Αφορά παλιά πολεοδομική υπόθεση της Κέας, η οποία μετά την κατάργηση της Νομαρχίας Κυκλάδων πέρασε στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Τέλος χρόνου για κάλυψη προστίμου ύψους 550 χιλ. ευρώ

Απαντήσεις του αντιδημάρχου Οικονομικών, Δ. Κοσμά για τα ανεπιθύμητα έκτακτα έξοδα που πρέπει να καλύψει ο Δήμος μέχρι τον Μάιο

Αντιμέτωπος με μεγάλα πρόστιμα του παρελθόντος, τα οποία και πρέπει να εξοφληθούν άμεσα, με το ένα εξ αυτών να αφορά σε παλιά πολεοδομική υπόθεση της Κέας και το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 550 χιλ. ευρώ, έχει έρθει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με φόντο το πέρασμα της Πολεοδομίας στον Δήμο, μετά την κατάργηση της Νομαρχίας Κυκλάδων.

Ουσιαστικά, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης παίρνοντας την Πολεοδομία, κληρονόμησε και τις εκκρεμούσες υποθέσεις της, οι οποίες σήμερα, προκαλούν ισχυρές “δονήσεις” στον προϋπολογισμό του, χωρίς ωστόσο, προς το παρόν να δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα.

Παρόλα αυτά, για να ανταποκριθεί ο Δήμος σε συνολικές οφειλές που έχουν έκτακτο χαρακτήρα και πλησιάζουν στο ποσό του 1 εκατ. ευρώ, πρέπει απαραίτητα να αφαιρέσει χρήματα από έργα και υποθέσεις του Δήμου που δεν θα “τρέξουν” μέσα στο έτος. Ένα εξ αυτών, όπως αναφέρει με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς αφορά τις εργασίες στο στρατόπεδο Σύρου, ώστε να διαχωριστεί το τμήμα που θα πάρει ο Δήμος, από το κομμάτι γης που παραμένει στο ΤΕΘΑ.

Ο κ. Κοσμάς απάντησε αναλυτικά για το θέμα του μεγάλου προστίμου, καθώς και για άλλες οφειλές του Δήμου, οι οποίες και πρέπει να καλυφθούν το ταχύτερο, διαβεβαιώνοντας πως η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί στενά το θέμα, για να μην υπάρξει εκτροχιασμός των οικονομικών.

Αξίζει να αναφερθεί πως πέραν, του προστίμου της Κέας, υπάρχουν χρήματα που πρέπει να αποδοθούν στη Μύκονο, καθώς εισπράχθηκαν λανθασμένα από την Πολεοδομία Σύρου, δεδομένου πως πλέον δεν υποστηρίζει τον Δήμο Μυκόνου, ενώ ακόμη, υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποπληρωμή έργων - όπως ενδεικτικά του καταδυτικού τουρισμού στη Σύρο -, που προέκυψαν λόγω κλεισίματος των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Πρέπει να διευκρινιστεί πως αυτά τα ποσά που αναφέρει ο κ. Κοσμάς, θα καλυφθούν από ίδιους πόρους του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

  • Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τονίσατε ξεκάθαρα – χωρίς να αναλύετε τους λόγους όμως -, πως, ο Δήμος πρέπει να προσέξει πολύ στο κομμάτι των οικονομικών. Τι έχει συμβεί με έκτακτα έξοδα που πρέπει να καλύψετε;

“Θέλουν μεγάλη προσοχή τα δημοσιονομικά του Δήμου γιατί έχουν προκύψει κάποια πρόστιμα, τα οποία μας βάζουν σε μία διαδικασία να πληρώσουμε χρήματα που παρουσιάζονται εντελώς ξαφνικά. Θα πω για ένα πρόστιμο που έχει αρχίσει από πάρα πολύ παλιά, όταν οι Νομαρχίες έγιναν Περιφέρειες και ήρθαν όλα τα πρόστιμα που είχαν στους Δήμους.

Έχουμε ένα πρόστιμο από μία υπόθεση της Κέας, το οποίο έχει φτάσει στο ποσό των 550 χιλ. ευρώ. Είναι μία υπόθεση με αυθαίρετες κατασκευές που είχαν γίνει στο 2010 περίπου, ή πιο ορθά στο τέλος του θεσμού της Νομαρχίας. Αυτά μεταφέρθηκαν στους Δήμους αλλά κατ΄ εμέ κακώς μεταφέρθηκαν.

Ωστόσο, σήμερα, είμαστε υποχρεωμένοι να τα καλύψουμε. Είχα έρθει σε διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τον δικηγόρο του δικαιούχου, έχουμε πάρει μία παράταση μέχρι και τον Μάιο. Αυτή την παράταση την πήραμε με το σκεπτικό μήπως εξασφαλίσουμε άλλα χρήματα για να καλύψουμε την οφειλή. Δηλαδή, ο δήμαρχος για το συγκεκριμένο ποσό, κάνει επαφές, μήπως αναλάμβανε να το καλύψει το κεντρικό κράτος. Δυστυχώς, φαίνεται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτό”.

  • Θα πρέπει απαραίτητα να το εντάξετε στον προϋπολογισμό του Δήμου για φέτος και να πληρωθεί από ίδιους πόρους;

“Εμείς θα προϋπολογίσουμε τις 550 χιλ. ευρώ (προκύπτει μαζί με τις προσαυξήσεις και έξοδα για δικαστικές διαμάχες) στην επερχόμενη αναμόρφωση για να είμαστε έτοιμοι, ώστε αν δεν έχουμε κανένα θετικό αποτέλεσμα, παρ΄ όλες τις προσπάθειες που κάνει ο δήμαρχος, να πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να το αποπληρώσουμε”.

  • Υπάρχουν άλλα ποσά που σήμερα παρουσιάζονται ως μεγάλες εκκρεμότητες;

“Επίσης, έχουν κατατεθεί λανθασμένα στον Δήμο μας κάποια πρόστιμα από τη Μύκονο, καθώς πλέον δεν εξυπηρετούμε την Πολεοδομία του νησιού. Είναι ένα ποσό των 150 χιλ. ευρώ που κι αυτό πρέπει να το επιστρέψουμε.

Ωστόσο, έχουν προκύψει και κάποια άλλα ποσά, τα οποία είναι από προγράμματα που δεν έτρεξαν όπως θα έπρεπε από το 2022. Προσπάθησαν να “τρέξουν” Οκτώβρη προς το τέλος του 2023, με αποτέλεσμα να κλείσουν αυτά τα προγράμματα. Έχουν γίνει κάποια παραδοτέα, τα οποία θα πρέπει να τα πληρώσει ο Δήμος από τα ίδια έσοδά του. Ένα εξ αυτών για τον καταδυτικό τουρισμό ανέρχεται στις 50 χιλ. ευρώ”.

  • Άρα, όλες οι εκκρεμότητες που αναφέρετε πλησιάζουν το ποσό του 1 εκατ. ευρώ;

“Όλα αυτά πλησιάζουν το 1 εκατ. ευρώ. Άρα, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη διαχείριση αυτών των καταστάσεων. Δεν χρειάζεται να κάνουμε βαρύγδουπες δηλώσεις, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο έργο που έχουμε πει σαν Δήμος”.

  • Είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση; Τι θα επηρεαστεί στον προγραμματισμό του Δήμου για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες;

“Όλα αυτά τα ποσά είναι διαχειρίσιμα σήμερα. Βέβαια, από κάπου πρέπει να αφαιρεθούν κάποια ποσά για να πληρωθούν αυτά. Έχουμε επιλέξει το εξής: Δεν θα καταγράφουμε έργα στον προϋπολογισμό μας, τα οποία δεν είναι υλοποιήσιμα τουλάχιστον γι αυτή τη χρονιά. Άρα, αυτά τα χρήματα τα παίρνουμε και τα βάζουμε στον κωδικό για να πληρώσουμε αυτές τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις και θα επανέλθουμε ξανά. Είναι μία σωστή λογιστική τακτοποίηση γιατί πρέπει να είμαστε φερέγγυοι απέναντι στις υποχρεώσεις μας.

Δεν επηρεάζονται έργα, απλά έχουμε επιλέξει να μη φορτώνουμε το τεχνικό πρόγραμμα με όσα δεν θα “τρέξουν” το 2024 και τα οποία θα αρχίσουν όταν θα είναι ώριμα, για παράδειγμα το 2025.

Τότε θα τα προϋπολογίσουμε”.

  • Έγινε αλλαγή για το ποσό που αφορά στις εργασίες μέσα στο στρατόπεδο; Αφαιρέθηκε από τον φετινό προϋπολογισμό;

“Ενδεικτικά να πω ότι στον προϋπολογισμό υπήρχαν 200 χιλ. ευρώ για το στρατόπεδο. Αφορούν στην υποχρέωσή μας να φτιάξουμε τα έργα που θα διαχωρίσουν το κομμάτι του Δήμου από το υπόλοιπο. Έχουμε μία υποχρέωση να κατασκευάσουμε ένα τοίχο τύπου ΝΑΤΟ. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει μέσα στο 2024. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη Κτηματολογικά η μεταβίβαση από το δημόσιο στο ΤΕΘΑ. Οπότε, γι αυτή τη χρονιά δεν πρόκειται να τα χρειαστούμε τα χρήματα. Γι αυτό πήραμε τα 190 χιλ. ευρώ και τα βάλαμε σε αυτή την υποχρέωση”.

  • Πόσο βοηθητικό προς εσάς είναι το γεγονός ότι ο Δήμος δεν εκτροχιάζεται επειδή έχει ένα αποθεματικά ύψους 7 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη θητεία;

“Τα 7 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά είναι μοιρασμένα σε διάφορα θέματα και υποθέσεις, έργα και αναλώσιμα, γενικά σε υποχρεώσεις του Δήμου και οι οποίες “τρέχουν” συνεχώς. Αυτά τα “μαξιλαράκια” τα κρατάμε οπωσδήποτε για να υπάρχει μία ουσιαστική οικονομική ασφάλεια απέναντι σε όλες τις υποχρεώσεις του Δήμου, είτε αυτό λέγεται μισθοδοσία, είτε είναι υποχρεώσεις προς τρίτους και πολίτες και από εκεί και μετά, πορευόμαστε.

Τα 7 εκατ. ευρώ, δεν είναι ότι μας περισσεύουν και τα κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είναι μοιρασμένα σε διάφορους κωδικούς. Έτσι λειτουργεί το οικονομικό σύστημα”.

  • Σήμερα, με τις έκτακτες δαπάνες, ο Δήμος έχει πρόβλημα ή είναι ελεγχόμενη η κατάσταση;

“Δεν έχει οικονομικό πρόβλημα ο Δήμος. Όμως, πρέπει να γίνεται μία σωστή διαχείριση, να υπάρχει μία εγκράτεια και να μη λέμε μεγάλες κουβέντες. Πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να είμαστε φερέγγυοι σε όλους προς την τοπική κοινωνία και προς την τοπική αγορά. Σίγουρα είναι κάποια έξοδα που έρχονται αιφνιδιαστικά και τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε”.