Εντός της εβδομάδας η απόφαση για το αν θα μπει μεγάλο μηχάνημα ή θα γίνει καθαρισμός με χειροκίνητο μηχάνημα στις παραλίες

Πολιτική βούληση για οργανωμένο ακτοκαθαρισμό στη Σύρο

Στο φουλ οι μηχανές για προμήθεια νέων βάσεων ομπρελών, για τον εξοπλισμό ΑΜΕΑ, για καμπίνες και χημικές τουαλέτες

Σαφή προσανατολισμό στην κατεύθυνση ενός οργανωμένου ακτοκαθαρισμού στις παραλίες της Σύρου - με μεγάλο μηχάνημα -, διατηρεί η παρούσα Δημοτική Αρχή, η οποία έχει πραγματοποιήσει ήδη συνάντηση με το Λιμεναρχείο Σύρου, την Αστυνομία και την Εισαγγελία, προκειμένου να εξετάσει στις λεπτομέρειές της τη σχετική νομοθεσία, για να καταλήξει εντός των επόμενων 24ωρων στις ενέργειές της.

Η προετοιμασία για την καλοκαιρινή σεζόν, βρίσκει τη νέα Δημοτική Αρχή στο “στίβο” των προσπαθειών για άμεσες κινήσεις, καθώς θα χρειαστεί να “τρέξει” τάχιστα, ώστε η Σύρος να είναι έτοιμη όσον αφορά στις παραλίες της. Την ίδια στιγμή που η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αναμένει υψηλή επισκεψιμότητα και αυτή τη σεζόν, στο προσκήνιο βρίσκονται τα θέματα του ακτοκαθαρισμού, αλλά και της τοποθέτησης νέων βάσεων ομπρελών, στο σύνολο των παραλιών του νησιού.

Υπενθυμίζεται, πως, ο οργανωμένος ακτοκαθαρισμός στις μεγάλες παραλίες γινόταν μέχρι και το 2021 στη Σύρο, ενώ από την επόμενη χρονιά, με σχετική εισήγηση από την Υπηρεσία Καθαριότητας και τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος είχε προκριθεί ο καθαρισμός των παραλιών με χειροκίνητο μηχάνημα, με το επιχείρημα της προστασίας των πλαζ. Φέτος, η νέα Δημοτική Αρχή, με δεδομένο και το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει εξαιτίας της υποστελέχωσης, επιδιώκει να επαναφέρει μεγάλο μηχάνημα στις παραλίες – σε συνεργασία με αρμόδια εταιρεία -, ώστε να “τρέξει” την προετοιμασία τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η πολιτική βούληση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνεται οργανωμένος ακτοκαθαρισμός και γι' αυτό, αναμένει την τελική απάντηση από την Εισαγγελία, ώστε να μην μπλοκαριστεί η προσπάθεια, στην περίπτωση που κοινωνικές ομάδες του νησιού, επιμείνουν και - ενδεχομένως - επιδιώξουν να σταματήσουν τη μεταφορά του μηχανήματος στο νησί.

Σημειώνεται ακόμη, πως σχετικά με τις βάσεις των ομπρελών, η απομάκρυνση των παλαιών ιστών είχε γίνει σε συνέχεια καταγγελιών από πολίτες και συλλόγους με περιβαλλοντικό πρόσημο, πλευρές που είχαν επικαλεστεί τη νομοθεσία και είχαν επιμείνει στην κατά γράμμα τήρησή της.

Τα παραπάνω, οδηγούν τη Δημοτική Αρχή να κάνει αγώνα δρόμου για την προετοιμασία των παραλιών, θέμα για το οποίο έκανε δηλώσεις ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Γιάννης Μαραγκός στην “Κοινή Γνώμη”.

Ακτοκαθαρισμός: Αναμονή για οριστική απόφαση

Βάσει έγκυρων πληροφοριών της εφημερίδας,  την περασμένη Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση με πρωτοβουλία του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου με τον λιμενάρχη Σύρου και τον αστυνομικό διευθυντή, οι οποίοι μετέβησαν στην Εισαγγελία για να συζητήσουν το θέμα του οργανωμένου ακτοκαθαρισμού και να ζητήσουν μία σαφή κατεύθυνση. Σύμφωνα με τη ΚΥΑ που επικαλούνται, το κοσκίνισμα των μεγάλων παραλιών επιτρέπεται να γίνεται οργανωμένα και ζητήθηκε να ενημερωθούν για το αν ο Δήμος θα μπορεί να λειτουργήσει σύμφωνα με τη βούληση της Δημοτικής Αρχής ή όχι.

Από τη συγκεκριμένη συνάντηση, η αρχική εκτίμηση είναι πως θα είναι εφικτός ο οργανωμένος ακτοκαθαρισμός, ωστόσο, εντός των επόμενων δυο 24ωρων αναμένεται η απάντηση της Εισαγγελίας. Μέλημα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης είναι να καλύπτεται σε κάθε κίνησή του, γιατί ο χρόνος περνά και η προετοιμασία των παραλιών πρέπει να “τρέξει”.

Σημειώνεται πως στη συνάντηση συμμετείχαν και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κώστας Γαβιώτης. Ό,τι αποφασιστεί για τις παραλίες ευθύνης του Δήμου, θα ακολουθηθεί και από το Λιμενικό Ταμείο για τις δικές του παραλίες.

Γ. Μαραγκός: Αγώνας δρόμου για πάκτωση νέων βάσεων ομπρελών

Όσον αφορά στο δεύτερο μεγάλο θέμα της τοποθέτησης – πάκτωσης νέων βάσεων στις αμμουδιές, ο κ. Μαραγκός υπήρξε σαφής για τις ενέργειες του Δήμου, υπενθυμίζοντας πως τον Ιανουάριο είχαν απομακρυνθεί όλοι οι παλιοί ιστοί που υπήρχαν, σε συνέχεια καταγγελιών.

“Εμείς πλέον, πρέπει να πακτώνουμε μέσα τους ιστούς. Έχουμε κάνει μία καταμέτρηση για το τι χρειαζόμαστε στις παραλίες. Οι ιστοί που βγάλαμε από τις παραλίες, δεν μας κάνουν και χρειαζόμαστε νέα προμήθεια. Άμεσα θα “τρέξουμε” το θέμα, δηλαδή μέσα στις επόμενες ημέρες”, ξεκαθάρισε, λέγοντας πως, “δυστυχώς, δημιουργούνται έξτρα προβλήματα για εμάς. Δηλαδή πρέπει να τοποθετούμε τις βάσεις πλέον, να τις αφαιρούμε μετά και να μπαίνουμε σε μία διαδικασία μεγάλη”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αναφέρθηκε και στον υπόλοιπο εξοπλισμό των παραλιών.

“Επίσης, όπου έμπαιναν χημικές τουαλέτες θα τοποθετηθούν και όπου υπήρχαν καμπίνες θα γίνουν ορισμένες αντικαταστάσεις, γιατί κάποιες εξ αυτών ήταν σε άθλια κατάσταση. Πρέπει κι εδώ να κάνουμε προμήθεια και αντικαταστάσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαραγκός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δυσκολία που προκύπτει εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού εργατών στον Δήμο. “Το προσωπικό μας είναι περιορισμένο σε αριθμό. Όμως, με αυτές τις λίγες δυνάμεις, θέλουμε αν μπορέσουμε πριν το Πάσχα να έχουμε τον εξοπλισμό και να αρχίσουμε να τοποθετούμε. Είναι μικρό το χρονικό διάστημα. Σίγουρα τον Ιούνιο πρέπει να είναι όλα έτοιμα. Δεν το χωρά ο νους μου ότι μπορεί να μπει Ιούνιος και να μην έχουμε κάνει αυτά τα πράγματα. Πρέπει να είμαστε τελειωμένοι”, σχολίασε, λέγοντας τέλος πως, “όσο μπορούμε θα “τρέξουμε”. Έχουμε πολλή δουλειά, αλλά πιστεύω θα τα καταφέρουμε”.

Με εταιρεία η τοποθέτηση του εξοπλισμού των ΑΜΕΑ

Παράλληλα με τα παραπάνω, η Δημοτική Αρχή μεριμνά και για την τοποθέτηση του εξοπλισμού που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ΑΜΕΑ για τα καλοκαιρινά μπάνια τους στις παραλίες της Σύρου.

“Ο εξοπλισμός των ΑΜΕΑ δεν αλλάζει σε κάτι. Η προετοιμασία γίνεται με την τοποθέτηση των seatrack και είναι ο εξοπλισμός που μπαίνει στις παραλίες κάθε χρονιά. Υπάρχει σύμβαση με την εταιρεία που ετησίως αναλαμβάνει το συγκεκριμένο έργο και προχωρούμε. Χρειάζεται εξειδικευμένη γνώση και παρέμβαση και έρχονται στο νησί για την τοποθέτηση αλλά και την αφαίρεσή τους”, υπενθύμισε, λέγοντας πως χρονικά, “θέλουμε να είμαστε έτοιμοι όσο πιο γρήγορα μπορούμε για το καλοκαίρι” και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Μάιο.