Όλες οι ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τις Υπηρεσίες, από τον αντιδήμαρχο Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκο Σκευοφύλακα

Στο “κυνήγι” της κάλυψης κενών θέσεων

Μόνιμες προσλήψεις, η οριστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης

Το σύνολο των “εργαλείων” που έχουν στη διάθεσή τους οι Δήμοι της χώρας, για να καλύψουν θέσεις στις Υπηρεσίες τους, φαίνεται να επιδιώκει να αξιοποιεί η Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα και με τις οικονομικές δυνατότητές της, που όμως αφορούν σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού ακόμη το κράτος λειτουργεί με το… σταγονόμετρο για μόνιμες προσλήψεις.

Τα σοβαρά θέματα της υποστελέχωσης στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης περιγράφει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Σκευοφύλακας μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” κι εξηγώντας παράλληλα, τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για την κάλυψη μεγάλων κενών που υπάρχουν και κυρίως σε ορισμένα Τμήματα και Υπηρεσίες.

Ειδικότερα, τονίζει πως αναμένονται οι 6μηνες προσλήψεις για 25 άτομα με έμφαση στην Καθαριότητα, όπως επίσης, προωθείται η αξιοποίηση προγράμματος της ΔΥΠΑ για απόκτηση 12 επιπλέον ατόμων σε διάφορες θέσεις, αλλά και η κάλυψη τεσσάρων ακόμη θέσεων, αν δώσει την έγκρισή του το ΑΣΕΠ. Τέλος, μιλάει για την κινητικότητα, αλλά και για το θέμα των μόνιμων προσλήψεων.

Αρχές Μαΐου τα 25 άτομα στην Καθαριότητα

Ειδικότερα, έγινε αγώνας δρόμου για την πρόσληψη, με κριτήρια ΑΣΕΠ, 25 ατόμων για την Υπηρεσία της Καθαριότητας, αφού στο κομμάτι των εργατών, ο Δήμος “αιμορραγεί”.

“Για να επιλύσουμε το θέμα της καθαριότητας των εξωτερικών χώρων, αλλά προσωρινά, - γιατί η βασική λύση είναι οι μόνιμες προσλήψεις σε πολλούς τομείς του Δήμου, τις οποίες χρειαζόμαστε -, κοιτάζουμε σε κάποια μέτρα που θα “θεραπεύσουν” κάπως το πρόβλημα”, σχολίασε αρχικά ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας πως, αυτή τη στιγμή η Δημοτική Αρχή κοιτάζει στην κατεύθυνση της απόκτησης 25 6μηνιτων.

“Είναι στη διαδικασία η προκήρυξη για τα 25 άτομα 6μηνης σύμβασης στον τομέα Καθαριότητας, και σήμερα (σ.σ. προχθές) είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών.

Για τις 25 θέσεις που θα καλυφθούν με κριτήρια ΑΣΕΠ, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον γύρω στους 40 υποψηφίους”, γνωστοποίησε, αριθμός που τόνισε ότι θα αυξηθεί, λέγοντας πως, “θα έρθουν και δικαιολογητικά μέσω του ταχυδρομείου. Άρα, ο αριθμός μπορεί να είναι πιο μεγάλος”.

Εν συνεχεία, διευκρίνισε πως, “θα υπάρξει μία Επιτροπή που θα οριστεί για τον έλεγχο και για να δει την ορθότητα των δικαιολογητικών που σύμφωνα με τον νόμο υπάρχει χρονικό περιθώριο 30 ημερών”.

Συμπλήρωσε χαρακτηριστικά πως, “έχουμε σηκώσει μανίκια δεδομένου του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Καθαριότητα ενόψει και των ημερών του Πάσχα και της θερινής περιόδου. Θέλουμε να γίνει έλεγχος μεγάλος και ενδελεχής, αλλά χωρίς μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις”. Ερωτηθείς χρονικά, πότε θα καρποφορήσει η διαδικασία, απάντησε: “Εκτιμώ πως μέχρι την πρώτη εβδομάδα του μηνός Μαΐου, θα έχουμε προσθήκη 25 ατόμων στον τομέα της Καθαριότητας”.

Μέσω προγράμματος ΔΥΠΑ για 12 άτομα

Επιπλέον, μίλησε για προσλήψεις μέσω της ΔΥΠΑ. “Ένα πρόγραμμα που θέλουμε να αξιοποιήσουμε είναι της ΔΥΠΑ, που είναι για πρόσληψη κάποιων ατόμων 55-67 ετών. Από αυτό το πρόγραμμα εγώ έχω αιτηθεί 12 θέσεις να καλύψουμε, διαφόρων ειδικοτήτων”, πρόσθεσε, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “είναι αναγκαστικό προαπαιτούμενο να υπάρχουν οι κατάλληλες πιστώσεις από την Οικονομική Υπηρεσία, δηλαδή τα λεφτά που αφορούν στις προσλήψεις για ένα χρόνο συν ένα”.

Ως εκ τούτου, επεσήμανε πως με αυτά τα άτομα, “θα υπάρξει ενίσχυση στον τομέα Καθαριότητας, αλλά ας μην ξεχνάμε και άλλες σοβαρές δομές του Δήμου μας που έχουν ανάγκη στελέχωσης.

Θα κάνουμε μία προτεραιοποίηση των αναγκών γιατί πρέπει να ενισχυθεί και το Αθλητικό Κέντρο και το Τμήμα Πολιτισμού και το Τμήμα Τουρισμού, το Τμήμα Μικρών Έργων που έχει μόλις τέσσερα άτομα”.

Συμπλήρωσε επίσης πως, “εφόσον εγκριθούν από τη Δημοτική Επιτροπή αυτές οι 12 θέσεις, θα απευθυνθούμε στη ΔΥΠΑ. Αν όλα πάνε καλά, θεωρώ πως μετά το Πάσχα θα έχουμε τη σημαντική προσθήκη 12 ατόμων”.

Ζητείται κάλυψη και στον Πολιτισμό

Επιπρόσθετα, γνωστοποίησε πως αναμένει ο Δήμος νέα έγκριση από τον ΑΣΕΠ για άτομα που θα ενισχύσουν τον Πολιτισμό. “Περιμένω και την έγκριση του ΑΣΕΠ για τέσσερα άτομα που θα πάνε αποκλειστικά στον τομέα Πολιτισμού, με 6μηνη σύμβαση, όπως πήγαμε στον τομέα της Καθαριότητας. Γι αυτά τα άτομα αναμένουμε την έγκριση του ΑΣΕΠ, για να ξεκινήσουμε να κάνουμε την προβλεπόμενη διαδικασία και να προχωρήσουμε”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως, “θέλουμε να προχωρήσουμε το ταχύτερο. Ακόμη και σήμερα ή αύριο να μας έρθει η έγκριση, θα το κάνουμε”.

Περί μόνιμων προσλήψεων

Ο κ. Σκευοφύλακας έκανε αναφορά και για το θέμα των μόνιμων προσλήψεων, που θα έδινε οριστικές λύσεις στη λειτουργία ορισμένων Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης. “Η υποστελέχωση παρατηρείται σε πάρα πολλές Υπηρεσίες και στον Τουρισμό και στον Πολιτισμό και στο Αθλητικό Κέντρο, στο Τμήμα Μικρών Έργων, στην Καθαριότητα, οπότε, πιέζουμε για μόνιμες προσλήψεις”, ξεκαθάρισε, περιγράφοντας το πλάνο των κινήσεων.

“Έχουμε ζητήσει διάφορες θέσεις. Όχι μόνο εμείς, αλλά και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, καθώς υπάρχουν  θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί από το 2021 και μετά. Έχουμε ζητήσει από το 2020 μέχρι το 2024, 26 θέσεις μόνιμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων (ΠΕ,ΤΕ, ΔΕ), όπου θα πάνε είτε για κάποιες εξειδικευμένες θέσεις όπως για την Πολεοδομία, για το Κοιμητήριο, για την Καθαριότητα, αλλά υπάρχουν και κάποιες θέσεις που επειδή μπορεί να είναι διοικητικό και οικονομικό, μπορούν να “κολλήσουν” παντού. Αναλόγως των αναγκών μας, μπορούν να καλύψουν κι άλλες Υπηρεσίες”, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως, “έχουμε ζητήσει και βρεφονηπιοκόμους και γενικών καθηκόντων”.

Υπογράμμισε τέλος πως, από τις 26 θέσεις “έχουν εγκριθεί οι 15 θέσεις, που μπορούν να καλυφθούν σύντομα. Έχουν βγει οι προκηρύξεις”.

Το βλέμμα και στην κινητικότητα

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως ο Δήμος προσδοκά όφελος και μέσω της κινητικότητας. “Το δεύτερο σκέλος είναι ο κύκλος κινητικότητας – μετάταξης. Με το δικό μας ψηφιακό οργανόγραμμα του Δήμου, έχουμε ζητήσει 21 τέτοιες θέσεις, γενικά. Εγκρίθηκαν και οι 21. Από τις 5 έως 15 Απριλίου πρέπει να κάνουν αίτηση όλοι οι ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα. Στις 16 Απριλίου, μία ημέρα μετά, θα ανοίξουμε να δούμε από εμάς, πόσοι θέλουν να φύγουν από τη Σύρο για να πάνε αλλού”, διευκρίνισε, τονίζοντας πως από την κινητικότητα ενδέχεται ο Δήμος να “χάσει” προσωπικό.

“Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό. Θα πρέπει να δώσουμε έγκριση κι εμείς για να φύγουν”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τέλος, πως, “περίπου στα τέλη Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα και τότε θα δούμε αν αυτές οι θέσεις που ζητάμε εμείς, υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν από κάποιους που θέλουν να έρθουν από άλλους φορείς του Δημοσίου”.