Απαντήσεις του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαιου, Χρήστου Γαμβρούδη για τη σοβαρή υπόθεση του μεγάλου έργου στο “Κοράκι”

Μέσα στο καλοκαίρι ο διαγωνισμός για τον ΧΥΤΥ Σύρου

Έργο με προϋπολογισμό 21.990.000 ευρώ, που θα “τρέξει” ο Φορέας και όχι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Εντός της θερινής σεζόν εκτιμά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης πως θα “τρέξει” ο διαγωνισμός του μεγάλου έργου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ στη θέση “Κοράκι” στο νησί της Σύρου, αφού προηγουμένως κλείσουν όλες οι προϋποθέσεις και υπάρξει και η τυπική έγκριση για την επιπλέον δαπάνη, λόγω δημιουργίας Μονάδας Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ), που φθάνει τον προϋπολογισμό στο ποσό των 21.990.000 ευρώ.

Η έγκριση της μελέτης και των τευχών δημοπράτησης από τη Δημοτική Επιτροπή Σύρου – Ερμούπολης, προ εβδομάδος, αποτέλεσε ένα από τα τελευταία βήματα του Δήμου, ώστε το κομμάτι του διαγωνισμού να περάσει στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου.

Επί της ουσίας, ο Δήμος ωρίμασε το έργο μέχρι και τους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά τον διαγωνισμό θα τον βγάλει ο Φορέας, ως αρμόδιος τα τελευταία χρόνια για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ του νησιού.

Ο κ. Γαμβρούδης μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” για το στάδιο που βρίσκεται σήμερα ο Δήμος και ο Φορέας, μέχρι να δημοπρατηθεί το έργο της δημιουργίας του ΧΥΤΥ, με δεδομένη την μεγάλη ανάγκη να υπάρξει το νέο κύτταρο, αφού το υπάρχον είναι κορεσμένο. Επιπλέον, απάντησε για το αν ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για να βγει ο διαγωνισμός του μικρού έργου της επαύξησης του κυττάρου, που θα εξυπηρετήσει το νησί μέχρι την ολοκλήρωση της δημιουργίας του ΧΥΤΥ, μετά από τρία έτη.

  • Η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε τεύχη δημοπράτησης και τη μελέτη του έργου. Είναι αυτό το τελικό βήμα για να βγει ο διαγωνισμός του μεγάλου έργου στο “Κοράκι” ή όχι;

“Επειδή αυτό είναι ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, το οποίο έχει διάφορα υποέργα, ένα από αυτά τα υποέργα ήταν η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και η σύνταξη των οριστικών μελετών και των τευχών δημοπράτησης. Αυτό το έργο ήταν ως προπαρασκευαστικό, κάτι που σημαίνει πως αν δεν υλοποιούταν πρώτα, δεν θα μπορούσε ποτέ να προχωρήσει η διαδικασία για τη δημοπράτηση της κατασκευής.

Δηλαδή δεν ήταν δύο υποέργα που θα μπορούσαν να “τρέξουν” παράλληλα. Ήταν προαπαιτούμενο να εκδοθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και να γίνουν τα τεύχη και αφού κλείσει αυτό το στάδιο, να προχωρήσουμε στο κομμάτι της δημοπράτησης της κατασκευής της μονάδας.

Επειδή αυτή ήταν μία διαδικασία που άρχισε πριν τη σύσταση του Φορέα, δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στην οποιαδήποτε διαδικασία. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε άλλα έργα, με τη σύσταση του ΦΟΔΣΑ, όλα αυτά τα έργα “πέρασαν” σε εμάς.

Για το συγκεκριμένο όμως στη Σύρο, επειδή δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα καθώς είχε αρχίσει ήδη η διαδικασία και ήταν σε προχωρημένο στάδιο, αποφασίστηκε τότε από το Δ.Σ. του Φορέα και σε συνεννόηση με τον Δήμο, να το αφήσουμε ως προς το υποέργο. Να το ολοκληρώσει αυτό ο Δήμος και αφού υποβάλλει την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τα τεύχη στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, μετά να αρχίσει η διαδικασία τροποποίησης της πράξης με αρμόδιο τον Φορέα μας.

Άρα, για το τυπικό ελήφθη η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής. Προφανώς και δεν θα δημοπρατηθεί από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Είναι για το τυπικό, ώστε να κλείσει το υποέργο. Όλα αυτά θα υποβληθούν στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, θα γίνει η τροποποίηση της πράξης με κύριο τον Φορέα (ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου) και εμείς θα δημοπρατήσουμε μετά το έργο”.

  • Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου για τον νέο ΧΥΤΥ ανέρχεται σε 21.990.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό. Είναι γνωστό πως ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι μικρότερος. Είναι εξασφαλισμένα αυτά τα χρήματα που απαιτεί το έργο;

“Ναι ανέρχεται σε αυτό το ποσό και ναι είναι εξασφαλισμένο ποσό. Αυτό προκύπτει καθώς στο νέο ΕΣΠΑ, πλέον, χρηματοδοτούνται οι Μονάδες Ανάκτησης Ανακύκλωσης (ΜΑΑ). Είναι πιο εκσυγχρονισμένες μονάδες. Εμείς για να συμμορφωθούμε με αυτή την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, κάναμε μελέτη βάσει ΜΑΑ. Σωστά είπατε ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι μικρός, αλλά σε συνεννόηση με το ΥΜΕΠΕΡΑΑ θα πάμε για την επιπλέον χρηματοδότηση, για το επιπλέον έργο”.

  • Χρονικά πότε προσδιορίζετε να προχωρήσει ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου στον διαγωνισμό;

“Από τη θέση που είμαι και γνωρίζω ότι θα “μπλέξουμε” στις διαδικασίες και στη γραφειοκρατία του ΥΜΕΠΕΡΑΑ με τα χαρτιά, τα δικαιολογητικά και την πρόσκληση, δεν θεωρώ ότι μπορεί να δημοπρατηθεί σε διάστημα μικρότερο των 3 μηνών από σήμερα. Ένα ρεαλιστικό σενάριο είναι προς το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Προφανώς, αν οι διαδικασίες “τρέξουν” γρήγορα, θα προχωρήσουμε γρήγορα.

Αφού ο Δήμος ενέκρινε τη μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης και αφού καθαρογραφεί η απόφαση, θα μας υποβάλλει όλα αυτά επίσημα στον Φορέα για να το συνεχίσουμε εμείς”.

  • Για την ενδιάμεση λύση της μικρής επαύξησης του κυττάρου για να καλυφθεί η Σύρος έως ότου κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ, υπάρχουν νεότερα;

“Για την ενδιάμεση λύση είχαμε μία απόρριψη από το Ελεγκτικό. Κάναμε μία προσφυγή, η οποία συζητήθηκε στις αρχές Απριλίου. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος, ότι θα πάει καλά. Η εισήγηση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού είναι θετική. Βέβαια, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κάτι άλλο γιατί ψηφίζουν με κλειστές πόρτες. Αν δεν μας έρθει η απόφαση, δεν μπορώ να γνωρίζω. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα πάει καλά και θα ξεκολλήσει κι αυτό”.

Το έργο για τον ΧΥΤΥ Σύρου

Βάσει όσων αναφέρονται στη μελέτη, “το έργο αφορά στην κατασκευή του έργου της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Σύρου (σ.σ. ΜΑΑ πλέον όπως προαναφέρει ο κ. Γαμβρούδης) και στα έργα επέκτασης του ΧΥΤ Σύρου (β΄ Φάση) Το προτεινόμενο έργο περιλαμβάνει τα παρακάτω έργα: 1. ΜΕΑ που θα δέχεται τα παρακάτω: 6.298 tn/ετος υπολειπόμενα σύμμεικτα απόβλητα, 2.987 tn/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, 3.265 tn/έτος, χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα ΑΣΑ 2. Β΄ φάση ΧΥΤΥ χωρητικότητας 158.432 m3 και διάρκειας ζωής 46 ετών και 8 μηνών 3. Αναβάθμιση υφιστάμενης ΕΕΣ με προσθήκη ενός συστήματος μεμβρανών (αντίστροφη ώσμωση). Επίσης, στο αντικείμενο περιλαμβάνεται και η 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του”.