Τρίμηνη παράταση για την ολοκλήρωση της εκπόνησής της, ώστε μέσα στον Ιούλιο να παραδοθεί στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Προχωρά” η μελέτη για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων στη Σύρο

Επόμενο βήμα η κατασκευή του σε δημοτικό ακίνητο στη θέση “Βούλιας”

Διαμορφώσεις και στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου αδέσποτων ζώων που θα κατασκευαστεί στη θέση “Βούλιας”, προβλέπει τελικά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, δίνοντας τρίμηνη παράταση στη μελετητική εταιρεία, ώστε να συμπεριλάβει και τη σχετική αρχιτεκτονική μελέτη.

Ουσιαστικά, η μελέτη βάσει της οποίας θα γίνει το έργο – κατά κύριο λόγο για τις στειρώσεις αδέσποτων γατών -, θα πρέπει να είναι έτοιμη μέχρι 7 Ιουλίου του 2024, ώστε η σημερινή Δημοτική Αρχή να περάσει στην υλοποίηση της εγκατάστασης, με ποσό που έχει εξασφαλιστεί από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, από την περασμένη θητεία.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το οποίο θα δώσει την έγκρισή της σήμερα η Δημοτική Επιτροπή και για το οποίο μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Επιτροπής, Δημήτρης Κοσμάς.

Διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο

Η παράταση δίδεται ουσιαστικά για να συμπεριληφθεί η αρχιτεκτονική μελέτη που θα υποδείξει με σαφήνεια πώς θα διαμορφωθεί ο περιβάλλων χώρος του καταφυγίου.

Κατόπιν της υπογραφής της σύμβασης και της εξέλιξης υλοποίησης της μελέτης, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, σημειώνει πως, “θεωρεί σκόπιμο να συμπεριληφθεί στην τρέχουσα μελέτη και η αρχιτεκτονική μελέτη διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου. Προκειμένου το καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς να μπορεί να λειτουργήσει απρόσκοπτα, προέκυψε η ανάγκη μελέτης της διαμόρφωσης του άμεσου περιβάλλοντος χώρου του κτηρίου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υπαίθριοι χώροι για αυλές ζώων, χώρος αναμονής με κτιστά καθιστικά για τους επισκέπτες, με την τοποθέτηση ξύλινης πέργκολας μελλοντικά, καθώς και διαμόρφωση ανοικτών χώρων στάθμευσης για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες”. Διευκρινίζεται μάλιστα πως, “η επιπλέον επιφάνεια υπολογίζεται σε 433,00 τ.μ.”.

Το κόστος της αρχιτεκτονικής μελέτης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ανέρχεται σε 3.904,82 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και σύμφωνα με την προσφορά του αναδόχου, βάσει της οποίας συνάφθηκε η σύμβαση, η αμοιβή της συνολικής μελέτης ανέρχεται σε 29.950 ευρώ και η πρόβλεψη για απρόβλεπτες δαπάνες σε 3.906,52 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Άρα, το κόστος της πρώτης μελέτης θα καλυφθεί από το ποσό για τις απρόβλεπτες δαπάνες και βάσει νομοθεσίας, δεν απαιτείται συμπληρωματική σύμβαση ή τροποποίηση της υπάρχουσας.

Το βασικό έργο που υποδεικνύει η μελέτη

Ουσιαστικά, η μελέτη αφορά στο πρώτο δημοτικό καταφύγιο αδέσποτων ζώων που θα αποκτήσει η Σύρος, το οποίο θα ανεγερθεί σε δημοτικό ακίνητο, εκτός σχεδίου, άρτιο και οικοδομήσιμο με απόσταση μικρότερη των 5 χιλιομέτρων, από το όριο οικισμού και με ευχερή οδική πρόσβαση.

Βάσει της σύμβασης, “θα αποτελείται από μια κεντρική επεκτάσιμη κτηριακή μονάδα περίπου 180 τμ και περίκλειστες αυλές περίπου 25 τμ η κάθε μία, επίσης με δυνατότητα επέκτασης. Η κεντρική κτηριακή μονάδα θα περιλαμβάνει 40 τμ καθαρά χώρους διοίκησης - υποδοχής, αποθήκευσης και υγιεινής. Το βασικό τμήμα φιλοξενίας των ζώων θα αποτελείται από 4 ξεχωριστά διαμερίσματα. Ανάλογα με τις ανάγκες όπως αυτές θα διαμορφώνονται, το καταφύγιο θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί στους κλειστούς χώρους της κεντρικής μονάδας ή 28 γάτες και 8 σκυλιά ή 44 γάτες και 4 σκυλιά ή 60 γάτες. Πέρα από τους κλειστούς χώρους της κεντρικής μονάδας, θα υπάρχουν ομαδικές θέσεις γατών σε περίκλειστες αυλές με μικρές υποδομές για προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η κατασκευή του καταφυγίου θα είναι μόνιμη, με βασικά υλικά δόμησης το οπλισμένο σκυρόδεμα, την πέτρα, τους οπτόπλινθους. Τα υλικά επικαλύψεων -επενδύσεων θα είναι σύμφωνα με τις αντίστοιχες προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας. Το κεντρικό κτίριο θα σχεδιαστεί και κατασκευαστεί σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού με ευκταίο τον στόχο του παθητικού κτηρίου. Ο περιβάλλων χώρος θα φυτευτεί και θα διαμορφωθεί”.

Κατά προτεραιότητα για στειρώσεις

Όπως είναι γνωστό, η Σύρος έχει τεράστιο θέμα με τις αδέσποτες γάτες. Ως εκ τούτου, η αναγκαιότητα κατασκευής και λειτουργίας του δημοτικού καταφυγίου, θα βοηθήσει κατά προτεραιότητα για τη στείρωση των αδέσποτων γατών, ώστε να επανέλθουν μετά στις αποικίες τους.

Υπενθυμίζεται πως, δεν θα λειτουργεί σαν καταφύγιο με τη στενή έννοια της σταθερής φιλοξενίας, αλλά ουσιαστικά μέχρι να γίνει η στείρωση, θα φιλοξενούνται προσωρινά. Άλλωστε η νομοθεσία απαγορεύει να καταστραφούν οι αποικίες των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και με τις στειρώσεις ελέγχεται η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή. Αμέσως μετά τις στειρώσεις, οι γάτες θα αφήνονται πάλι στην περιοχή τους.

Να υπάρξουν λύσεις για τα αδέσποτα ζώα”

Επιπλέον, ο Δημήτρης Κοσμάς επεσήμανε ακόμη πως πέραν της ευθύνης που έχει ο Δήμος για το θέμα των αδέσποτων σε συνάρτηση με την καθαριότητα στο νησί και τις γειτονιές, ευθύνη έχουν και οι πολίτες.

“Δίνουμε την τρίμηνη παράταση για να ολοκληρωθεί η μελέτη του καταφυγίου. Είναι κι αυτό ένα σημαντικό έργο και εύχομαι να πάνε όλα καλά, να γίνει η κατασκευή του και να υπάρξουν λύσεις για τα αδέσποτα ζώα. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και κυρίως στην Ερμούπολη και στις γειτονιές.

Βέβαια, ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε εμάς τους πολίτες”, τονίζει ο αντιδήμαρχος, λέγοντας πως, δυστυχώς, “ορισμένοι παίρνουν ένα ζώο και μετά το εγκαταλείπουν ή ακόμη, δεν μαζεύουν τα περιττώματα και τις ακαθαρσίες”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, ανέφερε πως, “πολλά πράγματα έχουν να κάνουν και με την ευαισθησία που έχει ο καθένας μας. Είναι μία μεγάλη συζήτηση. Ο Δήμος θα κάνει όσα οφείλει να κάνει. Είναι μία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ και θα προχωρήσουμε”.