Απαντήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με όλες τις περιοχές του νησιού

“Κλειδί” οι χρηματοδοτήσεις για νέες παιδικές χαρές στη Σύρο

Προχωρά άμεσα η διαμόρφωση πιστοποιημένης παιδικής χαράς στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας με δωρεά του Αθ. Μαρτίνου

Σε ιεράρχηση των αιτημάτων από τις Κοινότητες, για τη διαμόρφωση πιστοποιημένων παιδικών χαρών στο νησί, αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, ώστε να αναζητήσει χρηματοδοτήσεις και να προχωρήσει σε σχετικά έργα μέσα στη θητεία.

Με αφορμή τη δημιουργία μίας σύγχρονης παιδικής χαράς στο Νηπιαγωγείο της Ποσειδωνίας, για τη διαμόρφωση της οποίας συνολικά θα καλύψει τη δαπάνη η εταιρεία ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ του Αθανάσιου Μαρτίου, μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, υπάρχουν αιτήματα από σχολεία, αλλά κυρίως από τις Κοινότητες του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης για διάφορες περιοχές του τόπου, των οποίων οι κάτοικοι και τα νέα παιδιά ζητούν παιδικές χαρές, αλλά και χώρους αναψυχής.

Οι τελευταίες σχετικές υποδομές που φτιάχτηκαν στο νησί προ λίγων ετών, αφορούσαν στις παιδικές περιοχές των Πευκακίων, του Αθλητικού Κέντρου, της Μεταμόρφωσης και του Γαλησσά, ενώ τα τελευταία χρόνια, πληθαίνουν ξανά οι φωνές για διαμόρφωση καινούργιων. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι χώροι από τους οποίους ορθά αφαιρέθηκαν όλα τα παλιά, κατεστραμμένα και επικίνδυνα παιχνίδια και μέχρι σήμερα, παραμένουν αναξιοποίητοι. Ενδεικτικά, η περιοχή της Δόξας, η πλατεία Σεφέρη, αλλά και ο μικρός χώρος δίπλα από το νέο στάδιο των Καμινίων, ενώ ανάλογα αιτήματα αφορούν σε χωριά, όπως για παράδειγμα η Βάρη, η Ποσειδωνία και το Κίνι.

Άμεσα στο Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας

Ειδικότερα, η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε την αποδοχή της δωρεάς για τη διαμόρφωση της παιδικής χαράς στο Νηπιαγωγείο της Ποσειδωνίας. Τις ενέργειες για τη απόκτησή της, δρομολόγησε η διεύθυνση του σχολείου. “Υπήρξε συγκεκριμένο αίτημα από το Νηπιαγωγείο Ποσειδωνίας, από τη διεύθυνσή του ώστε να γίνει μία παιδική χαρά. Η διευθύντρια ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και είναι ένα έργο που θα το πληρώσει ο κ. Μαρτίνος. Ήρθε προς έγκριση σε εμάς η μελέτη, για την οποία φρόντισε εκείνος”, σημείωσε ο κ. Βακόνδιος, επισημαίνοντας πως, “η Τεχνική Υπηρεσία είναι ενήμερη για τις ανάγκες των κάθε σχολείων, αλλά από εκεί και πέρα, η διεύθυνση του σχολείου αναζήτησε χρηματοδότηση. Ωστόσο, επειδή είναι δημοτικό ακίνητο, χρειάζεται τις δικές μας εγκρίσεις”. Άρα, διαβεβαίωσε ο κ. Βακόνδιος πως, “αυτό το έργο θα προχωρήσει”.

Κατάθεση αιτημάτων από Κοινότητες

Δεδομένου πως μετά τις παιδικές χαρές των Πευκακίων, του Αθλητικού Κέντρου και της Μεταμόρφωσης, δεν έχει υπάρξει άλλη διαμόρφωση σε χώρο της Ερμούπολης, ο κ. Βακόνδιος απάντησε: “Ουσιαστικά όλες αυτές οι παιδικές χαρές έγιναν από το 2016 μέχρι το 2019. Υπάρχει εργολάβος, ο οποίος τις συντηρεί. Θα πρέπει να ανανεώσουμε τη συγκεκριμένη εργασία του ελέγχου και της λειτουργίας των παιδικών χαρών ώστε να είναι όπως πρέπει αυτοί οι χώροι. Από εκεί και πέρα υπάρχουν αιτήματα από τις Κοινότητες για δημιουργία και κάποιων ακόμη παιδικών χαρών”.

Συμπλήρωσε πως είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της κατάθεσης των αιτημάτων. “Αυτό το χρονικό διάστημα οι Κοινότητες μας καταθέτουν και τα τεχνικά προγράμματά τους. Οπότε θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα το επόμενο διάστημα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ζητούν διαμορφώσεις και τα χωριά

Στην ερώτηση, για την περιφέρεια της Σύρου και τα σχετικά αιτήματα, γνωστοποίησε τα ακόλουθα: “Σίγουρα υπάρχει αίτημα από την Κοινότητα της Βάρης για το οποίο αίτημα και την ικανοποίησή του έχουν αποτανθεί και στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Απ' όσο γνωρίζω, υπάρχει προσωρινή δέσμευση από τον αντιπεριφερειάρχη για κάποια παιδική χαρά στη Βάρη”, σχολίασε, επισημαίνοντας ακόμη τα εξής:

“Επίσης, υπάρχει αίτημα από την Ποσειδωνία για παιδική χαρά και υπάρχει και από την Κοινότητα Άνω Σύρου για το Κίνι. Αφορά σε αξιοποίηση του χώρου που έχει αγοραστεί από τον Δήμο. Εκεί ζητούν να γίνει συνολική αναβάθμιση του χώρου για τα παιδιά και τους μεγαλύτερους. Δεν είναι απαραίτητο να είναι χώρος παιδικής χαράς μόνο για τα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά. Καλό θα είναι να φυτευθούν δέντρα, να υπάρξει φωτισμός επαρκής, να μπορεί να υπάρχει ένας καθιστικός χώρος με παγκάκια κλπ. Τα αιτήματα υπάρχουν”.

Ζουμ και στην Ερμούπολη

Όσον αφορά στην Ερμούπολη, ο κ. Βακόνδιος υποστήριξε πως παραμένουν ανοικτά θέματα και σε αρκετές γειτονιές της. “Υπάρχουν αναπάντητα αιτήματα και στην Ερμούπολη. Υπάρχουν χώροι που χρειάζονται αναβάθμιση όπως είναι στην Σεφέρη, στη Δόξα και σε άλλες γειτονιές”, τόνισε σχετικά με τη δημιουργία σύγχρονων παιδικών χαρών, ενώ επεσήμανε πως υπάρχουν ανάγκες και για διαμόρφωση καθιστικών χώρων.

“Στη γεωγραφική περιοχή της Ερμούπολης υπάρχουν χώροι που δεν θα μπορούσαν να είναι και να διαμορφωθούν μόνο σας παιδικές χαρές, αλλά και σαν χώροι αναψυχής. Και αυτά τα αιτήματα θα τα συγκεντρώσουμε και θα τα εξετάσουμε”, σημείωσε συγκεκριμένα.

Λύσεις με χρηματοδοτήσεις

Δεδομένου πως στα οικονομικά του Δήμου θα πρέπει να υπάρχει ένας αυστηρός έλεγχος και μία συγκράτηση, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως για τις παιδικές χαρές, ο Δήμος θα πρέπει να αναζητήσει χρηματοδοτικά “εργαλεία”.

“Σίγουρα θα αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις, όπως έγινε στο παρελθόν και την προηγούμενη περίοδο που είχαμε βρει πόρους και είχαμε προχωρήσει στις παιδικές χαρές.

Σίγουρα είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής να “επεκταθούν” έργα για παιδικές χαρές και σε άλλες περιοχές του νησιού και υπάρχουν πολλοί χώροι για παιδιά, οπότε, υπάρχει αυτό το αίτημα διαχρονικά”.

Ο κ. Βακόνδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως, “περιμένω από όλες τις Κοινότητες να μας στείλουν τις προτάσεις τους για τα τεχνικά προγάμματά, ώστε να έχουμε κι εμείς μία συνολική εικόνα έτσι ώστε να μπορέσουμε να ιεραρχήσουμε τα αιτήματα των Κοινοτήτων”.

Δεσμεύθηκε δε, πως, η προσπάθεια είναι να γίνει το καλύτερο στην τρέχουσα θητεία. “Πρόθεσή μας είναι ξεκάθαρα να αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις για τέτοιου είδους δράσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ετικέτες: