Σύσκεψη με μελετητή για να προχωρήσει το ταχύτερο η εκπόνησή της, ώστε να υποδειχθεί η υλοποίηση του απαραίτητου έργου

Ανάβουν τις “μηχανές” για νέα μελέτη στο γήπεδο μπάσκετ

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, το κόστος για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ

Στην ανάθεση εκπόνησης νέας μελέτης – σε αρμόδια εταιρεία - για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα μπάσκετ προσανατολίζεται να προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, ώστε, ει δυνατόν, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να την έχει στη διάθεσή του, προκειμένου να αναζητήσει χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο, για να προχωρήσει στην υλοποίηση του πολυσυζητημένου έργου.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος έκανε αναλυτική ενημέρωση στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε συνέχεια ερώτησης του δημοτικού συμβούλου, Γιάννη Βρούτση, προκειμένου να γνωστοποιήσει τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για το τόσο σοβαρό θέμα που “καίει” τη μπασκετική κοινότητα της Σύρου.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, στόχος είναι το γήπεδο – κουφάρι να μετατραπεί σε έναν ασφαλή και σύγχρονο αθλητικό χώρο, που θα στεγάζει τις ανάγκες των αθλητών και των ομάδων, χειμώνα και καλοκαίρι.

Ως εκ τούτου, η νέα Δημοτική Αρχή ενέταξε στον προϋπολογισμό από την αρχή της θητείας, το ποσό των 37.200 ευρώ, για την εκπόνηση της απαιτούμενης νέας μελέτης, για να υποδειχθεί ένα ποιοτικό έργο, που σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, το κόστος του θα ξεπεράσει το 1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται πως το κτήριο δεν θα κατεδαφιστεί, αλλά θα ενισχυθεί εσωτερικά με μεταλλική κατασκευή και νέα οροφή, ενώ για προσωρινή λύση προς τις ομάδες, ο Δήμος εξετάζει πώς μπορεί να “σκεπάσει” ένα ανοικτό γήπεδο μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο.

Πάντως, το μεγάλο έργο της Α΄ Κλειστής, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο θα απαιτήσει περίπου δύο χρόνια, αν όλα τρέξουν ομαλά.

Τετράμηνο για την εκπόνηση της μελέτης

Ειδικότερα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος γνωστοποίησε πως στην Τεχνική Υπηρεσία υπήρξε σύσκεψη με μελετητική εταιρεία για να προσδιοριστούν τα βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά και οι χρόνοι που θα απαιτήσει η εκπόνηση της μελέτης και η κατασκευή του έργου.

“Για το θέμα του γηπέδου του μπάσκετ υπήρξε όντως συνάντηση μαζί με τον εντεταλμένο αθλητισμού, μαζί και με την Τεχνική Υπηρεσία. Προσπαθούμε να υλοποιηθεί η μελέτη για μεταλλική κατασκευή εντός του γηπέδου, όπως έχω προαναφέρει και σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το μεγάλο κλειστό γήπεδο του μπάσκετ, την Α΄ Αίθουσα”, ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας με λεπτομέρειες σε τί θα αφορά το έργο.

“Το κομμάτι του γηπέδου όπως είχαμε πει και σε προηγούμενο συμβούλιο δεν μπορεί να γκρεμιστεί, οπότε προσανατολιζόμαστε και σε εκπόνηση μελέτης, η οποία θα περιλαμβάνει νέα θεμελίωση εντός του γηπέδου, θα σκαφτεί όλος ο χώρος που είναι κάτω, ουσιαστικά το τερέν, θα γίνουν νέες μεταλλικές κολώνες που θα φαίνονται και αντίστοιχα και καινούργια στέγη. Ταυτόχρονα θα πρέπει να προχωρήσουν κι όλες οι υπόλοιπες μελέτες, ηλεκτρομηχανολογικά, αποδυτήρια, χώροι και όλα τα σχετικά”, πρόσθεσε.

Επανέλαβε δε, πως, “η αρχή θα γίνει από την εκπόνηση της στατικής μελέτης, οπότε αυτή θα χρειαστεί περίπου στους 3 - 4 μήνες και αμέσως μετά θα έχουμε και προϋπολογισμούς ώστε να ξέρουμε για τι ποσά μιλάμε”.

Κρούση στα Υπουργεία για πόρους

Ο αντιδήμαρχος γνωστοποίησε πως το έργο θα απαιτήσει ένα πολύ υψηλό προϋπολογισμό, για τον οποίο θα αναζητηθούν πόροι από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Αθλητισμού. “Μία πρώτη εκτίμηση είναι πως το γήπεδο αυτό θα είναι της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ, η επισκευή του δηλαδή και το μεταλλικό και τα μηχανολογικά και όλα τα εξαρτήματα και όσα απαιτούνται μετά, αποδυτήρια και όλοι οι χώροι που χρειάζεται να φτιαχτούν”. Γι αυτό τον λόγο, επεσήμανε πως, “θα αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις”.

Ο κ. Βακόνδιος μίλησε και για τη χρηματοδότηση που υπάρχει σήμερα για το έργο που τελικά έπεσε στο κενό, λέγοντας τα εξής: “Η χρηματοδότηση που υπάρχει από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ έχει προθεσμία υλοποίησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024. Ήταν τα 600 χιλ. ευρώ που υπάρχουν από το 2018. Σε όλα αυτά, θα πρέπει με το που έχουμε τη μελέτη να ψάξουμε και να “τρέξουμε” και για χρηματοδοτήσεις και για να κάνουμε το συντομότερο δυνατόν ό,τι μπορούμε”.

Υλοποίηση σε διάστημα 9μηνου

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, ο εντεταλμένος Αθλητισμού, Δομένικος Σαγκινέτος, μίλησε για το χρονικό διάστημα που θα απαιτήσει η υλοποίηση.

“Απ΄ ό,τι μας είπε και ο μελετητής θέλει περίπου 9 μήνες ο χρόνος κατασκευής. Όπως το είδαμε ήταν ενθαρρυντικά τα πράγματα. Είναι καλύτερος ο χρόνος απ΄ ό,τι να γινόταν με μπετόν”, σημείωσε, σχολιάζοντας ακόμη πως, “καταλαβαίνετε αν θέλαμε να το κατεδαφίσουμε όλο αυτό και να ξεκινήσουμε από την αρχή θα ήταν κάτι πολύ χρονοβόρο”.

Πίεση και για τα 600 χιλ. ευρώ

Αναφορικά με το ποσό των 600 χιλ. ευρώ, ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιάννης Κεράνης επεσήμανε πως θα ήταν καλό να αξιοποιηθεί ό,τι ποσό απομένει.

“Τα 600 χιλ. ευρώ του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ θα τα χρησιμοποιήσουμε μέχρι τέλος του 2024”, ρώτησε τον κ. Βακόνδιο, με τον δεύτερο να διευκρινίζει τα εξής: “Ουσιαστικά αυτό αφορούσε στατική ενίσχυση του γηπέδου. Από αυτά έχουν ήδη δαπανηθεί κάποια χρήματα για το κάτω κομμάτι, δηλαδή για τις κάτω στάθμες των κτηρίων. Τα κτήρια αυτά είναι στατικά επαρκή. Δηλαδή τα αποδυτήρια, η κάτω αίθουσα και οι λοιποί χώροι και αυτό που θα φτιάξουμε τώρα είναι η νέα αίθουσα. Άρα, χρειάζεται να έχουμε προϋπολογισμούς”. Έκλεισε τις απαντήσεις του, διαβεβαιώνοντας πως, “θα υπάρξει πίεση προς το υπουργείο για να δούμε αν μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρηματοδότηση”.