Δεν είναι στις προτεραιότητες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, βάσει απαντήσεων του αντιδημάρχου Οικονομικών, Δ. Κοσμά

Σε δεύτερη μοίρα… η αγορά parking στον Φοίνικα

Αφαιρέθηκαν από τον προϋπολογισμό για αγορές οικοπέδων 100.000 ευρώ

Φρένο… πατά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στην αγορά οικοπέδου για διαμόρφωση δημοτικού parking στον Φοίνικα, καθώς η Δημοτική Αρχή αφαίρεσε το ποσό των 100.000 ευρώ από τον φετινό προϋπολογισμό, δεδομένου πως πρέπει να καλύψει άλλες οικονομικές ανάγκες πρωτίστως, τις οποίες θέτει σε προτεραιότητα.

Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη, καθώς δεν κινείται στην κατεύθυνση των αναγκών της περιοχής, η οποία από το Πάσχα και μετά και κυρίως όλους τους μήνες της καλοκαιρινής περιόδου, γεμίζει από κόσμο και γνωρίζει υψηλή επισκεψιμότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη εξεύρεσης θέσεων στάθμευσης.

Σήμερα, το χωριό εξυπηρετείται από δύο βασικούς – μη δημοτικούς - χώρους κοντά στην παραλιακή ζώνη, ενώ η πρόθεση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν η αγορά ενός οικοπέδου, ώστε το χωριό να αποκτήσει δημοτικό ακίνητο για στάθμευση, ώστε να λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης θέσεων για τα επόμενα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση, προ έτους, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιάννης Πιταούλης είχε προχωρήσει σε πρόσκληση για μειοδοτικό διαγωνισμό (Μάρτιος 2023), ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον ιδιοκτήτες οικοπέδων, που ενδιαφέρονταν να πουλήσουν τα ακίνητά τους. Σε αξιολόγηση αυτών των χώρων είχε προχωρήσει η τότε Δημοτική Αρχή, βάζοντας στον προϋπολογισμό το ποσό των 150.000 ευρώ, για να δώσει προτεραιότητα στην αγορά του οικοπέδου που είχε κριθεί καταλληλότερο, κοντά στην παραλιακή ζώνη.

Η πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης, παρατηρώντας την ανάπτυξη του χωριού και την επιτακτική ανάγκη διασφάλισης χώρων στάθμευσης, έθεσε σχετικά ερωτήματα προς τη Δημοτική Αρχή στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ωστόσο, αν και ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου διευκρίνισε πως δεν είχε φτάσει σε συμφωνία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, τόνισε πως για τη νέα διοίκηση του Δήμου αποτελεί προτεραιότητα η εξεύρεση χώρου. Ωστόσο, οι οικονομικές κινήσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου, Δημήτρη Κοσμά και οι μεταβολές στον προϋπολογισμό, που αφήνουν στον κωδικό για αγορές ακινήτων, μόλις 50.000 ευρώ, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που και ο ίδιος δήλωσε δημόσια, πως, για φέτος, δεν είναι προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής η αγορά ακινήτου για parking στον Φοίνικα.

Π. Κουταβάς: Πρέπει να κινούμαστε γρήγορα. Δεν υπάρχουν χώροι

Το σοβαρό θέμα έθιξε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Παναγιώτης Κουταβάς, κάνοντας σχετική ερώτηση και παρατηρώντας πως ο Δήμος θα πρέπει να κινείται με ταχύτητα, καθώς δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ακίνητα, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες στην περιοχή αυξάνονται κατακόρυφα.

“Κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία είχαμε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία για αγορά οικοπέδου στην περιοχή του Φοίνικα. Να μας ενημερώσετε για το αν έχετε κάνει κάποιες ενέργειες ούτως ώστε να βρεθεί κάποιο κατάλληλο οικόπεδο για θέσεις στάθμευσης γιατί όλοι ξέρουμε πως τα οικόπεδα στα χωριά τα οποία είναι παραλιακά είναι λιγοστά και πρέπει να κινούμαστε γρήγορα, ούτως ώστε να διασφαλίζουμε τους χώρους αυτούς που είναι διαθέσιμοι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλ. Αθανασίου: Δεν βρήκαμε συμφωνία

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου θέλησε να γνωστοποιήσει πως ως νέα Δημοτική Αρχή, δεν βρήκε κάποια συμφωνία για αγορά οικοπέδου. Ωστόσο, επεσήμανε πως είναι ένα θέμα σημαντικό. “Συμφωνία για αγορά οικοπέδου στον Φοίνικα δεν βρήκαμε. Συμφωνία. Η λέξη συμφωνία είναι ότι έχω δώσει τα χέρια με κάποιον. Η συμφωνία είναι πως προχωράμε. Αλλά δεν έγινε συμφωνία”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως, “βρισκόμαστε σε συζητήσεις πράγματι, γιατί πρέπει να γίνει κι εκεί. Ελπίζω να ευοδωθεί. Είναι σημαντικό”.

Κ. Μαραγκού: Αφαιρέσατε χρήματα για αγορά στον Φοίνικα

Στη συζήτηση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και ειδικότερα αναφορικά με τις αλλαγές που έγιναν στον κωδικό αγοράς οικοπέδων, έκανε παρέμβαση η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Κανδιώ Μαραγκού. Συγκεκριμένα, ρώτησε για το αν εντός του 2024 υπάρχει πρόθεση να προχωρήσει η διαδικασία για τον Φοίνικα.

“Μία ερώτηση για την αγορά οικοπέδου για parking σε παραλίες και σχετίζεται με την ερώτηση που έκανε ο κ. Κουταβάς στην αρχή της συνεδρίασης. Υπήρχαν στον προϋπολογισμό 150.000 ευρώ. Αφαιρείτε 100.000 ευρώ και μένουν 50.000 ευρώ”, παρατήρησε πρώτα, λέγοντας τα εξής: “Θα ήθελα μία ξεκάθαρη απάντηση για το αν εντός του 2024 υπάρχει πρόβλεψη από εσάς ώστε να ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για εξεύρεση οικοπέδου στον Φοίνικα. Για parking στην παραλία του Φοίνικα”.

Δ. Κοσμάς: Αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα

Σε απάντηση προέβη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, τονίζοντας πως στον παρόντα χρόνο έχουν προκύψει έκτακτες οικονομικές προτεραιότητες και άρα, η αγορά οικοπέδου δεν είναι στην πρώτη γραμμή.

“Όσον αφορά στην πολιτική για την εξεύρεση του οικοπέδου στον Φοίνικα, όπως είπε και ο δήμαρχος είχε ξεκινήσει μία συζήτηση  για το θέμα του Φοίνικα είχε βρεθεί κάποια κυρία η οποία έδινε κάποιο οικόπεδο. Δυστυχώς και από την επαφή που είχα με τον κ. Πιταούλη και πριν ακόμη αναλάβουμε δεν μπορούσαν να βρουν άκρη τότε με τις διάφορες συζητήσεις”, γνωστοποίησε αναλυτικότερα για τη διαδικασία που είχε “τρέξει” ο προκάτοχός του, επισημαίνοντας ακόμη τα εξής: “Αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα, χωρίς να το αποκλείουμε. Αλλά είναι το θέμα ότι έπρεπε να πάρουμε κάποια χρήματα, τα οποία τα είχαμε πολύ ανάγκη για τα πρόστιμα”. Πρόσθεσε δε, πως, “δεν έχουμε ούτε καν συμφωνία για να μπουν τα χρήματα”.

Έκλεισε τις απαντήσεις του, λέγοντας πως, “θα εξεταστεί το θέμα και φυσικά όχι μόνο για τον Φοίνικα, αλλά και για άλλες περιοχές θα προσπαθήσουμε να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τους χώρους του parking”.

Να σημειωθεί πως σε τοποθέτησή του και ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος ανέφερε προς τη Δημοτική Αρχή πως δεν συμφωνεί με την κατεύθυνση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού, εξηγώντας πως, “πάντα ο Δήμος πρέπει να επενδύει σε γη και όχι βέβαια αποκλειστικά για στάθμευση. Είμαι κατά της κατεύθυνσης που παίρνει αυτή η τροποποίηση”.