Προετοιμασία του Δήμου για πρόληψη και ενημέρωση των πολιτών για τα αυστηρά πρόστιμα και τους ελέγχους στα οικόπεδα με τα ξερά χόρτα

Επί ποδός η Σύρος για την αποφυγή πυρκαγιών

Περιθώριο μέχρι και 31 Μαΐου έχουν οι ιδιοκτήτες οικοπέδων ώστε να καταθέσουν στο ηλεκτρονικό μητρώο τη δήλωση καθαρισμού των ιδιοκτησιών τους, ώστε σε περιπτώσεις ελέγχων ή και καταγγελιών, να αποφύγουν “τσουχτερά” πρόστιμα που προβλέπονται στο πλαίσιο της πρόληψης των πυρκαγιών, για τη φετινή χρονιά.

Διανύοντας πλέον την αντιπυρική περίοδο του 2024, ο αρμόδιος προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Δημήτρης Σκουλάτος, έκανε αναλυτική ενημέρωση χθες το πρωί, στη συνεδρίαση του Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.), παρουσία του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, του αντιδημάρχου Καθαριότητας, Πέτρου Μώτου, του αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Γιάννη Μαραγκού καθώς και εκπροσώπων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Διεύθυνσης Δασών και άλλων συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, από φέτος με τη λειτουργία ειδικής πλατφόρμας, επιβάλλεται η δήλωση των εργασιών καθαρισμού, ώστε οι Δήμοι να προβαίνουν σε ελέγχους, στην κατεύθυνση της πρόληψης για αποτροπή πυρκαγιών. Ο κ. Σκουλάτος μίλησε για το μητρώο εθελοντών στον Δήμο, για τα μέσα πυροπροστασίας που έχει, για τα οχήματα που μπορούν να συνδράμουν την Πυροσβεστική, καθώς επίσης για τις προσλήψεις προσωπικού που θα βοηθήσουν στους καθαρισμούς σε αλσύλλια και άλλους εξωτερικούς χώρους, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη διανομή του ποσού των 58.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης φέτος από το Υπ. Εσωτερικών.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε προλογικά, ο Δήμος έχει συμμορφωθεί και έχει εκπονήσει το τοπικό σχέδιο του με την κωδική ονομασία ΙΟΛΑΟΣ 2, βάσει των επιταγών του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, αναφορικά με τις υποχρεώσεις των ΟΤΑ α΄ βαθμού πανελλαδικά για την κάλυψη των προϋποθέσεων για την πυροπροστασία και την πρόληψη έλαβε την 8η θέση.

Μητρώο με 45 εθελοντές

Αρχικά μίλησε για τους εθελοντές στο νησί, σημειώνοντας πως, “με μεγάλο κόπο πέρυσι και φέτος καταφέραμε να προενταχθούμε στο νέο Μητρώο, το οποίο αριθμεί 45 άτομα, εκ των οποίων τα 18 είναι υπάλληλοι του Δήμου και τα 28 δημότες”. Εξ αυτών, επεσήμανε πως, “οι 33 μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία”, τονίζοντας πως αποτελούν μία αξιόμαχη ομάδα που υπό την καθοδήγηση της Πυροσβεστικής θα μπορεί να συνδράμει. “Ελπίζω και οι ραδιοερασιτέχνες και οι υπόλοιπες εθελοντικές ομάδες που έχουμε εδώ στο νησί να μπορέσουν να προενταχθούν”, σημείωσε παρακάτω, λέγοντας πως, “σαν εθελοντική ομάδα κάναμε ήδη δύο εκπαιδεύσεις, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο”, ενώ σημείωσε πως, συμμετείχαν και στις ασκήσει ‘ΥΓΡΟ ΠΥΡ” και “ΠΥΡΣΟΣ”. Στα παραπάνω, θέλησε να συμπληρώσει πως φέτος, κατ΄ εξαίρεση από το Υπουργείο δόθηκαν άδειες σε εθελοντές οδηγούς για οχήματα του Δήμου.

Δήλωση καθαρισμού στην πλατφόρμα, πρόστιμα και καταγγελίες

Αναλυτικός υπήρξε σχετικά με τη διαδικασία καθαρισμού οικοπέδων. “Έχει αλλάξει η διαδικασία. Τα οικόπεδα έπρεπε μέχρι σήμερα (σ.σ. χθες) να είναι καθαρισμένα. Μιλάμε για οικόπεδα που είναι εντός οικισμού, 100 μέτρα από τα όρια του οικισμού και από πέρυσι μπήκαν και τα εκτός οικισμού”, σημείωσε, εξηγώντας πως έχει αυστηροποιηθεί το πλαίσιο των προστίμων. “Αν παρατηρηθεί ότι δεν είναι καθαρό το οικόπεδο, μπαίνει πρόστιμο. Υπάρχει και η διαδικασία των ενστάσεων. Μετά πρέπει ο Δήμος να το καθαρίσει και να καταλογίσει στον ιδιοκτήτη, το κόστος καθαρισμού. Πέρυσι, έγινε μεγάλη προσπάθεια να ειδοποιούμε άτυπα τους ιδιοκτήτες. Από φέτος, δυστυχώς, δεν μας δίνεται αυτή η εναλλακτική ενέργεια. Θα μπαίνει αναγκαστικά πρόστιμο”, επανέλαβε σε ξεκάθαρο τόνο, γνωστοποιώντας πως, “πέρυσι μπήκαν αρκετά πρόστιμα”.

Αναφορικά με τη φετινή ιδιαιτερότητα της δήλωσε στην πλατφόρμα, διευκρίνισε: “Ένας νόμος που βγήκε τέλος του 2023 (Ν.5075/2023) προσθέτει πλέον και μία νέα δράση και υποχρέωση, από τους ιδιοκτήτες. Υπάρχει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία μπαίνει ο κάθε ιδιοκτήτης μέσα και θα δηλώνει ότι έχει καθαρίσει το οικόπεδό του. Αυτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα που στο παρελθόν δεν έχει ενεργοποιηθεί, θα ενεργοποιηθεί άμεσα”.

Εξήγησε μάλιστα πως, “όποιος δεν κάνει αυτή τη διαδικασία, θα μπαίνει πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά άτομο. Δηλαδή αν ένα οικόπεδο έχει 50 ιδιοκτήτες, θα μπουν 50.000 ευρώ πρόστιμο”.

Συμπλήρωσε δε, πως, αν παρατηρήσει η Υπηρεσία ότι από κάποιους έχει δηλωθεί ότι έχουν καθαρίσει το οικόπεδό τους, αλλά δεν υφίσταται αυτός ο καθαρισμός, “εκτός από το πρόστιμο, θα έχουν ποινική δίωξη και φυλάκιση έως και δύο έτη”.

Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως, οι τελευταίες εξελίξεις είναι “ότι δόθηκε παράταση, σε ένα σχέδιο νόμου που έχει βγει και θα ψηφιστεί άμεσα και για φέτος η καταληκτική ημερομηνία μετατίθεται από 30/4 και ορίζεται η 31η Μαΐου. Άρα, έχουμε ακόμη περιθώριο ενός μήνα”.

Ο κ. Σκουλάτος ανέφερε πως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να δείξουν συνέπεια στις υποχρεώσεις τους. “Θέλω να πω στους ιδιοκτήτες να δείξουν συνέπεια γιατί στόχος του Δήμου, της Πυροσβεστικής και όλου του μηχανισμού πολιτικής προστασίας δεν είναι να μπαίνουν πρόστιμα αλλά να υπάρχει αποτροπή εκδήλωση πυρκαγιάς. Πλέον δεν θα έχουμε εναλλακτικές λύσεις, από το διοικητικό πρόστιμο”.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στον Δήμο, μίλησε και για τη δυνατότητα των καταγγελιών. “Η πλατφόρμα που έχει ενεργοποιηθεί θα έχει και ειδικό banner για καταγγελίες”, σημείωσε, γνωστοποιώντας πως, “ο Δήμος μας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στον έλεγχο όλου του όγκου των οικοπέδων και προφανώς απ΄ ό,τι αντιλαμβάνεστε, βλέπουμε τις εκτάσεις που είναι μέσω καταγγελίας και προφανώς βλέπουμε και τα περιτριγυρισμένα οικόπεδα”. Επιπλέον, επεσήμανε πως, ο Δήμος “δίνει βαρύτητα σε δύσβατες περιοχές που δεν έχουν πρόσβαση από οχήματα για καταστολή της πυρκαγιάς”.

Μέχρι σήμερα, ανέφερε πως υπάρχουν 20 καταγγελίες.

Έργα πυροπροστασίας

Γνωστοποίησε παρακάτω και την ύπαρξη ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής έργων πυροπροστασίας των Δήμων. “Ο Δήμος θα βάλει κάποιους χρήστες πιστοποιημένους και εξουσιοδοτημένους, που θα περνά τα έργα πυροπροστασίας με φωτογραφική τεκμηρίωση και γεωργαφικό στίγμα, την εκτέλεση των προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού βλάστησης σε άλση, πάρκα και κατασκηνώσεις και την απομάκρυνση υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που θα κάνουν οι ιδιώτες, ό,τι κάνει η Δασική Υπηρεσία και διάφορες υλοποιήσεις προληπτικών έργων”. Όλα τα παραπάνω είναι στις αρμοδιότητες του Δήμου, όπως ανέφερε, σχολιάζοντας ότι αυτός ο όγκος αρμοδιοτήτων με την υποστελέχωση, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Επάρκεια σε μηχανήματα

Για τη συνδρομή του Δήμου στην κατάσβεση πυρκαγιών, αναφέρθηκε και στην παροχή μηχανημάτων. “Ο Δήμος έχει αρκετά μηχανήματα έργου και έχει και οχήματα που έχουν μπει στο σύστημα. Ένα σύστημα που από φέτος είναι παρόμοιο με το σύστημα και θα εναρμονιστεί με το αντίστοιχο σύστημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας”. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “μέσα στα τρία οχήματα του Δήμου έχουν δοθεί gps (πυροσβεστικά και τα υδροφόρα)” και όπως πρόσθεσε, “πλέον η Πυροσβεστική θα παρακολουθεί online τα οχήματά μας”. “Άρα, θα χρειαστούμε κι έναν χρήστη αυτού του συστήματος”, ανέφερε, λέγοντας πως ένα ακόμη όχημα που παραχωρήθηκε στη Σύρο από την ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, “θα σταλεί στη Ρόδο για να γίνει άρση της τεχνικής αστοχίας”.

Χρηματοδότηση

Παρακάτω μίλησε για την αξιοποίηση της χρηματοδότησης των 58.000 ευρώ. “Ήδη έχουν δοθεί 3.000 ευρώ και θα τοποθετηθούν δύο ξύλινοι πυροσβεστικοί σταθμοί στο Μάννα, στη διασταύρωση Αζολίμνου – Βάρης και στα Χρούσσα στην Παναγίτσα, διότι ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση οι υφιστάμενοι σταθμοί. Ακόμη, έχουν αλλαχθεί και κάποιες πυροσβεστικές φωλιές, των οποίων το πλαίσιο ήταν διαβρωμένο”.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως, “η σημαντική κατανομή θα δοθεί για τους έξι 5μηνιτες που θα πάρει φέτος ο Δήμος, εργάτες πρασίνου από το πρώτο 15ημερο Μαΐου. Οι υπόλοιποι δύο υπάλληλοι με έναν οδηγό θα είναι από 1η Ιουνίου. Και αυτοί θα βοηθήσουν ώστε να γίνεται ο απαιτούμενος καθαρισμός οικοπέδων, δρόμων και αλσυλλίων”.

Επιπρόσθετα, τόνισε πως, “έχουμε και ένα online σύστημα με την Πυροσβεστική ώστε να βλέπουμε που υπάρχουν υδροστόμια, πού υπάρχουν προβλήματα για να γίνονται οι αντικαταστάσεις”.

Υποχρεώσεις ιδιοκτητών

Τέλος, ο κ. Σκουλάτος μίλησε για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών. “Όλοι όσοι έχουν ιδιοκτησία θα πρέπει μέχρι 10 Μαΐου να καταθέσουν στον Δήμο δύο πράγματα. Τον χαρακτηρισμό επικινδυνότητας του ακινήτου, δηλαδή θα πρέπει να πάρουν έναν ειδικό δασολόγο, δασοτέχνη, γεωπόνο που θα κατατάσσει ως προς την επικινδυνότητα το κτήμα τους (κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί ή πράσινο)”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “αφορά σε ιδιοκτησίες που είναι σε δασικές περιοχές, αλλά τελικά αφορά και σε χορτολβαδικές, κοντά σε αλσύλλια μέσα στον αστικό ιστό κλπ. Δίνονται διευκρινίσεις”. Το μόνο που δεν εντάσσεται σύμφωνα με την ενημέρωσή του είναι γεωργικές καλλιέργειες και αδόμητα οικόπεδα.

Έκλεισε την αναφορά του, λέγοντας πως, έως και 10 Ιουνίου, θα πρέπει να προχωρήσουν οι έλεγχοι από τον Δήμο, για τα παραπάνω.