Ανάδοχος για το μεγάλο έργο των σχεδόν 2 εκατ. ευρώ του πιο σπουδαίου και ιστορικού κτηρίου της Σύρου

Μετά το καλοκαίρι η αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχείου

Αντίστροφη μέτρηση για τη διάσωση της εξωτερικής εικόνας του

Οριστικό τέλος μπήκε στην αγωνία για το πολύ σημαντικό και άκρως απαραίτητο έργο της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο και θα προχωρήσει προς υλοποίηση μετά από το καλοκαίρι, αφού χθες, έγινε η κατακύρωση του αναδόχου, δηλαδή της εταιρείας που θα “τρέξει” την προβλεπόμενη διάσωση της εξωτερικής εικόνας του.

Ουσιαστικά, η προσπάθεια για εξεύρεση αναδόχου καρποφόρησε με τη δεύτερη διαγωνιστική προσπάθεια, στην οποία συμμετείχαν τρεις εταιρείες, οι δύο με μηδενική έκπτωση και η μία εξ αυτών που αποτέλεσε και την εργολήπτρια για το Δημαρχιακό Μέγαρο, με έκπτωση 1% επί του αρχικού προϋπολογισμού.

Ως εκ τούτου, η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε χθες τον ανάδοχο (BC PERIGRAMMA Τεχνική Αναπτυξιακή και Εμπορική Α.Ε.) που θα κληθεί, αφού πρώτα υπογράψει σύμβαση με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, να προχωρήσει το μεγάλο έργο, δαπάνης περίπου 2 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, μετά την πρώτη άκαρπη διαγωνιστική διαδικασία, η οποία είχε προκαλέσει ανησυχία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και στη νέα Δημοτική Αρχή που πήρε τη σκυτάλη για το έργο, καθώς η κατάσταση των εξωτερικών όψεων του Δημαρχείου, εδώ και μακρό χρονικό διάστημα και ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια, έχει περιέλθει σε φάση αποσύνθεσης.

Πρόσφατες, μάλιστα, είναι και οι τελευταίες εικόνες με μικρές καταρρεύσεις μερών των όψεών του, που έθεσαν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την ασφάλεια των πολιτών. Σε αυτή την κατεύθυνση παραμένουν και οι αποκλεισμοί τμημάτων πεζόδρομων πλησίον του Δημαρχιακού Μεγάρου, για την αποφυγή τραυματισμού, απαγορεύσεις που πρέπει να τηρούν οι πολίτες.

Οριστικός ανάδοχος για το πολυσυζητημένο έργο του Δημαρχιακού Μεγάρου

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Δημήτρης Κοσμάς κάλεσε τους αιρετούς να υπερψηφίσουν το πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής με τους υπαλλήλους που ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες και τους ελέγχους για την κατακύρωση οριστικού αναδόχου.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε, το ποσό του έργου θα είναι 1,8 εκατ. ευρώ ενώ έχει προβλεφθεί και ο ΦΠΑ. Να υπενθυμιστεί πως η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί από το Υπ. Εσωτερικών, μετά από κοπιώδη προσπάθεια και επιμονή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής.

“Η Επιτροπή αφού έλαβε τα δικαιολογητικά (…) από τον προσωρινό ανάδοχο, συνεδρίασε, τα έλεγξε και τα κρίνει πλήρη και εμπρόθεσμα. Με βάση τα παραπάνω, η Επιτροπή ολοκληρώνει το πρακτικό του διαγωνισμού της 15ης Μαρτίου του 2024 και εισηγείται την κατακύρωση της σύμβασης κατασκευής το έργου “Αποκατάσταση όψεων του Δημαρχείου Σύρου – Ερμούπολης προϋπολογισμού 1.822.909,03 ευρώ πλέον ΦΠΑ (457.498,17 ευρώ) στον μειοδότη BC PERIGRAMMA Τεχνική Αναπτυξιακή και Εμπορική Α.Ε., ο οποίος κατείχε και παρέδωσε όλα τα δικαιολογητικά και μειοδότησε με μέση τεκμαρτή έκπτωση προσφοράς 1%. Είναι ένα σημαντικό έργο”, ανέφερε σχετικά με το θέμα.

Να κλείσουν πρώτα οι τυπικές διαδικασίες μέχρι τη σύμβαση

Για τον χρόνο έναρξης υλοποίησης των εργασιών, έκανε ερώτηση ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος. Παρούσα στη συνεδρίαση ήταν και η αρμόδια υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Ελεάννα Σαμουτζάκη, η οποία περιέγραψε όλη τη διαδικασία που απαιτείται να ολοκληρωθεί πρωτίστως, ώστε να υπάρξει σύμβαση για το έργο.

“Πρέπει να πάμε πρώτα σε σύμβαση για να υλοποιηθεί. Ωστόσο αρχικά βγαίνει η απόφαση κατακύρωσης. Πρέπει να περάσει διάστημα περίπου 10 ημερών για ενστάσεις, μετά πρέπει να καλέσουμε τον εργολάβο να υποβάλει επικαιροποιημένα τα δικαιολογητικά και κάποιες υπεύθυνες δηλώσεις. Αφού ολοκληρωθεί αυτό, θα πρέπει να πάει για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο”, σημείωσε αναλυτικά, εξηγώντας πως, ουσιαστικά το έργο θα είναι εφικτό να αρχίσει μετά το καλοκαίρι.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, όπως πολλάκις έχει αναφερθεί κατά το παρελθόν, το Δημαρχιακό Μέγαρο θα μετατραπεί, εξωτερικά σε ένα εργοτάξιο, καθώς θα καλυφθεί συνολικά ώστε οι εργασίες και οι παρεμβάσεις να γίνονται με ασφάλεια για τους πολίτες. Επιπλέον, η λειτουργία του θα παραμείνει κανονικά για να εξυπηρετούνται οι δημότες ενώ για τα καταστήματα του ισογείου, δεν αποκλείεται να ληφθούν αποφάσεις οικονομικής φύσεως καθώς προβλέπεται πως θα επηρεαστεί η λειτουργία τους.

Οι βασικές παρεμβάσεις του έργου

Βάσει όσων έχουν περιγραφεί στη μελέτη του έργου, “η συνολική προς αποκατάσταση επιφάνεια ανέρχεται σε περίπου 4.700 τ.μ.”.

Όλες οι εργασίες θα γίνουν σύμφωνα με την εγκεκριμένη Ειδική Αρχιτεκτονική Μελέτη και Μελέτη Συντήρησης, όπου προβλέπονται τα ακόλουθα:

1. Προεργασίες (Αποξηλώσεις επιχρισμάτων, προστασία ή απομάκρυνση κεραμικών διακοσμητικών στοιχείων, απομάκρυνση μεταγενέστερων πρόσθετων κατασκευών, τοποθέτηση ικριωμάτων).

2. Αποκατάσταση Πύργων (ανακατασκευή επίκρανων και αποκατάσταση υφιστάμενων, εφαρμογή ενεμάτων στις περιοχές ρηγματώσεων).

3. Κονιάματα (αποκατάσταση υφιστάμενων επιχρισμάτων, εφαρμογή συστήματος ινοπλισμένων επιχρισμάτων στους πύργους).

4. Αποκατάσταση λίθινων στοιχείων.

5. Αναπαραγωγή τραβηχτών κονιαμάτων.

6. Αποκατάσταση κεραμικών στοιχείων.

7. Χρωματισμοί επιφανειών επιχρισμάτων.

8. Συντήρηση υφιστάμενων ξύλινων κουφωμάτων και μεταλλικών στοιχείων.

9. Διευθέτηση ηλεκτρομηχανολογικών στοιχείων.