Αν δεν συμβασιοποιηθούν τα έργα επισκευής και αποκατάστασης μέχρι τέλος Μαΐου, χάνονται οι χρηματοδοτήσεις

Τέλος χρόνου για παιδικούς σταθμούς και ταφικά μνημεία

Σε απευθείας διαπραγμάτευση με εργολάβους προχωρά η ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης

Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμες χρηματοδοτήσεις για επισκευές στους παιδικούς σταθμούς και για αποκαταστάσεις σε ταφικά μνημεία της Σύρου, καθώς αν ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν έχει συμβασιοποιήσει τα έργα μέχρι τέλος Μαΐου, τότε δεν θα έχει στη διάθεσή του, τους συγκεκριμένους πόρους.

Η άκρως επείγουσα κατάσταση αφορά πρωτίστως στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, καθώς αν η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, δεν καταφέρει να συμφωνήσει με εργολάβο για την υλοποίηση του απαραίτητου έργου μέσα στο επόμενο 20ημερο, τότε, το ποσό των 200 χιλ. ευρώ – που υπάρχει από το 2018 -, θα χαθεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπ. Εσωτερικών.

Η Τεχνική Υπηρεσία προχωρά σε μία ύστατη προσπάθεια με έναν εργολάβο, όπως προβλέπει η νομοθεσία μετά από τρεις άγονες διαγωνιστικές διαδικασίες, στις οποίες δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

Η Δημοτική Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της σε έκτακτη συνεδρίαση τη Μ. Τετάρτη, όπως έπραξε παρομοίως και για το έργο αποκατάστασης των δύο πρώτων ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, για τα οποία υπάρχει η χρηματοδότηση των 450 χιλ. ευρώ. Και για το συγκεκριμένο έργο η σύμβαση με ανάδοχο θα πρέπει να υπογραφεί έως τέλος του μήνα.

Τρεις άκαρπες προσπάθειες για τους παιδικούς σταθμούς

Όσον αφορά στο σημαντικό έργο των τεσσάρων δημοτικών παιδικών σταθμών, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου εξήγησε πως θα προχωρήσει ο Δήμος στο τελευταίο βήμα που μπορεί να γίνει βάσει νόμου ώστε να βρει ανάδοχο. Αυτό προβλέπει τη διαπραγμάτευση με έναν οικονομικό φορέα, δηλαδή με έναν εργολάβο.

“Η διαδικασία αυτή έρχεται μετά από τρεις διαγωνισμούς που έγιναν για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, δύο ανοικτούς και ένας διαγωνισμός με διαπραγμάτευση. Αυτοί οι διαγωνισμοί ήταν άγονοι. Καταλήγουμε τώρα ουσιαστικά τριάντα ημέρες πριν λήξει η προθεσμία που μας έχει τεθεί από το Υπ. Εσωτερικών για την προσαρμογή των παιδικών σταθμών και συγκεκριμένα, για την υπογραφή της σύμβασης του έργου της προσαρμογής των παιδικών σταθμών σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού προεδρικού διατάγματος. Πάμε πλέον στο άρθρο 106 του Ν.4412/2016 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (παρ.5) όπου η αναθέτουσα αρχή, η Δημοτική Επιτροπή έχει το δικαίωμα παράλληλα με τη ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης σύμβασης να επαναλάβει τον διαγωνισμό, με τροποποίηση ή μη, των όρων”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, σε αυτή την  περίπτωση “έχουμε τροποποιήσει τους όρους”.  Συμπληρωματικά στα παραπάνω και η υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Ελεάννα Σαμουτζάκη πρόσθεσε πως οι όροι άλλαξαν στο μέτρο του εφικτού για να γίνει πιο ελκυστικό το έργο από οικονομικής απόψεως για την εργολαβική πλευρά. “Εμείς επειδή έχουμε κάνει ήδη διαπραγμάτευση με τρεις εργολάβους και δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον, φτάσαμε στο έσχατο σημείο να καλέσουμε έναν”, ανέφερε, λέγοντας πως, “αυτό που έχει τροποποιηθεί επί της ουσίας είναι κάποιες τιμές, γιατί από τότε που έγινε η μελέτη και σε όλη αυτή τη διάρκεια των διαγωνιστικών διαδικασιών που βγήκαν άγονες, δεν βρέθηκε κανένας εργολάβος που να δείξει ενδιαφέρον γι αυτές τις τιμές, επειδή τροποποιήθηκαν πάρα πολύ οι εμπορικές τιμές της αγοράς”.

Ο κ. Διακοδημητρίου, μιλώντας για την επείγουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, ανέφερε ακόμη πως, “επιπλέον, έχουμε την επείγουσα περίπτωση, ότι θα πρέπει μέχρι 31/5/2024 να έχουμε σύμβαση. Αντιλαμβάνεστε πως οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, θα είναι αδύνατη”.

Φρ. Βακόνδιος: Βάλαμε σε προτεραιότητα το θέμα

Δεδομένου πως ο Δήμος κινδυνεύει να απολέσει 200 χιλ. ευρώ για τους τέσσερις παιδικούς σταθμούς, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος τόνισε πως η νυν Δημοτική Αρχή αμέσως όταν ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου, έθεσε το θέμα σε προτεραιότητα.

“Δεν είναι κάτι που το έχει καθυστερήσει η Τεχνική Υπηρεσία. Είναι μία χρηματοδότηση που υπήρχε από το 2019 και είχαν γίνει άγονοι διαγωνισμοί. Τη βάλαμε προτεραιότητα μαζί και με τον εντεταλμένο των παιδικών σταθμών τον κ. Βουτσίνο και πραγματικά προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τους όρους μας βάσει νομοθεσίας, ώστε να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρηματοδότηση”, σημείωσε, λέγοντας ακόμη πως, “ήδη υπάρχουν προβλήματα στον παιδικό σταθμό στον Ξηρόκαμπο και υπήρξε απόφαση για προσωρινή άρση λειτουργίας ενός κομματιού της δομής. Αυτή η χρηματοδότηση είναι αναγκαία για την περαιτέρω λειτουργία του σταθμού.

Ευχαριστώ την Τεχνική Υπηρεσία για τη προσπάθειά της γιατί πολλά έργα ήταν στο και πέντε (υπογειοποίηση δικτύων, ενεργειακή αναβάθμιση Νοσοκομείου κ.α.)”. Έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας τα εξής: “Μακάρι ο εργολάβος να μας δώσει την προσφορά του”.  

Οι ανάγκες

Αναλυτικά, για την κάθε δομή προβλέπονται τα ακόλουθα: Ειδικότερα, ο παιδικός σταθμός του Βήσσα χρειάζεται παρεμβάσεις εντός και εκτός αιθουσών. Ενδεικτικά πρέπει να γίνουν: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αυλειο χώρο του σταθμού. Επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Επιπλέον, για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό Ξηροκάμπου προβλέπονται τα εξής: Αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση σιδηρών κιγκλιδωμάτων. Επισκευή – χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού. Τέλος, όσον αφορά τις ανάγκες στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση ψευδοροφής διακοσμητικής, από πλάκες μοριοσανίδων MDF. Κατασκευή γυψοσανίδων ανθυγρων, με μεταλλικό σκελετό τοιχοπετάσματος. Κατασκευή ράμπας και τοποθέτηση χειρολισθήρα εντός του κτιρίου. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου. Κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση.

Αγωνία και για τα ταφικά μνημεία

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για τα ταφικά μνημεία, καθώς έχουν προηγηθεί ήδη άγονες διαγωνιστικές διαδικασίες. Υπενθυμίζεται πως δεδομένων των συνεπειών και της φθοράς που έχει επέλθει στα μαυσωλεία με το πέρασμα του χρόνου, τελικά θα αποκατασταθούν μόλις δύο ταφικά μνημεία, αν και αρχικά με το ποσό των 450 χιλ. ευρώ είχαν προκριθεί τέσσερα. Ειδικότερα, για το έργο των ταφικών μνημείων και της αποκατάστασης των μαυσωλείων Γιαννίκογλου και Πρώιου, ο κ. Διακοδημητρίου υπενθύμισε πως, “ήταν άγονος ο πρώτος διαγωνισμός. Η εισήγηση της Υπηρεσίας είναι να προβεί ο Δήμος σε διαδικασία με διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, βάσει νόμου”. Συμπλήρωσε δε, πως, “είναι περίπου ίδιο θέμα”, τονίζοντας πως, “είναι η διαδικασία που γίνεται συνήθως μετά από άγονους διαγωνισμούς και είναι με τους ίδιους όρους”. Επεσήμανε δηλαδή πως, “θα καλέσουμε κάποιους εργολάβους που πιστεύουμε ότι θα μπορέσουν να συμμετάσχουν με πρόσκληση και με τους ίδιους όρους που έγινε ο προηγούμενος διαγωνισμός”. Πρόσθεσε ακόμη πως, “τυπικά έχει κι αυτό μία ημερομηνία μέχρι 30/5 για υπογραφή σύμβασης”, εκτιμώντας τέλος πως, “είναι ένα θέμα που πιστεύουμε ότι θα το καταφέρουμε έστω την τελευταία στιγμή ή έστω και με κάποια παράταση”.