Τοποθετήσεις του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης για την διεκδίκηση από τη Σύρο του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας 2021

Με τον πολιτισμό να λειτουργεί τουριστικά

Το βλέμμα στραμμένο στον πολιτισμό φαίνεται να έχει η νέα Δημοτική Αρχή, με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, να δηλώνει την υποστήριξη της προσπάθειας για διεκδίκηση του τίτλου της πολιτιστικής πρωτεύουσας από τη Σύρο το 2021, ενώ παράλληλα ξεκίνησε επαφές με θεσμικούς παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, όμως έντονα συζητήθηκε το κονδύλι που αφορούσε στο κόστος αυτής της προσπάθειας.

Την στιγμή που ο Δήμος της Σύρου, όπως και το σύνολο των Δήμων της χώρας, καλείται να επιβιώσει με την πενιχρή οικονομική κρατική υποστήριξη, ενώ παράλληλα μέρα με την ημέρα εντείνονται τα κοινωνικά προβλήματα, τάραξε τα νερά ο Δήμαρχος, Γ. Μαραγκός, όταν αναφέρθηκε στο ποσόν που θα απαιτηθεί για την κάλυψη αυτής της προσπάθειας, το οποίο ανέρχεται, όπως ειπώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, σε 200.000 ευρώ, προκαλώντας το κοινό αίσθημα.

Κατόπιν της συζήτησης που έγινε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού οργάνου και τις τοποθετήσεις των συνδυασμών της μειοψηφίας, με την ανάλυση των θέσεων τους επί του θέματος, ο Δήμαρχος κλήθηκε από την εφημερίδα να τοποθετηθεί σχετικά και να αιτιολογήσει το υψηλό αυτό κόστος και σε τι αυτό ανταποκρίνεται.

Προβολή της πολιτιστικής διάστασης των νησιών

Στο παιχνίδι της διεκδίκησης, σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα παίξουν στο σύνολο τους τα νησιά των Κυκλάδων, με τα οφέλη που και αυτά θα αποκομίσουν από την συγκεκριμένη προσπάθεια, συμμετέχοντας αντιστοίχως στην συνολική δαπάνη.

Ο προϋπολογισμός του κόστους του φακέλου της υποψηφιότητας, μέχρι την οριστικοποίηση της, στο τέλος του 2016, ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, με το ποσό αυτό να μην καλύπτεται, εκ των πραγμάτων, εξ ολοκλήρου από τον Δήμο, καθώς θα υπάρχει και οικονομική συμμετοχή των νησιών που θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια, αφού τείνει το θέμα της υποψηφιότητας να γίνει πανκυκλαδικό.

Άλλωστε τα διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά που κάθε νησί διαθέτει, όσο και το διαφορετικό επίπεδο υποδομών, θα μπορέσει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην προσπάθεια, με αντίστοιχο επιμερισμό οφέλους ανά νησί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να γίνει κατανοητή η αλληλοσυμπλήρωση των νησιών σε αυτή την προσπάθεια είναι η έλλειψη υποδομής μεγάλου αεροδρομίου στη Σύρο, με τα νησιά Μύκονο και Σαντορίνη, που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια, να λειτουργήσουν ως πύλη εισόδου.

Παράλληλα θα υπάρξει μία πιο ουσιαστική συμμετοχή τους, με την προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας τους, με τη διενέργεια παράλληλων εκδηλώσεων και σε αυτά τα νησιά, όπως και σε κάθε νησί που θα συμμετάσχει.

Ακόμα και τα παγκοσμίως τουριστικά καταξιωμένα νησιά, πέραν των όσων μέχρι τώρα προωθούν ως τουριστική εικόνα, θα έχουν τη δυνατότητα να προβάλουν και τα πολιτιστικά τους στοιχεία, παρουσιάζοντας προς τα έξω και άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και αυτό σε ένα ενιαίο σύνολο.

Όπως ανέφερε στην «Κοινή Γνώμη» ο Γ. Μαραγκός «ήδη έχω έρθει σε επαφή με δημάρχους άλλων νησιών και είναι πολύ θετικοί να συμμετάσχουν. Άλλωστε έχουμε ετοιμάσει σχετική ενημέρωση προς τα δημοτικά συμβούλια των άλλων νησιών».

Διευκρίνισε δε πως στην περίπτωση που τελικά επιτευχθεί η τελική επιλογή, ακόμα και οι απαιτούμενες υποδομές δεν θα γίνουν μόνο στη Σύρο αλλά και στα άλλα νησιά, που θα συμμετάσχουν.

Μεταξύ των υποδομών που θα απαιτηθούν θα είναι σίγουρα κάποιοι χώροι συγκεκριμένων προδιαγραφών όπως συνεδριακοί χώροι ή χώροι εκδηλώσεων.

Παράλληλη τουριστική προβολή

Η τεράστια προβολή που η υποψηφιότητα θα σημάνει, θα εκτείνεται σε επίπεδο νομού, με τα τουριστικά οφέλη να έχουν αποδέκτες τα νησιά των Κυκλάδων στο σύνολο τους.

Μία διοργάνωση που διαρκεί ένα ολόκληρο έτος θα δώσει τη δυνατότητα στα συμμετέχοντα νησιά να έχουν και χειμερινή τουριστική κίνηση, αναλόγως της χρονικής κατανομής των εκδηλώσεων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαραγκός «Σύμφωνα με τα όσα η πρακτική άλλων πόλεων που έχουν αναλάβει το τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας μας έχει δείξει, οι συνολικές ετήσιες εκδηλώσεις ανέρχονται σε 200-250, οι οποίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν στο σύνολο τους να φιλοξενηθούν στη Σύρο, αλλά θα κατανεμηθούν και στα άλλα νησιά. Καθώς από μόνη της η υποψηφιότητα για τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας αποτελεί ένα τουριστικό όπλο για της Σύρο και τα υπόλοιπα νησιά, θα κεντρίσει και το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού ξένων επισκεπτών που επικεντρώνουν στον πολιτιστικό τουρισμό».

Άλλωστε η Σύρος στοχεύει στην τουριστική ανάδειξη της πολιτιστικής της ταυτότητας, την οποία εξ αρχής είχε αναφέρει η δημοτική Αρχή πως επρόκειτο να απευθυνθεί σε ειδικούς γνώστες του αντικειμένου προκειμένου να επιτευχθεί η ανάλογη προώθηση.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος «η συνεχής προβολή που θα επιτευχθεί από την διεκδίκηση και μόνο του τίτλου θα έχει για το νησί τουριστική απήχηση, αφού θα προβάλλεται συνεχώς, με τις διαδοχικές φάσεις διεκδίκησης, θα έχει προβολή και στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στην Ευρώπη. Οπότε το κατανεμημένο κόστος, δεν είναι τόσο όσο αρχικά ακούγεται για την προβολή που θα υπάρξει».

Καλλιτεχνικός διευθυντής επιτυχημένης εμπειρίας

Από την πλευρά του Δήμου υπάρχει στόχευση της αξιοποίησης στο έπακρο της πολιτιστικής ταυτότητας της Σύρου, με τις προεκτάσεις της τουριστικής προβολής που αυτό συνεπάγεται.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η διεκδίκηση σε πρώτη φάση της υποψηφιότητας του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021, με το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει την ανάθεση του έργου της σύνταξης φακέλου σε καλλιτεχνικό διευθυντή.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαραγκός «ζητούμενο μας είναι να καταγράψουμε τα πλεονεκτήματα και τον ιστορικό και πολιτιστικό πλούτο του νησιού και αυτό να προβάλλουμε προς τα έξω, με έναν τρόπο συγκροτημένο και δομημένο. Αυτή την ευκαιρία την έχουμε μέσω της υποψηφιότητας».

Αυτή η προσπάθεια θα ανατεθεί σε καλλιτεχνικό διευθυντή, ο οποίος θα είναι άτομο που θα διαθέτει εξειδίκευση στο αντικείμενο και θα πρόκειται για πρόσωπο αναγνωρισμένο στον συγκεκριμένο χώρο, με τον Δήμο να βλέπει προς την κατεύθυνση επαγγελματιών που έχουν ήδη δώσει θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό.

Όπως διευκρίνισε και ο κ. Μαραγκός «ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα πρέπει να έχει μία επιτυχημένη προηγούμενη εμπειρία. Η επιλογή θα έχει να κάνει με την διαπιστωμένη εμπειρία που έχει στο συγκεκριμένο αντικείμενο και όχι με γενικές περγαμηνές περί πολιτισμού».

Με την υφυπουργό Πολιτισμού

Προς την κατεύθυνση προώθησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας κινήθηκε και η συνάντηση του Γ. Μαραγκού με την υφυπουργό Πολιτισμού, Άντζελα Γκερέκου, με την οποία όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν στον στρατηγικό σχεδιασμό, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας δημοτικής περιόδου, για την ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση του σημαντικού πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η Σύρος, στην αναγκαιότητα προσδιορισμού μιας αναγνωρίσιμης πολιτιστικής ταυτότητας (branding), στην κεφαλαιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Σύρου με στόχο την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της, στην περαιτέρω εδραίωση και στον εμπλουτισμό των τοπικών πολιτιστικών φεστιβάλ κλπ.

Ιδιαίτερη αναφορά πραγματοποιήθηκε στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αλλά και στην υποψηφιότητα Σύρος - Κυκλάδες 2021. Η κα Υφυπουργός, δήλωσε ένθερμη υποστηρίκτρια του θεσμού επισημαίνοντας ότι, τα οφέλη για όλες τις υποψήφιες πόλεις της Ελλάδας, ανεξαρτήτως τελικής επιλογής, θα είναι πολλά και σημαντικά.