Έργα του Vivaldi προμοτάρουν την υποψηφιότητα της Σύρου ως πολιτιστικής πρωτεύουσας

  • Κυριακή, 5 Απριλίου, 2015 - 18:05

Η Σύρος βρίσκεται και επίσημα στο κέντρο της επικαιρότητας. Όχι μόνο λόγω της κοσμοπολίτικης αύρας της και της φυσικής ομορφιάς της, αλλά επειδή διεκδικεί να γίνει Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.

Την υποψηφιότητα αυτή στήριξαν οι φίλοι της, την περασμένη Πέμπτη στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίζας Θεοχαράκη, σε μια αξέχαστη βραδιά, γεμάτη κατάνυξη, ξεχωριστές κλασικές μελωδίες και εκκλησιαστικούς ύμνους. Η Μαρίτα Παπαρίζου και το Quartetto της Καμεράτας Αρμόνια Ατεναία με τους Σεργκίου Ναστάζα, Οτίλια Αλιτέι, Λαουρεντίου Ματαζάρου, Κρίστοφερ Χάμφρις, ερμήνευσαν μοναδικά και κατέπληξαν τους πάντες με έργα του Antonio Vivaldi, “Stabat Mater” και “Nisi Dominus”, σε ειδική μουσική επιμέλεια και κριτική έκδοση του Ν. Βελισιώτη.

Άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, πολιτικοί, αλλά και φίλοι της Σύρου, γέμισαν ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη, απολαμβάνοντας την εκλεκτή μουσική και χειροκροτώντας θερμά τις ερμηνείες των καλλιτεχνών. Μεταξύ των θεατών βρέθηκαν ο Βασίλης και η Μαρίνα Θεοχαράκη, οι πρέσβεις Μεξικού, Καναδά, Ελβετίας, Τσεχίας, Σουηδίας και της Ελλάδος στο Βερολίνο, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Αντώνης Συρίγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, Νίκος Φράγκος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Θάνος Φώσκολος, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση και η σύζυγος του, Πηνελόπη Ασλάνογλου, ο διακεκριμένος ζωγράφος, Αχιλλέας Δρούγκας, ο διασημότερος εν ζωή έλληνας συγγραφέας, Βασίλης Βασιλικός και η σύζυγος του, διάσημη σοπράνο, Βάσω Παπαντωνίου, ο Σπύρος Μερκούρης, Πρόεδρος επί τιμή του συνδέσμου των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, ο οποίος επίσης προλόγισε, ο σκηνοθέτης και εμπνευστής της συγκεκριμένης εκδήλωσης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής, Βασίλης Αναστασίου, ο Νίκολας και η Ματρώνη Ίγκον, ο συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος και η σύζυγος του Μαρία Χατζηνάσιου, ο συνθέτης Δημήτρης Μαραγκόπουλος, η Νάντια Γερουλάνου, η συγγραφέας Έλενα Ματθαιοπούλου, ο βαρύτονος Νικόλαος Καραγκιαούρης, ο Βαγγέλης Πετσάλης, ο διακεκριμένος νομικός και πρόεδρος του ANIMA SYROS Βασίλης Καραμητσάνης, ο διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF) Τζέϊκομπ Μο, η παραδοσιακή τραγουδίστρια Γιώτα Βέη, ο μαέστρος Νίκος Αθηναίος, η διεθνούς φήμης πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Συριανών κος Βαφίας με τη σύζυγο του και πολλά διακεκριμένα μέλη του συνδέσμου, η πρόεδρος του Ιδρύματος Κυβέλη Βαλεντίνη Ποταμιάνου και πολλοί άλλοι.

Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων θα πάρει τη Μεγάλη Δευτέρα στις 21.30, το Θέατρο “Απόλλων” στην Ερμούπολη Σύρου, με μια βραδιά με συμφωνικά έργα του Αντόνιο Βιβάλντι, που θα ερμηνεύσουν η Μαρίτα Παπαρίζου, η Γιούλη Βεντούρα (τσέμπαλο) και η Σούζαν Νόρτον (τσέλο) καθώς και με εκκλησιαστικούς ύμνους που θα αποδοθούν από την Χορωδία του Αγίου Νικολάου.

Οι συναυλίες αυτές αποτελούν την έναρξη των εκδηλώσεων του καλλιτεχνικού προγράμματος της υποψηφιότητας «Σύρος-Κυκλάδες 2021» για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, θα κορυφωθούν το καλοκαίρι και θα συνεχιστούν μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα κατατεθεί η πρόταση της υποψηφιότητας για τον σημαντικό αυτό Ευρωπαϊκό θεσμό που αποτέλεσε πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη και ξεκίνησε το 1985.