Οι συναυλίες, οι θεατρικές παραστάσεις και οι εικαστικές εκθέσεις του φετινού καλοκαιριού

Σύρος – Πολιτισμός 2015

Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας, ο Κώστας Χατζής και η Πέγκυ Ζήνα, ο Χρήστος Νικολόπουλος με τους Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστα Μακεδόνα και Ζωή Παπαδοπούλου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Μπάμπης Στόκας, ο Μιχάλης Τζουγανάκης και ο Γιάννης Χαρούλης είναι οι καλλιτέχνες που θα συντροφεύσουν μουσικά το καλοκαίρι μας στο πλαίσιο του προγράμματος “Σύρος – Πολιτισμός 2015”.

8 αγαπημένα φεστιβάλ, 36 εικαστικές εκθέσεις σε Ερμούπολη, Άνω Σύρο και Ποσειδωνία, 11 συναυλίες, 14 μουσικές και θεατρικές παραστάσεις στο Θέατρο Απόλλων και 20 παράλληλες δράσεις σε κάθε γωνιά του νησιού συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στο αποψινό δημοτικό συμβούλιο.

Μετά την πολύμηνη αναμονή, τη σιγή ιχθύος των υπευθύνων, που φυλούσαν το περιεχόμενο του προγράμματος ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά και τη διαρροή μεμονωμένων πληροφοριών σχετικά με τις εμφανίσεις μουσικών καλλιτεχνών στη Σύρο, η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει σήμερα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων, σύμφωνα με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Πολιτισμού.

Παρότι οι γενικότερες ανακατατάξεις τόσο στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού όσο και στη σύνθεση της αντίστοιχης Επιτροπής λίγο πριν τη λήψη των τελικών αποφάσεων, επέφεραν ανησυχία αλλά και αρκετά ερωτηματικά σχετικά με τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν αυτό το καλοκαίρι στο νησί, το πρόγραμμα διακρίνεται και φέτος για το πλήθος των επιλογών που προσφέρει στο κοινό.

Φεστιβάλ αξιώσεων

Στο πλαίσιο του “Σύρος – Πολιτισμός 2015” επιστρέφουν στην Αρχόντισσα των Κυκλάδων κορυφαία μουσικά και κινηματογραφικά φεστιβάλ, που τυγχάνουν θερμής αποδοχής τόσο από τους κατοίκους, όσο και από τους εκατοντάδες επισκέπτες του νησιού. Ωστόσο, αισθητή θα είναι η απουσία του Φεστιβάλ Λουκουμιού, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Σύρο τα τελευταία δύο χρόνια, γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου (SIFF) ανοίγει τον κύκλο των μεγάλων καλοκαιρινών εκδηλώσεων με ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα διεξαχθεί από 30 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου 2015. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν δράσεις στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, την πλατεία Μιαούλη, το Θέατρο Απόλλων, στον θερινό κινηματογράφο Παλλάς, στην Άνω Σύρο και την Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, ενώ οι υπεύθυνοι έχουν υποβάλλει αιτήματα για παραχώρηση χώρου στην παραλία “Κόμητο” και πρόσβαση στο Γαϊδουρονήσι (Φανάρι).

Το 4ο Φεστιβάλ Ακορντεόν διοργανώνεται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Ούριος Άνεμος” (12 έως 19 Ιουλίου), ενώ την ίδια ακριβώς ημέρα ξεκινούν και οι παραστάσεις του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου, οι οποίες θα διαρκέσουν έως 24 Ιουλίου 2015. Η δεύτερη δεκαετία του Φεστιβάλ, υπό το γενικό τίτλο “Εξαίρετη μουσική σε ένα εξαίρετο κομμάτι του Αιγαίου” θα ξεκινήσει με την όπερα του Luigi Cherubini (1797) “Μήδεια”, σε μουσική διεύθυνση Peter Tiboris.Άλλα έργα που θα παρουσιαστούν είναι “Ο Πέτρος και ο Λύκος” του Προκόφιεφ και η όπερα Suor Angelica του Puccini από το Greek Opera Studio.

Μία ημέρα μετά, η Cinesthesia – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού διοργανώνει το 2ο Eye's Walk Festival με προβολές σε εξωτερικούς τοίχους κτηρίων της Ερμούπολης. Τα κτήρια αυτά θα επιλεχθούν σε συνεργασία με τον προϊστάμενο Προγραμματισμού και ΤΠΕ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να συνδεθεί νοηματικά η δράση με το σύστημα “HERMES”. Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 29 Ιουλίου.

Το 22ο Φεστιβάλ Κιθάρας, το αρχαιότερο πολιτιστικό φεστιβάλ της Σύρου θα διεξαχθεί από 28 έως 31 Ιουλίου 2015 με μοναδικές συναυλίες στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης και το Θέατρο Απόλλων, αλλά και τη διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού των “12ων κιθαριστικών αγώνων”. Ακολουθούν το 9ο Indie Rock Festival στις 8 Αυγούστου 2015 στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη στα Λαζαρέτα και το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής που θα διεξαχθεί από 13 έως 23 Αυγούστου 2015. Τέλος, οι λάτρεις των κινουμένων σχεδίων δίνουν και πάλι ραντεβού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για την 8η φαντασμαγορική διοργάνωση του animasyros (24-27 Σεπτεμβρίου).

Εικαστικός παλμός

Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, κοσμήματος, φωτιστικών και χειροποίητων αντικειμένων θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Σύρου για τους επόμενους πέντε μήνες σε δέκα διαφορετικές αίθουσες του νησιού.

Άνω Σύρος

Είκοσι δύο συνολικά εκθέσεις θα φιλοξενηθούν αυτό το καλοκαίρι στους εκθεσιακούς χώρους της Άνω Σύρου. Η αρχή έγινε με τις ομαδικές“Μικρές αποδράσεις” στην Αίθουσα “Καμάρα”, οι οποίες θα διαρκέσουν έως 5 Ιουνίου. Στον ίδιο χώρο θα παρουσιαστούν οι δουλειές των: Γιώργου Φρέρη (χειροποίητο κόσμημα), Γιάννη Φράγκου (φωτογραφία), Παναγιώτη Ξενάκη (χειροποίητα αντικείμενα), Ανδρούλας Κριμιτζά (φωτογραφία), Λίλιαν Συρίγου (κόσμημα) και Πολυξένης Νόβα (κόσμημα).

Στην Αίθουσα “Πρώην Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων” στην Πιάτσα, θα εκθέσουν τα έργα τους οι: Ντανιέλα Λακούρη (χειροποίητα αντικείμενα), Μαριάνθη Γκαβαϊσέ (κόσμημα), Κατερίνα Παλαιολόγου (φωτιστικά), Ελίζα Ξανθάκη – Ζαννής Ρούσσος (χειροποίητα αντικείμενα), Κυριάκος Λαζαρίδης (εικαστικά).

Στο Πνευματικό Κέντρο της Άνω Σύρου δίνουν ραντεβού με το κοινό οι: Αγγελική Καστρινέλλη – Τάνια Πασχάλη (φωτογραφία), Βασίλης Μιχαηλίδης (εικαστικά), Desperate Artists (χειροποίητα κοσμήματα) καθώς και οι καλλιτέχνες του Open Art Studio (εικαστικά).

Έργα χαρακτικής – ζωγραφικής της Ίριδας Ξυλά-Ξυναλάτου θα παρουσιαστούν από 15 Ιουλίου έως 30 Αυγούστου στην Αίθουσα πρώην ΔΗΚΕΔΑΣ, ενώ για δύο ολόκληρους μήνες, οι επισκέπτες του μεσαιωνικού οικισμού θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν τετράδια και φωτογραφίες μαθητών του 19ου αιώνα από το προσωπικό αρχείο του Μάνου Ελευθερίου.

Τέλος, στην Αίθουσα του πρώην δημοτικού συμβουλίου θα φιλοξενηθούν οι Θάνια Σαμιωτάκη (φωτιστικά), Odd Studio – Γεωργία Παπαδημητρίου (ρούχο – κόσμημα), Ειρήνη Κοσμά (χειροποίητα αντικείμενα) και Open Art Studio (εικαστικά).

Ερμούπολη

Κορυφαίοι εικαστικοί καλλιτέχνες επιλέγουν για ένα ακόμη καλοκαίρι την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους “σταθμούς” καταξιωμένων Ελλήνων και ξένων δημιουργών.

Η συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης με θέμα “Θαλασσογραφίες” θα παρουσιαστεί από 1η Ιουλίου έως 16 Αυγούστου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Αμέσως μετά, τη σκυτάλη παίρνει η ζωγράφος Χρύσα Βέργη. Από την άλλη, στην Αίθουσα Γιάννη & Ελένης Βάτη “αγκυροβολούν” οι εικαστικοί Παύλος Σάμιος, Θανάσης Τσίγκος, Κώστας Καταγάς και Γεωργία Παπαμάρκου. Το “παζλ” των εκθέσεων στο κέντρο της πόλης συμπληρώνουν η Ελένη Παπαδοπούλου Ιατροπούλου (εικαστικά), Λεωνίδας Βασιλόπουλος (φωτογραφία), Βαγγέλης Περρής (φωτογραφία), Γιώργος Κανάκης (εικαστικά) και Μίνα Κορδαλή (εικαστικά), οι οποίοι θα εκθέσουν τα έργα τους στην Αίθουσα “Εμμ. Ροΐδη” στο Πνευματικό Κέντρο.

Ποσειδωνία

Τέλος, η Έπαυλη Τσιροπινά ανοίγει για μία ακόμη φορά τις πόρτες της και υποδέχεται τους εικαστικούς Παναγιώτα Γκίκα – Τερέζα Κλάδη, Κυριακή Χριστακοπούλου και Θεόδωρο Πανταλέων.

Συναυλίες για όλα τα γούστα

Εμφανίσεις σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής μουσικής σκηνής αναμένεται να κάνουν το καλοκαίρι μας ακόμα πιο θερμό, καλύπτοντας όλα τα γούστα. Ο Μπάμπης Στόκας (2/8) και ο Μιχάλης Τζουγανάκης (19/8) μαζί με τις 5μελείς ορχήστρες τους υπόσχονται να βάλουν “φωτιά” στην πλατεία Μιαούλη. Τις συναυλίες διοργανώνει η εταιρεία Action Εστί με εκπρόσωπο τον Χρήστο Πανοηλία. Η δαπάνη για την τεχνική κάλυψη, τη φιλοξενία και την πληρωμή του κάθε καλλιτεχνικού σχήματος ανέρχεται στο ποσό των 9.000 €, η οποία θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου.

Δύο μεγάλα σχήματα εγκαινιάζουν τις φετινές συναυλίες στον χώρο Πολιτισμού “Μάνος Ελευθερίου”. Ο Κώστας Χατζής και η Πέγκυ Ζήνα έρχονται να μας “ταξιδέψουν” σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια στις 28 Ιουλίου. Στις 5 Αυγούστου, ο Χρήστος Νικολόπουλος γιορτάζει τα 50 χρόνια αδιάλειπτης και επιτυχημένης παρουσίας του, έχοντας στο πλευρό του τους Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστα Μακεδόνα και Ζωή Παπαδοπούλου. Στη σκηνή του πρώην Λατομείου Καραβέλα, ανεβαίνει στις 12 Αυγούστου ο Γιάννης Χαρούλης και πέντε ημέρες μετά, σειρά έχει η μεγάλη ερμηνεύτρια Ελευθερία Αρβανιτάκη. Συναυλία-αφιέρωμα στον Συριανό στιχουργό, ποιητή και συγγραφέα Μάνο Ελευθερίου θα πραγματοποιήσουν στις 15 Αυγούστου ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και ο Γιάννης Κότσιρας. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο κ. Ελευθερίου, διαβάζοντας ποιήματά του. Σημειώνεται ότι κάθε συναυλία ή παραχώρηση του χώρου “Μάνος Ελευθερίου” θα γίνει κατόπιν κατάθεσης ποσού 500 €.

Το συγκρότημα “Ώτα Ακούειν” θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Σύρου στην Άνω Σύρο (17/7) και στο κηπάριο της Μεταμόρφωσης (9/8). Στον ίδιο χώρο θα βρεθεί νωρίτερα (6/8) η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου μαζί με 5μελή ορχήστρα. Οι λάτρεις της ρεμπέτικης μουσικής θα απολαύσουν μία μοναδική συναυλία στις 23 Ιουλίου στην Άνω Σύρο και τα 5 χρόνια ζωής της θα γιορτάσει η Ορχήστρα των Κυκλάδων το Σάββατο 8 Αυγούστου στον εξωτερικό χώρο της έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Εκδηλώσεις στο Θέατρο Απόλλων

Θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες στο ιστορικό θέατρο Απόλλων.

Οι πειρατές του Αιγαίου” με τον Λευτέρη Ελευθερίου (26/7), η “Ελληνική Ραψωδία” της Αθηναϊκής Μαντολινάτας (9/8), η μουσική παράσταση του σχήματος “Performer's Quartet” (9/9), οι “12 Ένορκοι” (12-13/9) και ο μονόλογος “Εγώ, η Γωγώ” με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, την τηλεοπτική “Ζουμπουλία”, είναι οι φιλοξενούμενες παραστάσεις αυτού του καλοκαιριού.

Στο θέατρο θα παρουσιαστούν επίσης τα έργα “Ψέμα στο ψέμα” του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλησσάς Σύρου (6-10/6 και 2-5/8), “Ποια Ελένη” του ΘΕ.ΠΟ.Σ “Απόλλων” (27-30/7), “Η μέθοδος Γκρόνχολμ” του Πολιτιστικού Θεατρικού Ομίλου Σύρου “Ο Σουρής) (10-12/8), “Σεμπάστιαν” των Ακροποδητί (6-8/8), “Πού να κρύψετε ένα πτώμα” της Θεατρικής Ομάδας “Μπαστιάς” (24-26/8), καθώς και θεατρικές παραστάσεις που θα προετοιμαστούν στη Σύρο κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου WORLD WIDE LAB στην ιστορική Μονή Ιησουιτών (16/8 έως 6/9).

Ενεργή είναι, όπως κάθε χρόνο η συμμετοχή του Μουσικού Ομίλου Σύρου, ο οποίος διοργανώνει το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών από 12 έως 14 Ιουνίου, ενώ επανέρχεται στις 28 Αυγούστου για ένα χορωδιακό αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου. Μεταξύ των εκδηλώσεων, περιλαμβάνεται και η εκδήλωση για την Ημέρα του Πατέρα, μαζί με την πραγματοποίηση συναυλίας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Σύρου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Εξίσου πλούσιο είναι και το καλεντάρι των παράλληλων εκδηλώσεων σε όλα τα δημοτικά και τοπικά διαμερίσματα του νησιού. Η 3η Γιορτή Κολοκυθιού στις 6 Ιουνίου και η γιορτή της Κακαβιάς στις 22 Αυγούστου είναι οι δύο μεγάλες εκδηλώσεις του Φοίνικα. Παράλληλα, οι επισκέπτες του χωριού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και μία συναυλία 3μελούς συγκροτήματος στις 10 Ιουλίου, από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Φοίνικα. Δυναμική όμως είναι και η παρουσία της Τοπικής Κοινότητας Γαλησσά με το Πανηγύρι της Ιεράς Καρδίας του Ιησού (19/6), την Αυγουστιάτικη Βραδιά (23/8) και το Πανηγύρι του Αγίου Κυριάκου στον Δανακό (8/8). Ένα ακόμη πανηγύρι, αυτή τη φορά του Αγίου Πέτρου στο Κίνι διοργανώνεται στις 27 Ιουνίου από τον Ναυτικό Οικολογικό Πολιτιστικό Όμιλο Κινίου (ΝΟΠΟΚ).

Γεμάτο είναι το πρόγραμμα και του Πολιτιστικού Συλλόγου της Άνω Σύρου που φιλοδοξεί για μία ακόμη χρονιά να καταστήσει τον μεσαιωνικό οικισμό του νησιού πόλο έλξης επισκεπτών που επιθυμούν να έρθουν πιο κοντά στην παράδοση. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνονται Μουσικές Εκδηλώσεις στον Βορνά (2/7) και στην πλατεία Βελισσαρίου Φρέρη (22/7), η περίφημη Τσιπουροβραδιά στην Πηγή του Αγίου Αθανασίου (21/8) και η Αυγουστιάτικη Βραδιά στην Αληθινή (29/8).

Διήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στο ρεμπέτικο, με προβολή ντοκιμαντέρ, παρουσιάσεις τοπικών μουσικών σχημάτων κ.α διοργανώνει στις 25 και 26 Ιουλίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πάγου, ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών” θα τραβήξει την καθιερωμένη του πεζότρατα την 1η Αυγούστου. Αυγουστιάτικη βραδιά ετοιμάζει στην Αζόλιμνο και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μάννα (8/8).

Διήμερες εκδηλώσεις “Αφιέρωμα στο Χρήστο Τσούντα” με συναυλίες της Σόνιας Θεοδωρίδου και παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς διοργανώνει στις 31 Ιουλίου και 1η Αυγούστου ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου.

Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα πραγματοποιεί στις 11 Ιουνίου το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ενώ τα 100 χρόνια του γιορτάζει με τη διοργάνωση του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου και Διεθνούς Συνεδρίου του Λυκείου Ελληνίδων στο νησί από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθεί έκθεση ζωγραφικής των παιδιών του Λυκείου στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη, καθώς και έκθεση τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.

Σημειώνεται ότι οι τελικές εγκρίσεις θα δοθούν στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί προσεχώς.