Αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων

Καταδυτικός Τουρισμός
  • Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου, 2015 - 06:20
  • /   Συντάκτης: Μαίρη Ρώτα

ΑΙΓΑΙΟ: Αυτή η θάλασσα του Αιγαίου, για αιώνες ήταν το επίκεντρο του μεσογειακού πολιτισμού. Το κάθε κομμάτι του Αιγαίου, το κάθε νησί, είναι μια ξεχωριστή πολιτεία με σαγηνευτική ιστορία. Τι να πει και τι να γράψει κανείς για το Αιγαίο και τον εκθαμβωτικό κόσμο του; Αυτή η πανέμορφη θάλασσα είναι η ονειρώδης δωρεά του Θεού στον άνθρωπο! Υμνολογείται από τον Όμηρο ως τον … Ελύτη! Το Αιγαίο είναι η θάλασσα του φωτός και της ξερολιθιάς, αλλά και του πολιτισμού και της ανάπτυξης.

«Βουτιά στα περασμένα» ή «ο ελληνικός βυθός μας διηγείται» ….

«Θα ήταν ο τίτλος της νέας σειράς γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ, εμπνευσμένη από τις ενάλιες αρχαιότητες της πατρίδας μας» Γράφει η προϊσταμένη της εφορείας Εναλίων αρχαιοτήτων, Δρ. Αγγελική Σίμωσι. Και συνεχίζει: «Μέσα σ’ ένα βαθύ μπλε που δεσπόζει της εικόνας, διακρίνει κανείς αρχαία ναυάγια, που απαρτίζουν ένα μόνο δείγμα των πολλών, (1500 περίπου), που έχουν εντοπιστεί έως τώρα στους ελληνικούς βυθούς. Πρόκειται για ένα ναυάγιο κλασικών χρόνων με φορτίο από αμφορείς που μετέφεραν κρασί και ναυάγησε στις Β. Σποράδες, για το πολυσυζητημένο ναυάγιο των Αντικυθήρων του 1ου π.χ. αιώνα που χαρακτηρίζεται ωε πλωτό Μουσείο, λόγω των θησαυρών που μετέφερε το πλοίο, με φορτίο σαρκοφάγων ρωμαϊκών χρόνων που ναυάγησε στα νερά της Μεθώνης και τέλος ένα σκαρί βυζαντινού πλοίου στο λιμάνι της Ρόδου. Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι ο μόνος κρατικός φορέας με αρμοδιότητα σε όλη, την Επικράτεια που έχει ως αντικείμενο τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Εκτός από τα αρχαία ναυάγια σε βυθισμένες πόλεις και οι αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις αποτελούν το πεδίο έρευνας της Εφορείας μας. Πρώτος στόχος μας τώρα μετά από 40 χρόνια ερευνητικής δράσης, είναι η ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Εναλίων αρχαιοτήτων, ώστε να εκτεθούν στο κοινό ενάλια αριστουργήματα απαράμιλλης τέχνης, από τις έρευνες της Εφορείας μας στα 40 χρόνια λειτουργίας της (1976 - 2015). Ωστόσο ένα μικρό δείγμα της εργασίας μας, μπορεί κανείς να απολαύσει στα τρία νέα Μουσεία μας στην Πύλο, όπου εκτίθενται ευρήματα και φωτογραφικό υλικό από ναυάγια και βυθισμένους οικισμούς, αλλά και μοναδικές χαλκογραφίες δωρεά του γάλλου φιλέλληνα Rene Puaux, με θέμα την Ελληνική Επανάσταση, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζει κανείς τις πιο αντιπροσωπευτικές, που αναφέρονται στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου.

Τέλος, ένα πρωτοποριακό πρόγραμμά μας είναι η επισκεψιμότητα των ενάλιων αρχαιολογικών χώρων με συνοδευόμενη κατάδυση, αρχής γενομένης από τη θάλασσα, περιοχή του Ναβαρίνου και της Μεθώνης, των Β. Σποράδων και του Παγασητικού, όπου έχουν εντοπιστεί από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ναυάγια αλλά και η επισκεψιμότητα με ελεύθερη κατάδυση σε ένα από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας. Η Εφορεία μας θεωρεί σημαντικό το γεγονός της ένταξής της στους φορείς που παρέχουν υλικό στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και πιστεύει ότι η σειρά αυτή θα είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες»

Δρ. Αγγελική Γ. Σίμωσι

Προϊσταμένη της ΕΕΑ

Εκτός από τη νέα και ενδιαφέρουσα σειρά γραμματοσήμων, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν και άλλα ενδιαφέροντα φιλοτελικά γραμματόσημα, φακέλους και λευκώματα, με θέμα την ενάλια δραστηριότητα. Οι συλλέκτες φιλοτελιστές έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν τα αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν με την ειδική αναμνηστική σφραγίδα ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ. Τα φιλοτελικά, πανέμορφα δημιουργήματα είναι:

1. Εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας. Έχουν παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς.

2. Τυποποιημένες σειρές γραμματοσήμων, πάντα με θέμα το βυθό της θάλασσας.

3. Απλά λευκώματα γραμματοσήμων σειράς που εξεδόθη.

4. Κάρτες «Μάξιμουμ Prepaid»

Όλοι αυτοί οι φάκελοι και φιλοτελικές εκδόσεις έχουν θέμα τον ελληνικό βυθό και τις ενάλιες αρχαιότητες.

Αρχαίες πόλεις μέσα στη θάλασσα

«Ένας λαός, με πνεύμονά του τη θάλασσα, ήταν φυσικό να ιδρύσει και να αναπτύξει πολλές παράλιες πόλεις, που καταποντίστηκαν από φυσικές καταστροφές αλλά και από την ανύψωση της θάλασσας. Η υποβρύχια αρχαιολογία στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντική. Τα νησιά του Αιγαίου «ξέθαψαν» τα μυστικά τους και οι ανασκαφές που έγιναν τόσο στη γη, όσο και οι υποβρύχιες έρευνες έφεραν στο φως έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους πολιτισμούς της ανθρωπότητας…» γράφει η Αγγελική Σίμωσι. Σημαντική είναι και η αναφορά της για τον Φοίνικα της Σύρου, καθώς μέσα στο λιμενίσκο εντοπίστηκαν πολλές συστάδες αγγείων αλλά και αρχαίο λιμενικό έργο…. Ο Φοίνικας αποτελούσε το επίνειο της αρχαίας πόλης Ποσείδεια, της σημερινής Ποσειδωνίας και ήταν σε χρήση από τους κλασικούς χρόνους (5ο π.χ. αι.)

Υ.Γ. Ευχαριστώ θερμά τον κ. Δημήτρη Κοσμά για την παραχώρηση των σπουδαίων γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ

Αγαπητή φίλη Αγγελική συγχαρητήρια για την πολύτιμη δραστηριότητά σου. Τιμάς την Ελλάδα!