Η Δήλος των Θεών και των Ανθρώπων
- Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου, 2015 - 06:10
Ένας από τους σημαντικότερους και ομορφότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ευρώπης, με το εκτυφλωτικό φως που εκπέμπεται από τα μάρμαρα και τους γρανιτένιους βράχους προς τον ουρανό, πλημμυρίζοντας τις Κυκλάδες, παραμένει μέχρι και σήμερα το ιερό νησί της αρχαίας Ελλάδας, η Δήλος.
Ο μικρός, επιβλητικός, γυμνός από βλάστηση, αλλά εξαιρετικά λαμπρός βράχος στη μέση του Αιγαίου αποτελεί έναν τόπο με μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και παγκόσμια ακτινοβολία.
Επισκέπτες από όλο τον κόσμο συρρέουν καθημερινά στη γειτόνισσα της κοσμικής Μυκόνου με το ιερό του Απόλλωνα, τα ολόγλυφα μαρμάρινα λιοντάρια, τα ψηφιδωτά και τα κονιάματα, για να ανακαλύψουν την πλούσια ιστορία του νησιού, που ξαναβγήκε από την αφάνεια, μετά την έναρξη των ανασκαφών το 1873 από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Ένα μικρό νησί, με μεγάλη ιστορία
Στην ιστορία της Δήλου, η οποία είναι συνυφασμένη με τη μυθολογία, αναφέρθηκε στην «Κοινή Γνώμη» ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Στέλιος Μπρίγγος, υπογραμμίζοντας την τεράστια σημασία του νησιού του Απόλλωνα όχι μόνο για το νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Υπογραμμίζει μάλιστα πως η Δήλος είναι εθνική περιουσία και το καύχημα όχι μόνο του Κυκλαδικού λαού, αλλά ολόκληρου του έθνους. «Επιβλητική, ταπεινή, μεγαλοπρεπής μας υπενθυμίζει ποιο είμαστε και από πού ερχόμαστε» σημείωσε.
Ξετυλίγοντας το νήμα της μυθολογίας, τότε που ο μικρός βράχος στη μέση του πελάγους άρχισε να αποκτά ταυτότητα, ο κ. Μπρίγγος τόνισε: « Στη Δήλο βρίσκει καταφύγιο η Αστερία, η πετρωμένη αδερφή της Λητούς και δίνει ζωή σε δύο σπουδαίους Θεούς, τον Απόλλωνα και την Άρτεμη. Η Δήλος γίνεται θρησκευτικό κέντρο και η σπουδαιότητα του ιερού οδηγεί σε μια ευγενική άμιλλα μεταξύ των νησιών, για το ποιο νησί θα προσφέρει σπουδαιότερα έργα-αφιερώματα. Το ιερό νησί παίρνει δώρα από όλη την ελληνική επικράτεια αλλά και από τους Πτολεμαίους, Βασιλείς της Ασίας ακόμα και τον Βασιλιά της Νουμιδίας και συναγωνιζόταν τους Δελφούς και τα άλλα ακουστά ιερά του καιρού. Το νησί γίνεται μεγάλο εμπορικό κέντρο, ενώ αποτελεί τόπο διαμονής ποικιλόχρωμου πληθυσμού από κάθε γωνιά του τότε γνωστού κόσμου. Όμως, η μοναδική αυτή ανάπτυξη θα πάρει τέλος στον πόλεμο του βασιλιά Μιθριδάτη με τους Ρωμαίους με την καταστροφή και τη λεηλασία του νησιού. Είκοσι χιλιάδες άνθρωποι σφάζονται σε 1 ημέρα (88 π.Χ). Σήμερα το νησί παραμένει μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς πουθενά δεν υπάρχει ένας τέτοιος μεγάλος φυσικός νησιωτικός αρχαιολογικός χώρος, με μνημειώδη κειμήλια αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων».
Ελλιπές το προσωπικό των αρχαιολογικών υπηρεσιών
Όπως εξήγησε, «ενώ η ανάδειξη και η διατήρηση των μνημείων θα έπρεπε να αποτελεί πολιτική προτεραιότητα, στην πράξη δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο. Αρχαιολογικοί χώροι είναι αφύλακτοι και τα μνημεία που υπάρχουν σ’ αυτούς εκτεθειμένα στις ορέξεις οποιουδήποτε τα επιβουλεύεται. Δεν υπάρχει κατάλληλη διαμόρφωση όλων των αρχαιολογικών χώρων και τα αρχαιολογικά ευρήματα δεν εκτίθενται σε σύγχρονα μουσεία. Το προσωπικό των αρχαιολογικών υπηρεσιών είναι ελλιπές».
Ο ίδιος έκρινε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς η διαχείριση ανήκει αποκλειστικά σε αυτό. Ωστόσο, επισημαίνει πως η μεγαλύτερη ευθύνη της Πολιτείας βρίσκεται στην ελλιπή παιδεία των νέων για τα μνημεία. «Δεν γνωρίζουν την καλλιτεχνική αξία και την εθνική σημασία, άρα πώς θα αισθανθούν την ανάγκη να την προστατεύσουν;», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Δήλος είναι η ιστορία»
Καταλήγοντας, εξέφρασε την άποψη ότι η προστασία των μνημείων της Δήλου δεν είναι μόνο ένα ηθικό χρέος, αλλά και συμφέρον. «Πέρα από κάθε σκοπιμότητα, η κληρονομιά μας παραμένει η εσωτερική μας δύναμη, η υπερηφάνεια και το ενωτικό στοιχείο του ελληνισμού διαμέσου των αιώνων. Και η επαφή μας με τον πολιτισμό θα μας εμπνεύσει να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες του παρόντος με επιτυχίες. Μέσα από τις διαδρομές της Δήλου συνειδητοποιείς ότι η Δήλος δεν είναι Μουσείο. Η Δήλος αφηγείται σε κάθε στενάκι της την ιστορία, γιατί η Δήλος είναι η ιστορία»!!!
Υπενθυμίζεται ότι με στόχο την προβολή και την ανάδειξη του μοναδικού για την ιστορία και τη σημασία του ιερού αυτού νησιού, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Μυκόνου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργάνωσαν φέτος ένα τριήμερο εκδηλώσεων με τον τίτλο «Δήλος 2015».
Το ντοκιμαντέρ «Δήλος 2015» σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού
Για την πρωτοβουλία των τοπικών φορέων να «γεννήσουν» ένα νέο πνευματικό και πολιτιστικό θεσμό αφιερωμένο στο νησί της Δήλου, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» και ο Αντιδήμαρχος Μυκόνου, Μιλτιάδης Ατζαμόλου. «Μέσα από σύγχρονες δράσεις πολιτισμού και τέχνης τόσο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, όσο και στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο αναδείχθηκε η αξία του πολιτιστικού χώρου και όλα όσα σήμαινε στο παρελθόν. Τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο Δήμος δώσαμε την υπόσχεση να δουλέψουμε σκληρά για το υπόλοιπο της θητείας μας. Ως εκ τούτου, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα υπάρχει και ένα καινούριο κομμάτι της Δήλου που θα προβάλλεται». Όπως εξήγησε ο κ. Ατζαμόγλου, ο διεθνής τίτλος του τριημέρου “Delos 2015” δεν επιλέχτηκε τυχαία, καθώς το ομώνυμο ντοκιμαντέρ του Αντώνη Θεοχάρη-Κιούκα πρόκειται να προβληθεί σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού αλλά και σε κανάλια παγκοσμίου εμβέλειας, όπως το History και Documentary Channel. Επιπλέον, κατέστησε γνωστό ότι στόχος του Δήμου αποτελεί η διοργάνωση εκδηλώσεων στο νησί της Δήλου καθ’ όλη τη θερινή περίοδο. «Σκοπός μας είναι να λαμβάνει χώρα μία εκδήλωση κάθε μήνα, κατόπιν σχετικής εγκρίσεως από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Χώρο (ΚΑΣ)», σημείωσε, εξηγώντας ότι ο Δήμος σε συνεργασία με τα νομικά του πρόσωπα, αλλά και την Περιφέρεια θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αναδείξει τον μεγάλο πολιτιστικό πλούτο του νησιού, που για πολλούς παραμένει άγνωστος μέχρι και σήμερα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Αρχαιολογία, Τουρισμός και Τοπικές Κοινωνίες»
2 Φεβ. 2018 - 6:18 - Σκαλίζοντας την ιστορία της Μυκόνου
22 Μαρ. 2016 - 6:10 - Μυκονιάτικες περιηγήσεις
18 Μαρ. 2016 - 6:10 - Μαγευτική περιήγηση στα μονοπάτια της Μυκόνου
29 Φεβ. 2016 - 11:00 - H "Ομάδα Καβάφης" βρήκε την "Ιθάκη" της
23 Νοε. 2015 - 8:51