Αντιπροσωπεία της Κινεζικής Πρεσβείας στη Σύρο

Στο επίκεντρο ο μουσειακός πλούτος

Προπομπός της επικείμενης παρουσίας του Κινέζου Πρέσβη στη Σύρο, ήταν η επίσκεψη αντιπροσωπείας της Κινεζικής Πρεσβείας, με επικεφαλής την Οικονομική και Εμπορική Σύμβουλο κ. Zhou Ruojun.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, στο πλαίσιο της προσφάτως συμφωνηθείσας συνεργασίας μεταξύ του Ελληνοκινεζικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης (ΕΚΙΝΑ) και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

«Το σύμφωνο συνεργασίας περιλαμβάνει δράσεις που αφορούν στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην επιστήμη και σε επενδύσεις, για τις οποίες υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από Κινέζους επενδυτές» υπογράμμισε στην «Κοινή Γνώμη» η Πρόεδρος του ΕΚΙΝΑ κ. Ελεάννα Νεστορίδη.

Εκτίμηση των δυνατοτήτων συνεργασίας

Η Πρόεδρος και ένα ακόμη μέλος του Ινστιτούτου συνόδευσαν τα μέλη της αντιπροσωπείας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τις ομορφιές της οποίας ανακάλυψαν και θαύμασαν εκ των έσω με ξεναγό την αρχαιολόγο Καλυψώ Φαροπούλου.

«Η κ. Ruojun επιθυμεί να έχει μία ιδία εμπειρία και γνώση του νησιού ώστε να εκτιμήσει και να σταθμίσει τις δυνατότητες συνεργασίας», διευκρίνισε η κ Νεστορίδη. Κατά την παραμονή της στο νησί, η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το Ναυπηγείο του Νεωρίου και τη μαρίνα στα Λαζαρέττα, την Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, το Θέατρο Απόλλων, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου και άλλους μουσειακούς χώρους του νησιού. «Στόχος τους είναι ο Κινέζος τουρίστας να συνδυάζει την επίσκεψή του με κάποιον αρχαιολογικό χώρο, πέραν της Δήλου. Αυτό θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς οι Κινέζοι τουρίστες ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, επιλέγοντας μέρη με σημαντικά πολιτιστικά μνημεία», σημείωσε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου καθώς και για την οροφογραφία εντός των γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου, όπου αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων και κινεζικά σύμβολα, τα οποία μονοπώλησαν το βλέμμα των επισκεπτών.

Ελ. Νεστορίδη: «Αναμένουμε το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου»

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, το μεσημέρι του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπροσωπείας, όπου παρουσιάστηκαν τα σχέδια του Δήμου στους τομείς του τουρισμού και του πολιτισμού. Όπως σημείωσε η Πρόεδρος του ΕΚΙΝΑ, «ο Δήμος δεν είναι τελείως έτοιμος, τώρα περιμένει την ψήφιση του master plan για να δει πώς θα πορευθεί και βεβαίως, αυτό θα μας κοινοποιηθεί μαζί με τις ανάγκες και τις προσδοκίες της δημοτικής αρχής».