«Οι παλιάτσοι» στο Φεστιβάλ Αιγαίου

Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια της Σύρου να «επανοικοδομήσει» τη βαθιά σχέση της με την όπερα, το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου εξακολουθεί μέχρι σήμερα να προσφέρει στο κοινό της σημαντικές παραγωγές, που αναδεικνύουν την ποιότητα, αλλά και το πλούσιο ρεπερτόριο του είδους.

Κορυφαία στιγμή της φετινής διοργάνωσης αποτελεί το διάσημο έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο «Οι Παλιάτσοι», που παρουσιάζεται από τη Δευτέρα 11 Ιουλίου στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων.

Το κοινό «τρυπώνει» στους κόλπους ενός περιοδεύοντος θεατρικού μπουλουκιού και γίνεται «μάρτυρας» μιας αιματοβαμμένης ερωτικής ιστορίας, που εκτυλίσσεται ανάμεσα στα έτη 1865 και 1870 στο χωριό Μοντάλτο της Καλαβρίας, ανήμερα της εορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου. Ο κεντρικός ήρωας της όπερας είναι ο Κάνιο, αρχηγός της ομάδας των ηθοποιών, ο οποίος θολωμένος από τη ζήλεια, σκοτώνει τη γυναίκα του Νέντα και τον εραστής της Σίλβιο.   

Το έργο κινείται στο πνεύμα του ιταλικού βερισμού, που δόξασε ο φίλος του Λεονκαβάλο, Τζιάκομο Πουτσίνι. Το τραγικό θέμα του είναι εμπνευσμένο από μια υπόθεση δολοφονίας, την οποία είχε κάποτε δικάσει ο πατέρας του δημιουργού.

Τον ρόλο του Canio ενσαρκώνει ο τενόρος Piero Giuliacci, ενώ η σοπράνο Eilana Lappalainen, ερμηνεύει τη σύζυγό του (Nedda). Λαμβάνουν επίσης μέρος ο βαρύτονος Massimiliano Fichera (Tonio), ο τενόρος Ιωάννης Κάβουρας (Beppe) και ο βαρύτονος Joseph Lim (Silvio). Τη μουσική διεύθυνση έχει ο Giovanni Pacor και τη σκηνοθεσία ο Detlef Soelter.

Η όπερα θα παρουσιαστεί απόψε στις 20:30 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Ιουλίου.

Φωτογραφίες κειμένου: Δημήτρης Βαμβακούσης.