Το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη»

Στοχεύοντας στην αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού

Στη δεύτερη φάση του περνά αισίως το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», επιστρέφοντας δυναμικά στο καλοκαιρινό πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός».

Το μουσικό φεστιβάλ του Δήμου Σύρου Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων φιλοδοξεί και φέτος εκδηλώσεων να προβάλει, μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων τόσο το πολιτιστικό απόθεμα του νησιού, όσο και τη μεγάλη κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Πατριάρχης του ρεμπέτικου, Μάρκος Βαμβακάρης.

Εκθέσεις, συναυλίες, σεμινάρια και παρουσιάσεις βιβλίων σε Ερμούπολη, Ποσειδωνία και Άνω Σύρο περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο από 30 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2017.

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν και αυτή τη φορά τα Συριανά παιδιά, δίνοντας το στίγμα τους στην έναρξη των εκδηλώσεων στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία.

Μετά το τέλος της παρουσίασης της ολοκληρωμένης έκδοσης «Μάρκος Βαμβακάρης – Από το μύθο στην ιστορία 1600 – 2015» από τον συγγραφέα των δύο βιβλίων κ. Δημήτρη Βαρθαλίτη, το κοινό θα υποδεχτεί την παρέα του «Μυστικού Μπουζουκιού» που αθόρυβα και υπόγεια ανακαλύπτει τα μυστικά της λαϊκής μουσικής μας και μας ταξιδεύει σε αγαπημένες εποχές.

Νίκος Τατασόπουλος – Αθηνά Λαμπίρη με το δίδυμο «Σκούτα-Μηταράκη»

Η πρώτη βραδιά ολοκληρώνεται με τη συναυλία του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Νίκου Τατασόπουλου, γιου του Γιάννη Τατασόπουλου, επίσης μεγάλου δεξιοτέχνη και συνεργάτη των Μ. Χιώτη, Β. Τσιτσάνη, Μ. Νίνου κ.α. Στη συναυλία αυτή συνεργάζεται με την Αθηνά Λαμπίρη, μια νέα ταλαντούχα μουσικό και τραγουδίστρια που σέβεται την αισθητική του ιδιαίτερου αυτού μουσικού είδους, γνωστή και από τη συνεργασία της με το Γιώργο Νταλάρα. Μαζί τους θα βρεθεί το εξαίρετο δίδυμο μουσικών και ερμηνευτών Βασίλης Σκούτας – Δημήτρης Μηταράκης, οι οποίοι στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιήσουν σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας. Ο Γιάννης Ζαρίας, βιολιστής της γνωστής ορχήστρας «Rebetien» συμμετέχει στην ορχήστρα, συμπληρώνοντας τη μοναδική αυτή σύνθεση με τη δεξιοτεχνία και την εμπειρία του τόσο στο ρεμπέτικο όσο και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική εν γένει. Η συνύπαρξη όλων αυτών των μοναδικών ταλαντούχων μουσικών και ερμηνευτών στο ίδιο πάλκο, αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα έως απογειωτική.

Banda Jovanica

Τρεις Εποχές του Ρεμπέτικου, το μικρασιάτικο, το προπολεμικό και το μεταπολεμικό θα συναντηθούν την Πέμπτη 31 Αυγούστου στην Πηγή του Αγίου Αθανασίου στην Άνω Σύρο.

Η Banda Jovanica είναι μια απόπειρα αναζήτησης του αόρατου μουσικού νήματος που συνδέει τη μουσική δημιουργία των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Βαλκανική μουσική παράδοση.

Η λαϊκή τσιγγάνικη μουσική χωρών όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Ρωσία, συναντά τα Βαλκάνια, το Βόσπορο και τα κοσμοπολίτικα λιμάνια των παραλιών, μπολιάζοντας τις δομές και τα μονοπάτια της μουσικής τους με καλπάζουσες χόρες, ποικίλους έντονους ρυθμούς και πλούσιες νέες μελωδίες, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό μουσικό μείγμα. Πρόσωπο κλειδί, ο χαμένος θρυλικός βιολιστής Γιοβανίκας. Τόποι δράσης του παμπάλαιου θρυλικού βιολιστή, η Λέσβος, η Σμύρνη, τα παράλια της Μαύρης Θάλασσα, η Κωστάντζα, η Βραΐλα και το Βουκουρέστι. Μουσικά ταξίδια στο χρόνο και στο χώρο, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο εός μουσικού – «φόβητρο». Ζωή αινιγματική, έργο ανεξερεύνητο και μυστικό. Η φτώχεια, ο έρωτας, η περιπλάνηση, ο πόλεμος, ο τρόμος, το ταξίδι, η μουσική.  Παίζουν: Γιάννης Νιάρχος (κιθάρα, τραγούδι), Κλέαρχος Κορκόβελος (κύμβαλο), Χαρούλα Τσαλπαρά (ακορντεόν), Γλαύκος Σμαριανάκης (βιολί), Λουκάς Μεταξάς (κοντραμπάσο).

Η υπέροχη αυτή μπάντα συναντά στη Σύρο τον Γιώργο Ζορμπά (τραγούδι, μπαγλαμά), ο οποίος έχει μακρά θητεία στο ρεμπέτικο και έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στον Πειραιά, σ’ έναν από τους παλαιότερους χώρους του είδους, το θρυλικό «Ανηφόρι» και τον Αντώνη Μαραγκό στο μπουζούκι, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν.

Μουσικές βραδιές στην Πιάτσα

Το επόμενο βράδυ, τρεις μουσικοί από τρία διαφορετικά νησιά συμπράττουν στην Πιάτσα της Άνω Σύρου. Ο Βασίλης Αντωνίου από τη Μύκονο, ο Γιώργος Βαμβακούσης από τη Σύρο και ο Πέτρος Κουσουνάδης από την Τήνο προσεγγίζουν με τις κιθάρες τους το Ρεμπέτικο, δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο.

Ένα ακόμη νεανικό μουσικό σχήμα θα αφήσει την προσωπική του σφραγίδα στο 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Οι «Λακριντί», που αναζητούν την πολιτισμική ταυτότητά μας μέσα από την αστική λαϊκή μουσική παράδοση θα εμφανιστούν στην Πιάτσα της Άνω Σύρου το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου. Το σχήμα αποτελείται από τους: Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Αφροδίτη Ορφανίδου (κιθάρα), Πέτρος Στεφάνου (μπουζούκι), Βαγγέλης Στεφάνου (κιθάρα), Παναγιώτης Μάντης (μπουζούκι), Δημήτρης Γρηγοριάδης (μπουζούκι).

Ο Στέλιος Βαμβακάρης παίζει Μάρκο στη Σύρα

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στην Ποσειδωνία με την παρουσίαση του βιβλίου «Μάρκος ο Συριανός» από τους συγγραφείς Γιώργο Θανόπουλο και Διονύση Μανιάτη. Αποκορύφωμα της βραδιάς είναι το μουσικό αφιέρωμα

Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη από την ομάδα που το παρουσίασε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια στο Ηρώδειο και το επανέλαβε το 2015 στο Barbican Theatre του Λονδίνου. Στην παράσταση συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Πάππος, η Εβελίνα Αγγέλου κ.α. Παρών με το μπουζούκι του θα είναι και ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου, γνωστός για τις συνθέσεις του αλλά και για τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι, ο οποίος υπηρετεί με ήθος, σεμνότητα και συνέπεια το λαϊκό τραγούδι, περισσότερο από 50 χρόνια. Υπεύθυνη για την παράσταση, είναι η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.

Αποκατάσταση των σχέσεων με την οικογένεια Βαμβακάρη

Όπως υπογραμμίζει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού «η συναυλία αυτή αποτελεί «καρπό» της συνάντησης μας με τον Στέλιο Βαμβακάρη στην Αθήνα, προκειμένου η Σύρος να αποκαταστήσει τη σχέση της με την οικογένεια». Προσθέτει δε, ότι «ο Στέλιος είναι ένας εκπληκτικός μουσικός και οφείλουμε αυτό να του το αναγνωρίσουμε. Είναι σημαντικό να τιμάμε τους καλλιτέχνες όσο βρίσκονται εν ζωή και όχι μόνο όταν φεύγουν, όπως έγινε στην περίπτωση του πατέρα του, η αναγνώριση του οποίου ήρθε πολύ αργότερα».

Σημειώνεται μάλιστα πως το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, ο Στέλιος Βαμβακάρης θα πραγματοποιήσει διάλεξη και σεμινάριο στο Θέατρο «Απόλλων», με θέμα «Ένα ταξίδι μέσα από τους δρόμους της λαϊκής μας μουσικής, την τέχνη και τα κουδουνίσματα του μπουζουκιού».

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη» έκθεση Λαϊκών Οργάνων με τους οργανοποιούς Νίκο Φρονιμόπουλο, Τάσο Κατσιφή, Παναγιώτη Στάμκο, Νίκο Παίσιο, Γιάννη Τσουλογιάννη και Αθανασία Μπόλια.

Η κ. Μενδρινού ευχαριστεί θερμά τόσο τον Διευθυντή της Εταιρείας Ανάπτυξης & Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Αντώνη Μαραγκό, όσο και τον πρόεδρό του κ. Γιάννη Ρούσσο για τη συνεργασία τους με στόχο τη συνέχιση και εξέλιξη του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, η πρώτη διοργάνωση του οποίου απέσπασε ιδιαιτέρως θετικά σχόλια.

«Ήδη κάνουμε προσπάθειες και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία για να έχουμε την αιγίδα του υπουργείου, ώστε το Φεστιβάλ να αποκτήσει περισσότερους χορηγούς και την υπόσταση που του πρέπει. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη δυναμική με την οποία εμφανίστηκε, ωστόσο έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας» κατέληξε η Αντιδήμαρχος.

Το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου θα παρουσιαστεί και θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.