Συνέχιση του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD» στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου για τέταρτη χρονιά

Έγκριση στο «σκοτάδι»

Στα «τυφλά» εγκρίθηκε η ανανέωση της συμμετοχής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο δίκτυο των πόλεων προβολής των βραβευμένων παραστάσεων της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, δεδομένης της απουσίας των απολογιστικών στοιχείων της προηγούμενης χρονιάς από τη σχετική εισήγηση του Τμήματος Πολιτισμού προς το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παράλειψη αυτή έγινε αντιληπτή και επισημάνθηκε από μέλη της μειοψηφίας, με αποτέλεσμα τη δέσμευση της αρμόδιας Αντιδημάρχου Θωμαής Μενδρινού για την παρουσίαση των εν λόγω στοιχείων σε επόμενη συνεδρίαση του Σώματος.

Η ίδια κατέστησε γνωστή την πρόθεση του Δήμου να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, για τέταρτη χρονιά, με τη μετάδοση τριών παραγωγών της Metropolitan Opera που επιλέχθηκαν από την Επιτροπή Πολιτισμού ανάμεσα σε δέκα προγραμματισμένες παραστάσεις.

Ειδικότερα, το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει στο Θέατρο Απόλλων τις όπερες: «Αντριάνα Λεκουβρέρ» του Francesco Cilea (12 Ιανουαρίου 2019), «Κάρμεν» του Georges Bizet (02 Φεβρουαρίου 2019) και «Το Κορίτσι του Συντάγματος» του Gaetano Donizetti (02 Μαρτίου 2019).

Η κ. Μενδρινού υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι το 10% από τις καθαρές εισπράξεις εισιτηρίων όλων των παραστάσεων θα παρέχεται στο Δήμο και πως καταργείται η μέχρι τώρα ελάχιστη εγγυημένη αμοιβή.

Άγνοια για την πορεία του προγράμματος το 2018

Την παράλειψη των απολογιστικών στοιχείων του 2018 από την εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού σχολίασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, τονίζοντας ότι, το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου αδυνατεί να σχηματίσει μια εικόνα σχετικά με την προσέλευση του κόσμου στις περσινές προβολές, αλλά και με τις εισπράξεις που σημειώθηκαν. Παρόμοιο ερώτημα απηύθυνε και ο δημοτικός σύμβουλος, Κομνηνός Στρογγύλης. Δεδομένου ότι, πριν από έναν χρόνο, οι σύμβουλοι είχαν λάβει γνώση για τη μέχρι τότε πορεία του προγράμματος της Metropolitan Opera στη Σύρο, η αρμόδια Αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε τα μέλη ότι, θα ενημερωθούν σχετικά σε μελλοντική συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης, αφού δήλωσε ικανοποιημένος για τη συνέχιση του προγράμματος, ζήτησε να ενημερωθεί για το κριτήριο επιλογής των παραγωγών που προβάλλονται στο νησί. Επιπλέον, εξέφρασε απορία σχετικά με τον μικρό αριθμό παραστάσεων, που το κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει, από τη στιγμή που στο πρόγραμμα της Met Opera περιλαμβάνονται συνολικά 10 παραστάσεις.

Η κ. Μενδρινού εξήγησε ότι, βασικό κριτήριο αποτελεί η διαθεσιμότητα του Θεάτρου Απόλλων, στο οποίο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται διαρκώς εκδηλώσεις τόσο από ερασιτεχνικούς φορείς και συλλόγους του νησιού, όσο και από επαγγελματίες. «Ο προγραμματισμός για το 2019 έχει ήδη ξεκινήσει και θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε επιλεκτικοί» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «θα ήταν λάθος η προβολή δέκα παραστάσεων στη Σύρο».

Εκτίμηση, η οποία δε στερείται λογικής, καθώς η ανταπόκριση του κοινού στις προβολές της Met Opera δεν είναι η προσδοκώμενη.

Τέλος, σε ερώτηση του κ. Χρυσαφίδη, σχετικά με την ανακοίνωση της συμμετοχής της Σύρου στο Δίκτυο προβολών πριν από την έγκριση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού διευκρίνισε ότι, τόσο στην ιστοσελίδα της Metropolitan Opera Ελλάδος, όσο και στα τηλεοπτικά σποτ, αναφέρονται μόνο τα ονόματα της Σύρου και του Θεάτρου Απόλλων και όχι οι τίτλοι των παραστάσεων που προτείνει η αρμόδια Επιτροπή.

Τα μεγαλύτερα έργα της παγκόσμιας όπερας σε ζωντανή μετάδοση

Σημειώνεται ότι, οι παραστάσεις της σεζόν 2018 – 2019 θα μεταδοθούν ταυτόχρονα σε περισσότερες από 2.200 κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα και άλλους χώρους τέχνης σε περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από το ξεκίνημά του, το Δεκέμβριο του 2006, η σειρά “The Met: Live in HD” αποτελεί παγκοσμίως τον μεγαλύτερο πάροχο εναλλακτικού κινηματογραφικού προγράμματος, με πωλήσεις άνω των 24 εκατομμυρίων εισιτηρίων και έχει προβάλει ένα ευρύτατο φάσμα από κλασικά αριστουργήματα στη μεγάλη οθόνη. Με τον τρόπο αυτό δίνει την ευκαιρία στους λάτρεις της όπερας να απολαύσουν αγαπημένες παραστάσεις, κορυφαίους πρωταγωνιστές, συνεντεύξεις και παρασκήνια από τις μεγαλειώδεις παραγωγές του σύγχρονου ναού της λυρικής τέχνης, την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ, έχει εξασφαλίσει για τη σεζόν 2018-2019 ένα πρόγραμμα με 10 μοναδικές παραστάσεις,  σε απευθείας μετάδοση από τη σκηνή της Metropolitan Opera. Η πρεμιέρα της σεζόν θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 στις 19:55, με την περίφημη Αΐντα του Verdi. Πρωταγωνιστεί μια από τις πιο φημισμένες σοπράνο του κόσμου, η Anna Netrebko, η οποία επανεμφανίζεται δυναμικά στη σειρά Live in HD ερμηνεύοντας τον ομώνυμο ρόλο για πρώτη φορά στην Met.

Ολοένα και περισσότεροι θεατές ανακαλύπτουν τη συναρπαστική αυτή εμπειρία κάθε χρόνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη αλλά και στην Ελληνική περιφέρεια, το ενδιαφέρον και η προσέλευση του κόσμου ξεπερνά κάθε προσδοκία συμμετοχής.

Οι αίθουσες προβολής αυξάνονται σταθερά κάθε χρόνο και ανάμεσά τους βρίσκονται οι σημαντικότεροι χώροι πολιτισμού σε κάθε πόλη, μεταξύ αυτών το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και  το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης αλλά και θέατρα, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι πολιτισμού. Οι 20 πόλεις που συμμετέχουν καλύπτουν γεωγραφικά σχεδόν όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, και θέτουν τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά, καθώς συνθέτουν το μοναδικό δίκτυο αιθουσών Πανελλαδικά που προβάλει ζωντανές αναμεταδόσεις εκδηλώσεων.

Οι φετινές προβολές στη Σύρο (Ιανουάριος – Μάρτιος 2019)

«Η Αντριάνα Λεκουβρέρ» του Francesco Cilea, που θα προβληθεί στις 12 Ιανουαρίου 2019, αποτελεί μία από τις νέες παραγωγές του προγράμματος. Η κορυφαία Anna Netrebko εμφανίζεται για πρώτη φορά στη Met στον ρόλο της Αντριάνα Λεκουβρέρ, της μεγάλης ηθοποιού του 18ου αιώνα. Ο Piotr Beczała στον ρόλο του αγαπημένου της, του ήρωα πολέμου Μαουρίτσιο. Ο Gianandrea Noseda διευθύνει την τραγωδία του Cilea σε σκηνοθεσία του Sir David McVicar, ο οποίος τοποθετεί ιδιοφυώς μέρος της δράσης να εκτυλίσσεται σε μια αναπαράσταση ενός θεάτρου Μπαρόκ. Η «Αντριάνα Λεκουβρέρ» είναι συμπαραγωγή του Royal Opera House, Covent Garden του Λονδίνου, του Gran Teatre del Liceu της Βαρκελώνης, της Wiener Staatsoper, της San Francisco Opera και της L’Opéra National de Paris.

Η Σύρος θα απολαύσει επίσης την «Κάρμεν» του Μπιζέ (2/2/19). Την ακαταμάχητη πλανεύτρα του έργου θα ερμηνεύσει η διεθνώς ανερχόμενη Γαλλίδα μεσόφωνος Clémentine Margaine, δίπλα στον Roberto Alagna που μάγεψε το κοινό στον ρόλο του Δον Χοσέ, το 2010. Ο Louis Langrée διευθύνει την πολυαγαπημένη παραγωγή της Met, στη φαντασμαγορική σκηνοθεσία του Sir Richard Eyre. Η όπερα Κάρμεν έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο, έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και σε άλλες, όπως Ιαπωνικά και Κινέζικα και θεωρείται από πολλούς ως η πλέον επιτυχημένη όπερα στην ιστορία της μουσικής.

Τέλος, θα αναβιώσει «Το Κορίτσι του Συντάγματος» του Gaetano Donizetti στις 2 Μαρτίου 2019. Οι αστέρες του μπελκάντο, Pretty Yende και Javier Camarena ενώνονται σε μια πραγματική γιορτή φωνητικών πυροτεχνημάτων στη σκηνή της Met, με αποκορύφωμα την καθηλωτική άρια “Ah! Mes amis”. Ο Maurizio Muraro είναι ο λοχίας Σουλπίκιος και η Stephanie Blythe η αλλοδαπή Μαρκησία του Μπέρκενφιλντ. Ο Enrique Mazzola διευθύνει. Το Κορίτσι του Συντάγματος είναι συμπαραγωγή της  Metropolitan Opera, της Royal Opera House του Λονδίνου και της Wiener Staatsoper της Βιέννης.