Την τιμητική διάκριση του Επίτιμου Δημότη Θήρας, έλαβε ο Eugene Kaspersky, για την πολύτιμη οικονομική και όχι μόνο προσφορά του στο ανασκαφικό έργο στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης

Φόρος τιμής στον άνθρωπο που “ανένηψε” το Ακρωτήρι

  • Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, 2018 - 06:14
  • /   Eνημέρωση: 9 Οκτ. 2018 - 2:01
Η Kaspersky Lab συμβάλλει στην προσπάθεια οπτικοποίησης της αρχικής μορφής του δυτικού οίκου του αρχαιολογικού χώρου

Τιμή στον άνθρωπο, που έδωσε πνοή ξανά στις ανασκαφές, ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της χώρας, αυτόν του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης, απότισε ο Δήμος Θήρας, με την ανακήρυξη του Ευγένιου Kaspersky, ως Επίτιμου Δημότη Θήρας.

Σε μία συγκινητική τελετή, ο Δήμαρχος Θήρας, κ. Νίκος Ζώρζος, προχωρώντας στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας, παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων, αλλά και του διευθυντή των εκσκαφών στο Ακρωτήρι, κ. Χρήστου Ντούμα, παρέδωσε στον Ευγένιο Kaspersky, γενικό διευθυντή και ιδρυτή της μεγάλης εταιρείας Kaspersky Lab, τον τίτλο του Επίτιμου Δημότη του Δήμου Θήρας.

Η τελετή έγινε με αφορμή την παρουσία του κ. Eugene Kaspersky στη Σαντορίνη, για την ετήσια συνάντηση με θέμα την παρακολούθηση των έργων που υλοποιούνται στην ανασκαφή του Ακρωτηρίου, με την χρηματοδότηση του Kaspersky Lab.

Ο τίτλος αυτός, έρχεται ως φόρος τιμής στην τεράστια προσφορά του Ρώσου στην καταγωγή Eugene Kaspersky, ο οποίος με προσωπική του παρέμβαση και μέσω της εταιρείας του, παρείχε χρηματοδότηση για τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, όταν αυτή είχε “στερέψει”, ενώ συνεχίζει, μέχρι και σήμερα, να στηρίζει με διάφορους τρόπους, μεταξύ των οποίων και οικονομικά, το ιδιαίτερα σημαντικό, για την αρχαιολογική κοινότητα, πόνημα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Θήρας μίλησε με θέρμη, όσον αφορά στην προσφορά της εταιρείας Kaspersky Lab, για τις αρχαιολογικές έρευνες στο Ακρωτήρι, συγχαίροντας τον κ. Eugene Kaspersky, ο οποίος με τη σειρά του ευχαρίστησε αρχικά το Δήμο Θήρας, για την τιμητική διάκριση, ενώ δεσμεύτηκε, ότι θα συνεχίσει η στήριξη του ανασκαφικού έργου για τα επόμενα χρόνια, καθώς, σύμφωνα με δημόσιες τοποθετήσεις του, δηλώνει γοητευμένος από την ιστορική αξία του, αλλά και τα διδάγματα, τα οποία έχει να προσφέρει, ακόμη και στη σύγχρονη εποχή.

Οι κοινές προσπάθειες της Kaspersky Lab και της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας επανέφεραν την αρχαιολογική σκαπάνη στο Ακρωτήρι, μετά από μακρόχρονη διακοπή των εργασιών και έλλειψη χρηματοδότησης.

Ο Ευγένιος Kaspersky σημειώνει, πως στη Σαντορίνη βρέθηκε τυχαία, ανακαλύπτοντας το Ακρωτήρι, όταν ακόμη και ο ίδιος δεν είχε καμία οικονομική σταθερότητα. Παρ’ όλα αυτά, μετά την “απογείωση” της εταιρείας Kaspersky Lab, επανήλθε στο νησί, φέρνοντας μάλιστα και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, όπου μετά από μία συνεδρίαση, τους οδήγησε στον αρχαιολογικό χώρο, κάνοντάς τους την πρόταση η εταιρεία να χρηματοδοτήσει τις ανασκαφές, την οποία και δέχτηκαν.

Ευγνωμοσύνη για την προσφορά του κ. Kaspersky στο ανασκαφικό έργο του Ακρωτηρίου, έχει εκφράσει και ο διευθυντής του αρχαιολογικού χώρου, κ. Χρήστος Ντούμας, ο οποίος παραδέχεται, ότι η εταιρεία του Ρώσου αποτελεί τον μοναδικό ίσως χορηγό των εργασιών, που σχετίζονται με το μνημείο, δεδομένης και της έλλειψης πόρων εκ μέρους του κράτους, λόγω της οικονομικής κρίσης.