Οι τοίχοι μίλησαν για το Σπίτι – Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά

  • Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου, 2018 - 06:12

Παρουσίας της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, αρχαιολόγου με ειδίκευση στο Μινωϊκό Πολιτισμό και σύσσωμης της επιστημονικής, παιδευτικής και καλλιτεχνικής κοινότητας της Τήνου, παρουσιάστηκε στην Αθήνα η μελέτη «Αποκάλυψης των γραφημάτων στο σπίτι-Μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά στον Πύργο της Τήνου».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλης Χαλεπάς» του Δήμου Τήνου και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018 στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, κ. Μανώλης Σώχος, η Γεν Γραμματέας κ. Βλαζάκη και ο Κοσμήτορας της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Νικήτας Χιωτίνης.

Ο ερευνητής της ιστορίας της Τήνου και συγγραφέας κ. Κώστας Δανούσης αναφέρθηκε στο ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΛΕΠΑ, στον Πύργο της Τήνου.

Η Δρ. Αθηνά Αλεξοπούλου, καθηγήτρια στο Παν/μιο Δυτικής Αττικής, δ/ντρια του εργαστηρίου  ARTICON παρουσίασε το θέμα: « Το εγχείρημα της αποκάλυψης των γραφημάτων στην οικία-Μουσείο Γ. Χαλεπά.  Καινοτόμες προσεγγίσεις-Επιστημονικές προκλήσεις ».

Η Δρ. Αγάθη Καμινάρη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης ανέλυσε το θέμα: « Στα ίχνη των γραφημάτων Χαλεπά: η αναζήτηση, οι δυσκολίες, η αποκάλυψη ».

Η λέκτορας Εφαρμογών του Παν/μίου  Δυτ. Αττικής Μαρία Χατζηδάκη και ο Επίκουρος καθηγητής κ. Αλέξιος-Νικόλαος Στεφανής ανέλυσαν το θέμα: « Διερεύνηση των τοιχογραφημάτων της οικίας του Γ. Χαλεπά στην Τήνο ».

Ο ιστορικός τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, κ. Μάνος Στεφανίδης αναφέρθηκε στη σημασία των γραφημάτων στο σπίτι-Μουσείο του Γ. Χαλεπά και στη σημαντική συνεισφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό, της νεώτερης Ελλάδας.

Συμπεράσματα

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου και σύμπασα η επιστημονική, παιδευτική και καλλιτεχνική κοινότητα οφείλουν να συνεχίσουν τη σημαντική εικαστική προσπάθεια, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα του κτιρίου, με τη σύνταξη ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ και ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ. Επιβάλλεται η ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ του ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ, που η εικαστική τους έκφραση θα χρησιμεύσει με πολλούς τρόπους στην τέχνη και τον πολιτισμό. Τη θέση αυτή προεξαρχούσης της  Γεν Γραμματέως κ. Βλαζάκη επικρότησε το ακροατήριο.

Η κ. Βλαζάκη ανακοίνωσε, ότι η έκθεση ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΕΣ θα φιλοξενηθεί το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος 2019, στο ιστορικό Φράγκικο Κάστρο της Καρύταινας, στον πρόσφατα ανακαινισθέντα Πύργο της Λεβένταινας, κλείνοντας το ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ.

Μετά την παρουσίαση των γραφημάτων ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου κ. Μανώλης Σώχος, εκτελώντας ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. επέδωσε τιμητικές διακρίσεις στους παρόντες εκπροσώπους φορέων και σε συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, γλύπτες, ζωγράφους, ιστορικούς τέχνης, συνθέτες κλασικής μουσικής, εκδότες, φωτογράφους και μελετητές της ζωής και του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά, που ανέδειξαν και προέβαλαν το σημαντικό, κορυφαίο, εικαστικό έργο του ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΧΑΛΕΠΑ.