Το 2ο "συριανοπατῶ" έρχεται τον Μάιο για να «σύρει» πρώτο τον «χορό» των φεστιβαλικών διοργανώσεων του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019»

“Το «παιδί» μας πατάει γερά φέτος”

Συνέντευξη της υπεύθυνης του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», Σοφίας Λούβαρη

Νεανικά χορευτικά τμήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα υποδεχτεί φέτος η αρχόντισσα των Κυκλάδων, προσφέροντας στα μέλη τους την ευκαιρία να «συριανοπατήσουν» και να συνθέσουν από κοινού ένα μοναδικό πολιτιστικό τετραήμερο, γεμάτο χορό, μουσική και πάνω από όλα… αγάπη για την παράδοση.

Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών για νέους "συριανοπατῶ" -δημιούργημα του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης»- επιστρέφει την άνοιξη στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού, αποτελώντας την πρώτη μεγάλη διοργάνωση του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2019».

Το φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται με τα Τμήματα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, θα διεξαχθεί από 2 έως 5 Μαΐου 2019. Μεταξύ των συμμετεχόντων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί, περιλαμβάνονται τμήματα από την Καρδίτσα, την Αργολίδα και τον Πειραιά, ενώ ευχάριστη έκπληξη προκαλεί το όνομα της ομάδας «Pan African Dance Heritage» από τη Γκάνα της Αφρικής.

Για τις προετοιμασίες του 2ου "συριανοπατῶ", τη θερμή ανταπόκριση του κοινού, αλλά και τους ισχυρούς δεσμούς που δημιουργούνται στο πλαίσιο της διοργάνωσης, μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη του Ομίλου, Σοφία Λούβαρη.

Το "συριανοπατῶ" επιστρέφει στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη των φεστιβαλικών διοργανώσεων του 2019. Η απόφαση κάποιου να «σύρει πρώτος το χορό» εντείνει την ανάγκη του για τον σχεδιασμό ενός προγράμματος που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη του κοινού όλο το καλοκαίρι;

«Πράγματι. Θα κάνουμε ποδαρικό στα φεστιβάλ του νησιού μας με την ελπίδα να φέρουμε «γούρι» στα επόμενα. Η χαρά και η τιμή για εμάς είναι μεγάλη. Χαρά, γιατί το «παιδί» μας, το όνειρό μας, που πέρυσι άρχισε να κάνει δειλά-δειλά τα πρώτα του βήματα, φέτος δείχνει να πατάει γερά και να ξεκινάει τον "χορό" των φεστιβάλ στη Σύρο. Τιμή, για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στον όμιλό μας τόσο ο Δήμος μας όσο και η Περιφέρεια, αναλαμβάνοντας ρόλο συνδιοργανωτή. Ο σχεδιασμός του προγράμματος ξεκίνησε από την επόμενη κιόλας ημέρα του 1ου "συριανοπατῶ", έχοντας φρέσκα στο μυαλό μας όλα όσα προηγήθηκαν… τυχόν παραλείψεις, λάθη και αδυναμίες».

Μετά την περσινή «παρθενική» εμφάνιση του φεστιβάλ σας, ποια η «συνταγή» που πέτυχε και θα ακολουθήσετε ξανά και ποια τα «στοιχεία» που έχρηζαν ενίσχυσης ή βελτίωσης;

«Όπως όλοι γνωρίζουμε, μυστική συνταγή δεν υπάρχει. Πολλή δουλειά, νέοι άνθρωποι που πλαισιώνουν τη συντονιστική ομάδα, ισχυρός πυρήνας εθελοντών που ήδη εργάζονται, προσωπική επαφή με εκείνους που εκδηλώνουν ενδιαφέρουν για συμμετοχή στο φεστιβάλ -κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό- κι επίσης, ζεστή φιλοξενία. Μη ξεχνάμε πως, είμαστε οικοδεσπότες».

Μεταξύ των συμμετοχών που ήδη έχουν ανακοινωθεί, περιλαμβάνεται και αυτή μιας χορευτικής ομάδας από σχολείο του Πειραιά. Πόσο σημαντικό είναι το άνοιγμα του φεστιβάλ σας τόσο στην εκπαίδευση, όσο και σε περιοχές εκτός του Κυκλαδικού συμπλέγματος;

«Οι καλές εντυπώσεις που άφησε η πρώτη προσπάθειά μας έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα! Μόλις ανακοινώθηκε η ημερομηνία του φεστιβάλ, άρχισε το ενδιαφέρον από χορευτικές ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα, την Κύπρο και αποκορύφωμα τη συμμετοχή μιας χορευτικής ομάδας από την Γκάνα της Αφρικής, κάτι που μας έδωσε μεγάλη χαρά και δείχνει ότι ίσως οδηγούμαστε και σε άλλους δρόμους.

Παράδοση σημαίνει, παραδίδω από γενιά σε γενιά!! Εφόσον αυτό συμβαίνει και μέσα στα σχολεία κι εφόσον οι χορευτικές ομάδες των σχολείων τηρούν τους ορούς συμμετοχής του φεστιβάλ, τότε ναι… υπάρχει θέση και για τα σχολεία τόσο του νησιού μας όσο και ολόκληρης της Ελλάδας».

Το "συριανοπατῶ" ακολουθεί το πρότυπο αντίστοιχων διοργανώσεων που απευθύνονται σε παιδιά και νέους; Ποια είναι τα στοιχεία που διαμορφώνουν την προσωπική ταυτότητά του;

«Είθισται τα φεστιβάλ ανά τον κόσμο να έχουν κατά κάποιον τρόπο έναν άτυπο ανταγωνιστικό χαρακτήρα. Η διαφορά ενός φεστιβάλ που απευθύνεται σε παιδιά και νέους είναι ότι δίνεται  η δυνατότητα σε όλους τους χορευτές να παρουσιάσουν αυτό που έχουν διδαχθεί, χωρίς το άγχος του ανταγωνισμού. Ένας χορευτής 6 ετών που είναι το κατώτατο ηλικιακό όριο συμμετοχής, δεν έχει να επιδείξει θαυμαστές επιδεξιότητες στον χορό, έχει όμως να καταθέσει την ψυχούλα του, την προσπάθειά του, την αγάπη του γι’ αυτό που κάνει, το χαμόγελό του πάνω απ’ όλα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι, δεν θα τον κρίνει κανείς, αλλά αντίθετα θα τον επιβραβεύσει με το χειροκρότημα και τον καλό του λόγο».

Το φεστιβάλ αποτελεί μία ευκαιρία για νέες συνεργασίες με χορευτικά τμήματα από άλλες περιοχές, με τα οποία δεν είχατε συναντηθεί μέχρι σήμερα;

«Μέσω του φεστιβάλ, σίγουρα δημιουργούνται δεσμοί! Τόσο ανάμεσα στους υπευθύνους των χορευτικών ομάδων, όσο και μεταξύ των παιδιών και των νέων, που είναι το σημαντικότερο. Δεσμοί, που -πιστέψτε με- κρατούν καλά. Αυτό δεν είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος; Φιλία, εκτίμηση κι ανταλλαγή γνώσεων με κοινό άξονα την παράδοση».

Ποιες είναι οι «εκπλήξεις» που επιφυλάσσετε φέτος στο κοινό;

«Το νέο κομμάτι που προστίθεται φέτος στο "συριανοπατῶ" είναι το σεμινάριο παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού με καταξιωμένους μουσικούς στην Ελλάδα και όχι μόνο. Παραθέτω τα ονόματα της Κατερίνας Παπαδοπούλου στο τραγούδι, του Κυριάκου Γκουβέντα στο βιολί και του Βασίλη Σμάνη στο λαούτο, οι οποίοι μαζί με τη Γεωργία Λίτσα στο σαντούρι και τον Απόστολο Μάρη στο κανονάκι συνθέτουν ουσιαστικά την ορχήστρα που θα καλύψει το πρόγραμμα όλων των χορευτικών ομάδων που συμμετέχουν.

Πέρα από το σεμινάριο, που θα διεξάγεται παράλληλα με το χορευτικό μέρος του φεστιβάλ, η ορχήστρα θα δώσει μια εξαιρετική συναυλία στο Θέατρο Απόλλων. Η ημερομηνία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Το πρόγραμμα συνεχώς εμπλουτίζεται και σύντομα θα είμαστε σε θέση να το δημοσιοποιήσουμε ολοκληρωμένο».

Εκτός από το 2ο "Συριανοπατῶ", τι άλλο ετοιμάζει η «σοφία της παράδοσης»;

«Το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων η μουσικοχορευτική παράσταση «Μια Καντάδα στο Αιγαίο» με τη συμμετοχή των δικών μας ομάδων και με μία «έκπληξη» που έρχεται από την Κέρκυρα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο φιλοξενηθήκαμε στα Μωραΐτικα της Κέρκυρας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιείται εκεί και τώρα, ήρθε η ώρα να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία σε μια υπέροχη ομάδα που μας έρχεται με καντάδες και χορούς όχι μόνο από την Κέρκυρα, αλλά και από όλα τα Επτάνησα. Στην παράσταση, συμμετέχει επίσης μια εξαιρετική ορχήστρα με την αγαπημένη Καίτη Κουλλιά στο τραγούδι.

Άλλη μία σημαντική εκδήλωση θα λάβει χώρα την επόμενη ημέρα (10/2) στην Αίθουσα Τέχνης «Γιάννη & Ελένης Βάτη». Πρόκειται για την παράσταση «Ο Λαουτιέρης της αγάπης», που συνδιοργανώνεται με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Στέφανος» και το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης».