Με επιτυχία συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σύρο

Εις τον αφρό της θάλασσας

  • Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2019 - 06:13

Η μεγάλη ναυτική ιστορία της Σύρου φωτίστηκε μέσα από δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, οι επισκέπτες της οποίας, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την έκθεση μοντέλων πλοίων από ανακυκλώσιμα υλικά του κ. Αντώνη Ξαγοράρη.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας 2019, η αρχαιολόγος και ιστορικός Ευαγγελινή Γλυνού αναφέρθηκε στα κωπήλατα πλοία της Σύρου την εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού και την εξέλιξη αυτών στην σύγχρονη Ναυτική ιστορία της Σύρου. Σύμφωνα με την προσωπική της θεωρία, τα πρώτα κωπήλατα πλοία της ιστορίας της ανθρωπότητας κατασκευάστηκαν στη Σύρο και δη στη Χαλανδριανή, από ξύλα αρκεύθου που φύεται στις Κυκλάδες εδώ και 28 αιώνες.

Αμέσως, μετά η Συγγραφέας - Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου μίλησε για την τριήρη, “το αριστούργημα της αρχαίας ελληνικής ναυπηγικής”, όπως έχει χαρακτηριστεί, που κυριάρχησε στη θάλασσα της Μεσογείου για τριακόσια χρόνια.

Το επόμενο βράδυ, η Μικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου παρουσίασαν στο λιμάνι της Ερμούπολης τραγούδια της θάλασσας, πάνω σε μια μεγάλη πλατφόρμα που παραχωρήθηκε από το Ναυπηγείο του Νεωρίου για τον συγκεκριμένο σκοπό. Κατά τη διάρκεια της χορωδιακής αυτής πανδαισίας, διάφορα βεγγαλικά χρωμάτισαν τη λιμενολεκάνη του λιμένα Ερμούπολης Σύρου, χαρίζοντας στο κοινό ένα μοναδικό θέαμα.

Το πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδας συνεχίζεται απόψε με τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης της ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, από το 1821 μέχρι το 1945, με διακριτικό τίτλο: «Μεθ' ορμής ακαθέκτου» και την έκθεση αρχείων του Φάρου της Σύρου από την Υπηρεσία Φάρων και το Πολεμικό Ναυτικό στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, καθώς και με μία χορευτική παράσταση από το Παραδοσιακό Εργαστήρι «Άρωμα Παράδοσης» στην Πλατεία Μνημείου Εμπορικής Ναυτιλίας.