Μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Σύρου γνωρίζουν την ανεξίτηλη σφραγίδα του μεγάλου δημιουργού στη γενέτειρά του, μέσα από ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Ταξίδι με τον Μάνο Ελευθερίου στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

  • Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2019 - 06:19

Το έργο και την προσφορά του Μάνου Ελευθερίου προς τις τέχνες και τα γράμματα, καθώς και τη γενέτειρά του τη Σύρα, την οποία δεν έπαψε να συλλογίζεται και να τιμά μέχρι και το τέλος της ζωής του, θα γνωρίσουν φέτος μικροί μαθητές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων μέσα από μία ενδιαφέρουσα δράση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης.

Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της δομής, που είναι αφιερωμένο στο σημαντικό πεζογράφο, ποιητή, στιχουργό και συλλέκτη, απευθύνεται σε παιδιά του Δημοτικού, τα οποία έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν, αντλώντας ερεθίσματα από την ανεκτίμητη πνευματική κληρονομιά ενός σπουδαίου Συριανού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης τιμά τη μνήμη του μεγάλου δωρητή της, χρησιμοποιώντας το έργο και τη σφραγίδα που ο ίδιος άφησε στο νησί, ως δίαυλο επικοινωνίας με τις νεότερες γενιές με στόχο να τις φέρει πιο κοντά με προσωπικότητες που αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου, καθώς και με τη λογοτεχνία.

Στο πλαίσιο αυτό, τα μέλη της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πραγματοποίησαν τον περασμένο Μάρτιο μία ποιητική «επίθεση» στην πόλη, κατά την οποία έγραψαν σε βιτρίνες καταστημάτων στίχους του Μάνου Ελευθερίου, που αποτελούν διαχρονικά τροφή για σκέψη και πνευματική εγρήγορση.

Φυσικά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη είχε ήδη εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για την αγάπη του δημιουργού τόσο προς την ίδια όσο και προς το νησί μας, διοργανώνοντας ένα συγκινητικό αφιέρωμα τον Αύγουστο του 2018, με τη συμμετοχή της ποιήτριας και συγγραφέως Λουκρητίας Δούναβη, του λογοτέχνη, ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, Κώστα Λογαρά, της ηθοποιού Νένας Μεντή και της Ιστορικού Τέχνης, Μαρίζας Δαλεζίου.

Δώρα καρδιάς από έναν παντοτινό φίλο

Η δομή, δίνοντας -από κοινού με την νέα εντεταλμένη σύμβουλο Βιβλιοθηκών κ. Ειρήνη Δράκου- έμφαση στον εκπαιδευτικό ρόλο της, υλοποιεί την τρέχουσα διδακτική χρονιά το πρόγραμμα «Ταξίδι με τον Μάνο Ελευθερίου», το οποίο είναι βασισμένο σε μια ιδέα της παιδαγωγού Σοφίας Δεσύπρη.

Χαρά και συγκίνηση πλημμύρισαν χθες το πρωί τους χώρους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, κατά την επίσκεψη της Ε’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, η οποία εγκαινίασε τον κύκλο του διαδραστικού προγράμματος.

Μέσα από τη δράση, που φιλοδοξεί να δώσει στα παιδιά το έναυσμα να ανοίξουν τα «φτερά» τους και να διασχίσουν νέους γνωστικούς ορίζοντες, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τη λογοτεχνία και την ποίηση, που ο Μάνος Ελευθερίου υπηρέτησε με λατρεία, αφοσίωση και ζέστη, χαρίζοντάς μας μεγάλα αριστουργήματα όπως «Ο καιρός των χρυσανθέμων», «Άνθρωπος στο πηγάδι», «Το άγγιγμα του χρόνου» και τόσα άλλα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης, όπου τα παιδιά θαύμασαν τη φωτογραφία του Συριανού δημιουργού με τη σημείωση «κι άλλα ταπεινά δωράκια, με αγάπη Μάνος Ελευθερίου», μία από τις αφιερώσεις που συνόδευαν τις δωρεές του προς τη δομή, την οποία είχε ενισχύσει με εκατοντάδες τίτλους και όχι μόνο.

Πολυσχιδής προσωπικότητα των Γραμμάτων

Κατά τη διάρκεια της δράσης, παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο επιμελήθηκε η Σοφία Δεσύπρη. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη λαμπρή διαδρομή του Μάνου Ελευθερίου στα πεδία της ποίησης, της λογοτεχνίας και της στιχουργικής, την ενασχόλησή του με τη συγγραφή σπουδαίων μελετών όπως «Το Θέατρο στην Ερμούπολη», αλλά και για τα ιδιαίτερα αισθήματα που έτρεφε τόσο για την πατρίδα του όσο και για δομές και φορείς που φρόντιζε μέχρι τέλους, όπως η Βιβλιοθήκη της Σύρου.

Από το πρόγραμμα δεν έλειψε και το στοιχείο της διάδρασης, καθώς οι μαθητές κλήθηκαν να μπουν στη θέση του Μάνου Ελευθερίου με έναν διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο. Τα παιδιά είδαν μια παλιά φωτογραφία από ένα σχολείο κυκλαδίτικου νησιού, συγκεκριμένη λεπτομέρεια της οποίας ενέπνευσε τον σπουδαίο δημιουργό. Οι μαθητές παρατήρησαν την εικόνα, προσπάθησαν να βρουν εκείνο το στοιχείο και ταυτόχρονα να εμπνευστούν οι ίδιοι από κάτι άλλο που πρόσεξαν και τους κίνησε την φαντασία. Στη συνέχεια, είχαν στη διάθεσή τους ελάχιστο χρόνο για να δώσουν στη σκέψη τους δημιουργική πνοή, ζωγραφίζοντας ή αποτυπώνοντάς την στο χαρτί με λόγια.

«Ως δομή, είχαμε και έχουμε μεγάλη αγάπη για τον Μάνο Ελευθερίου και θέλαμε από την πλευρά μας να κάνουμε κάτι ουσιαστικό, που θα δώσει το κίνητρο στους μαθητές να γνωρίσουν το έργο μου και να κατανοήσουν σε έναν βαθμό το μέγεθος της προσφοράς του προς τον τόπο μας», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης, Χαρούλα Σκαβάκη.

Ειρήνη Δράκου: «Όλοι οι Συριανοί έχουμε άρρηκτη σχέση μαζί του»

Την ικανοποίησή της για τον ενθουσιασμό και τη θερμή ανταπόκριση της πρώτης μαθητικής ομάδας του νησιού στη νέα δράση της Βιβλιοθήκης, εξέφρασε η εντεταλμένη σύμβουλος, Ειρήνη Δράκου. «Η δράση κύλησε πολύ ωραία, ευχάριστα, συμμετοχικά, τα παιδιά ήταν αξιολάτρευτα και χαίρομαι ιδιαίτερα για την καλή δουλειά που καταβάλλεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μία μικρή ένδειξη ευγνωμοσύνης για την επί σειρά ετών στήριξη της Βιβλιοθήκης από τον αξέχαστο Μάνο Ελευθερίου. «Όλοι οι Συριανοί έχουμε άρρηκτη σχέση μαζί του. Είναι ο δικός μας άνθρωπος που έχει δώσει τόσα για τον τόπο μας. Αυτός είναι ένας τρόπος για να γνωρίσουν και οι νεότερες γενιές το έργο του, την προσφορά του, αλλά και να μάθουν σιγά-σιγά να προσεγγίζουν και γενικότερα τη λογοτεχνία».