Επιστολή διαμαρτυρίας τεσσάρων φορέων της Σύρου για τον αποκλεισμό των παιδιών έως 8 ετών από τη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, βάσει του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας

«Να αρθεί η διάκριση σε βάρος των μικρότερων παιδιών»

  • Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2019 - 06:15

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου κανονισμού λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων επισημαίνονται σε κοινή επιστολή τεσσάρων φορέων του νησιού με αφορμή τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη διοργάνωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεών τους, εξαιτίας του όρου περί ηλικίας των ανθρώπων που κάνουν χρήση της σκηνής.

Συγκεκριμένα, το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, η Παιδική-Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και η Ένωση Γονέων Σύρου – Ερμούπολης εκφράζουν την αντίρρησή τους για τον αποκλεισμό των παιδιών έως οκτώ ετών από τη σκηνή του Θεάτρου, που ουσιαστικά στερεί από τις μικρές ηλικίες το δικαίωμα συμμετοχής του σε μεγάλες εκδηλώσεις, ειδικά σχεδιασμένες για μεγάλη σκηνή με την κατάλληλη ηχητική και ηλεκτρική υποστήριξη. 

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ζήτημα είχε τεθεί προς συζήτηση κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτισμού, στις 23 Οκτωβρίου 2019, με φόντο το αίτημα παραχώρησης του Θεάτρου Απόλλων από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης για την καθιερωμένη εορταστική παράστασή του με τη συμμετοχή των μαθητών όλων των τάξεων.

Απόλυτη στάση που πυροδοτεί αντιδράσεις

Κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο εξαίρεσης του 1ου Δημοτικού από τον όρο του κανονισμού που δεν επιτρέπει στα παιδιά κάτω των οκτώ ετών να ανέβουν στη σκηνή του «Απόλλωνα», εμφανίστηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε την αντίδραση άλλων σχολείων, παρακινώντας τα να ζητήσουν από την αρμόδια επιτροπή ανάλογη μεταχείριση.

Στο δεύτερο ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε αποσταλεί στην Επιτροπή Πολιτισμού από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, η πρόεδρός του κ. Νικολίτσα Αγγελοπούλου, είχε αναφερθεί σε εξαιρέσεις που έγιναν στο παρελθόν, όπως στην περίπτωση της συναυλίας της Παιδικής – Νεανική Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων που συνδιοργανώθηκε με την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Σύρου. Από την πλευρά της, η κ. Λεονταρίτη έσπευσε να διαψεύσει την κ. Αγγελοπούλου, πληροφορώντας τα μέλη της Επιτροπής ότι, σύμφωνα με υπεύθυνη της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της ΟτΚ, δεν υπάρχουν μέλη κάτω των οχτώ ετών. Σημείωση, η οποία φαίνεται να αναιρείται από το γεγονός ότι, ο Διευθυντής της Χορωδίας, Νίκος Ρούσσος συνυπογράφει το κείμενο διαμαρτυρίας σχετικά με τον παραπάνω όρο του κανονισμού λειτουργίας.

Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν μία ακόμη δήλωση της Αντιδημάρχου, η οποία τόνισε πως ενώ όλα τα σχολεία έχουν σεβαστεί τον συγκεκριμένο όρο του κανονισμού, ο Σύλλογος Γονέων του 1ου Δημοτικού επιμένει να αιτείται την παραχώρηση του ιστορικού θεάτρου της Ερμούπολης για τις εκδηλώσεις του.

«Η συμμετοχή όλων χωρίς διάκριση θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ»

Δεδομένου λοιπόν, ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής σχηματίστηκε και προβλήθηκε η εντύπωση πως ο μόνος φορέας που αντιδρά στον κανονισμό είναι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου, ακολουθεί αυτούσια η επιστολή διαμαρτυρίας που συνυπογράφουν η πρόεδρος του Συλλόγου, Νικολίτσα Αγγελοπούλου, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη, ο Διευθυντής της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας της ΟτΚ, Νίκος Ρούσσος και η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Σύρου-Ερμούπολης, Φραγκίσκα Μηλιού.

«Εδώ και ένα χρόνο ισχύει ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων ο οποίος αποκλείει τα παιδιά έως  οκτώ ετών,  από την σκηνή του Θεάτρου.  Πριν ένα μήνα γι’ αυτό το λόγο, απορρίφθηκε η παράσταση του 1ου Δημοτικού Σχολείου που επί τέσσερα συναπτά έτη κοσμούσε το επίσημο Χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου. Πρόσφατα αποκλείσθηκαν οι μικροί χορευτές του ιστορικού Λυκείου Ελληνίδων και αναγκάσθηκαν να χορέψουν σε ξεχωριστή παράσταση σε άλλο χώρο που παραχωρήθηκε από τα εκπαιδευτήρια Δελασάλ και όχι μαζί με την υπόλοιπη Ομάδα που θα εμφανιστεί στο Θέατρο Απόλλων σε προγραμματισμένη εκδήλωση 14 και 15 Δεκεμβρίου. Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να αποκλεισθούν και πάλι οι μικροί χορωδοί της Παιδικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων που πρόκειται να μας τιμήσει ακόμα μια φορά με την εμφάνιση της στις 21 και 22 Δεκεμβρίου.

Η συμμετοχή όλων χωρίς διάκριση στο Θέατρο Απόλλων, το θέατρο της πόλης, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ.  Παρακαλούμε την νέα Δημοτική αρχή αλλά και όλους τους Δημοτικούς συμβούλους του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης να επανεξετάσουν το θέμα και να αρθεί η διάκριση σε βάρος των μικρότερων παιδιών. Να επιτραπεί ωστόσο άμεσα στα παιδιά της Ορχήστρας των Κυκλάδων με ευθύνη του φορέα της, να συμμετάσχουν στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις τους που με τόσο κόπο προετοίμασαν. Και εάν υπάρχει γνωμάτευση που εντοπίζει  θέματα ασφάλειας των παιδιών, τον καλούμε να τις αποκαταστήσει το επόμενο διάστημα ώστε να μην κινδυνεύσουν ούτε τα μεγαλύτερα παιδιά, ούτε οι ενήλικες.

Να σημειώσουμε πως όπως επίσης προκύπτει από τον νέο κανονισμό λειτουργίας, όταν ένας Σύλλογος κάνει χρήση του Θεάτρου έχει και την αποκλειστική ευθύνη της ασφάλειας των συμμετεχόντων, μικρών και μεγάλων».