Υπέρ της πιστής τήρησης του κανονισμού λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων μέχρι την επικαιροποίηση και επανεξέτασή του τάχτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης

Πρωταρχικό μέλημα η ασφάλεια επισκεπτών και χρηστών

Ταύτιση θέσεων μεταξύ πρώην και νυν Αντιδημάρχου Πολιτισμού

Επί τάπητος τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης η «δυσφορία» τοπικών φορέων για την απαγόρευση της εμφάνισης παιδιών κάτω των 8 ετών στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων, βάσει του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας.

Το θέμα εισηγήθηκε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, με αφορμή τη σχετική επιστολή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης και της Ένωσης Γονέων Σύρου – Ερμούπολης.

Υπενθυμίζεται ότι, στο συγκεκριμένο έγγραφο, οι τέσσερις φορείς αναφέρονται στη δυσκολία διοργάνωσης εκδηλώσεων στο Θέατρο με τη συμμετοχή παιδιών, δεδομένου ότι κάποια εξ’ αυτών είναι μικρότερα των 8 χρόνων, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός. Μεταξύ των παραδειγμάτων που παρατίθενται είναι και η προσεχής χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της ΟτΚ, από την οποία θα απέχουν –λόγω κανονισμού- τέσσερις μικροί χορωδοί, που εγγράφηκαν στο σύνολο τον προηγούμενο μήνα. Αίτημα των συνυπογραφόντων ήταν η επανεξέταση του θέματος από το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και η κατά περίπτωση- εξαίρεση της Χορωδίας, προκειμένου όλα τα μέλη της να λάβουν μέρος στην επερχόμενη συναυλία («Το ταξίδι του Χιονάνθρωπου», στις 21 & 22 Δεκεμβρίου 2019).

Από την πλευρά της, η κ. Λεονταρίτη ανακοίνωσε την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτισμού ως προς τη συμμετοχή παιδιών κάτω των 8 ετών στην εν λόγω συναυλία, καθώς και την πρόταση των μελών της για μελλοντική επανεξέταση του κανονισμού λειτουργίας του Θεάτρου Απόλλων από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θ. Μενδρινού: «Κανείς δεν θέλει να αποκλείει παιδιά από το Θέατρο»

Η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, αφού επεσήμανε πως, κατανοεί τη δυσκολία των φορέων, εξήγησε το σκεπτικό γύρω από τη διαμόρφωση του κανονισμού λειτουργίας, ο οποίος εφαρμόζεται εδώ και έναν χρόνο. Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια ωρίμανσής του με στόχο να τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο, όπου και εγκρίθηκε ομόφωνα, τόσο η ίδια όσο και οι συνεργάτες της στο Τμήμα Πολιτισμού είχαν καταγράψει αναφορές των δημοτικών υπαλλήλων από περιπτώσεις παραστάσεων με τη συμμετοχή παιδιών, βάσει των οποίων κρίθηκε απαραίτητη η λήψη άλλων μέτρων. Επιπλέον, σε δεύτερο επίπεδο, εξήγησε πως η Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο θεώρησαν σωστό, οι σχολικές γιορτές να μην πραγματοποιούνται στο Θέατρο Απόλλων, από τη στιγμή που όλοι επιδιώκουν την αποσυμφόρησή του, αλλά στα ίδια τα σχολεία. Τέλος, διευκρίνισε πως ουδέποτε έγινε λόγος για φθορά του θεάτρου από τα παιδιά, και πως το μόνο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή ήταν η ασφάλεια των μικρών συμμετεχόντων. «Κανένας Αντιδήμαρχος, κανένας δημοτικός σύμβουλος δεν θέλει να αποκλείει παιδιά από το ιστορικό Θέατρο Απόλλων. Πιστεύω ότι αυτό είναι αντιληπτό από όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδρινού, υποστηρίζοντας πως η παρουσία 100-150 παιδιών στη σκηνή του θεάτρου ελλοχεύει κινδύνους. «Το θέατρο δεν πρέπει να έχει προβλήματα ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή δεν έχει, διότι έχουμε εξασφαλίσει και πιστοποιητικό πυρασφάλειας και συνεχώς γίνονται παρεμβάσεις και από την τεχνική υπηρεσία». Καταλήγοντας, εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση εκκένωσης του Θεάτρου, τα παιδιά κάτω των οχτώ ετών πιθανόν να μην έχουν την αντίληψη ούτε του χώρου ούτε του κινδύνου, ενώ τόνισε πως είναι πολύ εύκολο για ένα μικρό παιδί να παραπατήσει και να πέσει από τη δεξιά πλευρά της σκηνής, όπου υπάρχουν σκαλιά που οδηγούν στο κάτω μέρος. «Δεν έχει να κάνει με τις συνθήκες ή τα μέτρα που έχουμε πάρει για την ασφάλεια του θεάτρου, αλλά με την ικανότητα των παιδιών κάτω των οχτώ ετών αντίληψη να αντιληφθούν τον κίνδυνο».

Απόλυτα σύμφωνη με τις θέσεις της κ. Μενδρινού δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη επισημαίνοντας πως η μέχρι σήμερα πιστή τήρηση του κανονισμού προκύπτει από το ότι «πρέπει να σεβόμαστε μία ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου». Πρόσθεσε δε, πως αν κριθεί απαραίτητο από τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής, θα υπάρξει συζήτηση σχετικά με πιθανές τροποποιήσεις. «Μέχρι τότε, είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κι αυτό κάνουμε».

Δικλείδες που προφυλάσσονταν το Θέατρο και τους επισκέπτες

Τον σεβασμό του προς τον κανονισμό λειτουργίας του θεάτρου εξέφρασε με τη σειρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Γιάννης Κεράνης. Όπως εξήγησε, επί θητείας του τέως Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου, όπου προέδρευε ο ίδιος, είχε ξεκινήσει ένα προσχέδιο του κανονισμού, το οποίο συνεχίστηκε από τη δημοτική αρχή του Γιώργου Μαραγκού. «Η κ. Μενδρινού και το Τμήμα Πολιτισμού έκαναν πολύ καλή δουλειά, ενσωματώνοντας και κάποιες υποδείξεις-παρατηρήσεις της δικής μας παράταξης. Έστησαν έναν πάρα πολύ καλό κανονισμό με πρωταρχικό μέλημα τόσο την ασφάλεια των ανθρώπων, που βρίσκονται μέσα όσο και την «ξεκούραση» του θεάτρου, το οποίο δεν αντέχει συνεχόμενες και καθημερινές παραστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ως εκ τούτου, τόνισε ότι προσωπικά θα σεβαστεί τον κανονισμό και τον κόπο της Επιτροπής Πολιτισμού και πως το δημοτικό συμβούλιο θα δώσει εντολή για επικαιροποίηση του κανονισμού και επανεξέτασή του για πιθανές μεταβολές.

Το σώμα του δημοτικού συμβουλίου ενέκρινε ομόφωνα τη γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολιτισμού για μη εξαίρεση της Παιδικής – Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων από τον κανονισμό, καθώς και για μελλοντική συζήτηση τυχόν τροποποιήσεων.