Το πνεύμα των Χριστουγέννων αγκάλιασε το νησί της Σύρου μέσα από εορταστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους και μοναδικές πρωτοβουλίες με επίκεντρο τον άνθρωπο

Ένας απέραντος κόσμος χαράς, γιορτής και αγάπης

Η αγάπη και η αισιοδοξία, η ψυχαγωγία και η δημιουργία μαζί με την αλληλεγγύη και την προσφορά αποτέλεσαν για μία ακόμη χρονιά τα κομμάτια του χριστουγεννιάτικου παζλ της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, στη φιλόξενη αγκαλιά της οποίας μικροί και μεγάλοι υποδέχτηκαν την πιο όμορφη και πολύχρωμη γιορτή του έτους.

Κάτοικοι και επισκέπτες της Σύρου καλωσόρισαν μαζί τα Χριστούγεννα, βιώνοντας τη μαγεία των ημερών μέσα στη λαμπερή και χαρούμενη ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μέσω του εορταστικού προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και λοιπών πολιτιστικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών του νησιού με επίκεντρο τον άνθρωπο και κυρίως το παιδί.

Γιατί… είναι Χριστούγεννα

Την παραμονή των Χριστουγέννων, γιορτινές μελωδίες, χαμόγελα και ευχές πλημμύρισαν τις οδούς Θυμάτων Σπερχειού, Πρωτοπαπαδάκη και Σταματίου Πρωίου, όπου οι επισκέπτες του ιστορικού κέντρου είχαν τη χαρά να κάνουν τις βόλτες και τις αγορές τους, απολαμβάνοντας τις εκπλήξεις που τους επιφύλαξε και φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου. Η γιορτινή παρέα της εταιρείας καλλιτεχνικών θεαμάτων «Γιατί Έτσι» διασκέδασε το κοινό και φωτογραφήθηκε με τους φίλους της στον πεζόδρομο της Ερμούπολης. Παράλληλα, μαθητές του νησιού γλύκαναν τους περαστικούς με τα καθιερωμένα γλυκοπάζαρά τους, ενώ οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να γράψουν και αυτή τη φορά το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη και να το στείλουν με τη βοήθεια των Ελληνικών Ταχυδρομείων.

Το απόγευμα, η Ομάδα Πεζοπόρων Σύρου, συνεχίζοντας την πολύχρονη παράδοσή της, έψαλε μετά μουσικής τα κάλαντα σε κάθε γωνιά της του ιστορικού κέντρου, παροτρύνοντας επιχειρηματίες και επισκέπτες να ενώσουν τις φωνές τους με τα μέλη του δραστήριου και πάντα κεφάτου φορέα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, η ομάδα θα ψάλει τα κάλαντα από πόρτα σε πόρτα, ενώ στις 7 Ιανουαρίου 2020 θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Μάννα.

Καλήν ημέραν γέροντες!

Με πατρική αγάπη, στοργή, καλοσύνη και συμπόνοια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου ζέσταναν το πρωί τις καρδιές φιλοξενούμενων και νοσηλευόμενων κατά την καθιερωμένη κοινή επίσκεψή τους στα ευαγή ιδρύματα του νησιού.

Το πρωί της περασμένης Πέμπτης, οι Επίσκοποι, συνοδευόμενοι από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτ. Π. Φλαβιανό Αλμπέσκου και ιερείς των δύο Εκκλησιών ξεκίνησαν τη φετινή πορεία αγάπης με πρώτο σταθμό το Ησυχαστήριο "Παναγία της Ελπίδος" της Ιεράς Μονής των Αδελφών του Ελέους, στην Ερμούπολη. Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Γηροκομείο της Φιλοπτώχου Εταιρείας του Αγίου Παντελεήμονα, όπου τους υποδέχτηκαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, και τέλος επισκέφτηκαν τον Οίκο Ευγηρίας της Ιεράς Μητροπόλεως «Ο Άγιος Ιωάννης» στα Τάλαντα. Ενδιάμεσος σταθμός υπήρξε, όπως κάθε χρόνο, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, όπου είχαν την ευκαιρία να ευχηθούν στους περιθαλπόμενους ταχεία ανάρρωση αλλά και «καλή χρονιά» γεμάτη υγεία και όμορφες στιγμές τόσο για τους ίδιους όσο και για τις οικογένειές τους.

Οι Επίσκοποι και οι επιτελείς τους διένειμαν γλυκίσματα και αναμνηστικά δώρα στους φιλοξενουμένους των τεσσάρων ιδρυμάτων, ενώ συνεχάρησαν τους υπευθύνους και τους εργαζομένους για το θεάρεστο έργο τους.

Ανακούφιση του πόνου και της μοναξιάς

«Τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε την απόδειξη της αγάπης του Θεού για εμάς τους ανθρώπους, που έστειλε τον Υιό Του, τον Ιησού Χριστό να μας αποκαλύψει τον Θεό πατέρα και να μας πει ότι είναι ένας Πατέρας που μας αγαπά. Έτσι κι εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δείξουμε στους αδερφούς μας έμπρακτα την αγάπη μας και να τους διαβεβαιώσουμε ότι προσευχόμαστε γι’ αυτούς όλο τον χρόνο», δήλωσε ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου. Πρόσθεσε δε, πως «αυτές τις ημέρες είναι καλό και πρέπον να περάσουμε μπροστά από τον καθένα, να του σφίξουμε το χέρι και να του πούμε ότι είμαστε κοντά του». Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί όλους όσοι εργάζονται σε αυτά τα ιδρύματα και φροντίζουν να ανακουφίζουν τον πόνο και τη μοναξιά των περιθαλπόμενων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε, με τη σειρά του, οι άνθρωποι που βρίσκονται στο νοσοκομείο αυτές τις ημέρες και στα ιδρύματα της πόλεως μας να έχουν δύναμη εσωτερική και πνευματική, ώστε να μπορούν να ξεπερνούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια. Παράλληλα, συνεχάρη τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς που επισκέπτονται και οι ίδιοι τους οίκους ευγηρίας του νησιού, σημειώνοντας ότι στα ιδρύματα όπου περιθάλπεται το γήρας είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία η παρουσία των νέων ανθρώπων, από την οποία οι γέροντες αντλούν δύναμη και κουράγιο.

Το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο άνοιξε τις πόρτες για 8η χρονιά

Αντιστεκόμενο στις προκλήσεις και τις δοκιμασίες του καιρού, το Σπίτι του Άη-Βασίλη, στην Ποσειδωνία άνοιξε και φέτος τις πόρτες του, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σ’ έναν απέραντο κόσμο παιχνιδιού, χαράς και δημιουργίας.

Οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας "Ο Ποσειδών" που συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμου Σύρου - Ερμούπολης ξεκίνησαν με την καθιερωμένη άφιξη του αγαπημένου Άη-Βασίλη. Αυτή τη φορά, ο συμπαθής γεράκος κατέφτασε στο Σπίτι του, συνοδευόμενος από το ξωτικό και τον τάρανδο της παρέας των "Γιατί Έτσι" που επιμελούνται φέτος τα καλλιτεχνικά θεάματα στο καλλιτεχνικό πάρκο.

Ο Άη-Βασίλης έσμιξε με τη σύζυγό του την Αγιοβασιλίνα χόρεψαν ένα εορταστικό τανγκό και στη συνέχεια, καλωσόρισαν τους μικρούς φίλους τους εντός της Έπαυλης Τσιροπινά, δίπλα στο τζάκι τους.

Το «Σπίτι του Άη-Βασίλη» εντάσσεται στο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης "Χριστούγεννα Μαζί". Στην έναρξη των εκδηλώσεων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αλίκη Λεονταρίτη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μηνάς Αλιφραγκής και οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγγελική Πρίντεζη, και Μάρκος Ρούσσος.

Όλες αυτές τις ημέρες, οι ξυλοπόδαροι και οι φίλοι τους (ξωτικά, χιονάνθρωποι, τάρανδοι) υποδέχονται κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, κρατώντας στην καρδιά τους αναμμένη τη μαγεία των Χριστουγέννων. Με τα ζογκλερικά τους, τα παιχνίδια τους, τα πειράγματά τους και το αστείρευτο κέφι τους παίζουν με τα παιδιά, τα αφήσουν να περάσουν κάτω από τα τεράστια πόδια τους, μοιράζουν απλόχερα χαμόγελα και μας ταξιδεύουν σε έναν παραμυθένιο κόσμο.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στο "Σπίτι του Άη Βασίλη" βρέθηκε ο Μάγος Illusionist DANZEL, ο οποίος παρουσίασε μια άκρως εντυπωσιακή και θεαματική παράσταση, κατάλληλη για όλες τις ηλικίες, βασισμένη στην όμορφη, ιδιαίτερη και μυστηριώδη τέχνη της μαγείας και των ζογκλερικών.

Την επόμενη ημέρα, τα παιδιά έπαιξαν πολλά παιχνίδια με τους "Γιατί Ετσι" και τους "Theatro Theama", διάβασαν παραμύθια, είδαν ταινία και έβαψαν τα πρόσωπά τους. Επίσης, έφτιαξαν γιορτινά γλυκά στο εξαιρετικά οργανωμένο και πλούσιο εργαστήρι ζαχαροπλαστικής του Εξωραϊστικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέττων.

Οι εκδηλώσεις στο μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Σύρου και των Κυκλάδων ολοκληρώνονται αύριο το απόγευμα με το καθιερωμένο μπαλόνι των ευχών από τους Προσκόπους Σύρου και ένα εορταστικό live με τους Βαλάντη Φωτεινιά και Μάκη Αποστόλου.

(Παρα)μένουμε πάντα παιδιά

Οι σκανταλιάρηδες πρωταγωνιστές αυτών των ημερών, οι καλικάντζαροι ήταν οι πρωταγωνιστές του χριστουγεννιάτικου παραμυθιού που παρουσίασε σε μικρά και μεγάλα παιδιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων με τη σκηνοθετική επιμέλεια του προέδρου Γιώργου Σιγάλα. Στη γιορτή συμμετείχαν η κ. Λίτσα Παππά και η μικρή Ελευθερία Ξαγοράρη, την οποία απολαύσαμε και στην εορταστική παράσταση του Συλλόγου «Πού πήγαν οι κουραμπιέδες;», στο Θέατρο Απόλλων. Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν λαχταριστά γλυκά που έφτιαξαν, όπως πάντα, οι κυρίες της γειτονιάς, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε και φέτος με τον Άγιο Βασίλη να μοιράζει δωράκια στα παιδιά.

Ατμοσφαιρική Άγια Νύχτα στην Άνω Σύρο

Με μία μοναδική χριστουγεννιάτικη συναυλία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρου ολοκληρώθηκε το τρίτο έτος του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ». Οι μουσικοί Γιάννης Ρούσσος (εκκλησιαστικό όργανο), Φώτης Τσαντήλας (τρομπέτα) και Ούρσουλα Στράϊτφελντ (σαξόφωνο) παρουσίασαν κομμάτια της δυτικοευρωπαϊκής μουσικής παράδοσης σημαντικών συνθετών όπως Πρετόριους, Μπαχ, Χέντελ και Μέντελσον, αλλά και πολλά παραδοσιακά. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, η Χορωδία Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας Ερμούπολης Σύρου έψαλε γνωστούς χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια. Στο τέλος της βραδιάς, το κοινό έψαλε μαζί με τους συμμετέχοντες την «Άγια Νύχτα», κρατώντας κεράκια αναμμένα.

Αλλαγή σχεδίων για τα Καλικαντανάκια

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, τα «Καλικαντανάκια» των αρτοποιείων ΝΤΑΝΟΣ δεν πραγματοποίησαν την προγραμματισμένη εξόρμησή τους στην πλατεία του Φοίνικα, ωστόσο κατέβηκαν στο πρατήριο του πεζόδρομου της Ερμούπολης, στήνοντας εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, face painting και μοιράζοντας γλυκίσματα για τους μικρούς φίλους τους. Η δράση θα επαναληφθεί και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Επειδή όμως, σημασία έχει η προσφορά, τα «Καλικαντανάκια» επισκέφτηκαν χθες το πρωί το Ησυχαστήριο «Παναγία της Ελπίδος» και μαζί με τους ηλικιωμένους διακόσμησαν τα παντεσπάνια τους και χρωμάτισαν Αγιοβασιλάκια.

Χριστούγεννα «μύρισε» και στην αγορά της οδού Χίου, όπου χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο ψήσιμο, σκορπίζοντας αρώματα και γεύσεις, την τελευταία Κυριακή του έτους.

Το 25ο Καλάθι Αγάπης των Προσκόπων Σύρου λειτουργεί φέτος σε δύο σημεία, στην Αγορά της οδού Χίου και έξω από το σούπερ μάρκετ "Βιδάλης", σε ώρες καταστημάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να προσφέρουν τρόφιμα τα οποία θα συγκεντρωθούν και θα διανεμηθούν, όπως κάθε χρόνο σε άπορες οικογένειες του νησιού με τη βοήθεια των δύο Εκκλησιών.

Εορτασμός 15 χρόνων λειτουργίας με το καθιερωμένο παζάρι βιβλίων

Αξίζει να σημειωθεί πως, η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης πραγματοποίησε για ένατη συνεχή χρονιά το 9ο Χαριστικό Παζάρι ελληνικών και ξενόγλωσσων βιβλίων. Για μία ακόμη φορά, οι φίλοι της δομής έδωσαν και πήραν βιβλία, χαρίζοντας στον εαυτό τους και τους άλλους ένα καινούριο ταξίδι. Μυθιστορήματα, ιστορικά εγχειρίδια, παραμύθια και πολλά άλλα βιβλία άλλαξαν χέρια με ζεστό κρασί, κεράσματα και συλλογική κουζίνα. Παρά το γεγονός ότι η δράση πραγματοποιείται κάθε χρόνο, τις ημέρες των Χριστουγέννων, βιβλία συγκεντρώνονται και χαρίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το χαριστικό παζάρι εκτός από τον κοινωνικό χαρακτήρα του, έχει και επετειακή απόχρωση καθώς την περίοδο διεξαγωγής του, η Βαρδάκειος Σχολή Ερμούπολης γιορτάζει τα γενέθλιά της. Η δομή ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Δεκέμβριο του 2004 και φέτος έκλεισε 15 χρόνια δράσης, η οποία συνεχώς εξελίσσεται και εμπλουτίζεται με περισσότερα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, εργαστήρια ζωγραφικής και κούκλας, αλλά και ευρωπαϊκά προγράμματα.