Πρόγραμμα δράσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης για το 2020

Σταθερή αξία στον πολιτισμό του νησιού

Μία νέα χρονιά γεμάτη όμορφες συνεργασίες, ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις, δράσεις με βιωματικό περιεχόμενο, αυξημένη ευαισθησία και αστείρευτη δημιουργικότητα, ανέτειλε για τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης.

Ο πολιτισμός, η ιστορία και η αγάπη για τον τόπο μας θα συνεχίσουν να «στρώνουν το χαλί» σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού που θα περάσουν και φέτος τις πόρτες της φιλόξενης δομής για να ανοίξουν νέα «κεφάλαια» στο γνωστικό και συναισθηματικό κόσμο τους.

Παρουσία πολύτιμων συνεργατών, υποστηρικτών και φίλων, η «οικογένεια» της Βιβλιοθήκης έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, ανακοινώνοντας παράλληλα τα σχέδιά της για τον τρέχον έτος.

Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2019: Ζεστή αγκαλιά για μικρούς και μεγάλους

Το κοινό καλωσόρισε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών, Ειρήνη Δράκου, η οποία αρχικά αναφέρθηκε εν συντομία στα πεπραγμένα των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Στο διάστημα αυτό, παρουσιάστηκε βιωματικά το βιβλίο της Susana Noemi "Όταν το σώμα μιλάει", αποκαλύπτοντας στους συμμετέχοντες το πώς η Σωματική Έκφραση δυναμώνει τη μαθησιακή διαδικασία και μας οδηγεί από τη θεωρία στην πράξη. Η λογοτεχνία συνομίλησε με την ιστορία, στον φιλόξενο χώρο της Βιβλιοθήκης, μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου «Η Έρση και η Αρχαιογνωσία του Γεώργιου Δροσίνη» του Αντώνη Ν. Μαστραπά. "Ο Ακροβάτης & οι άλλοι" ξεπήδησαν μέσα από τις σελίδες του ομώνυμου παιδικού βιβλίου της Ευτυχίας Ηλιάδου το οποίο εκτυλίσσεται στο νησί της Σύρου. Οι μικροί επισκέπτες της Παιδικής Βιβλιοθήκης άκουσαν το παραμύθι, αναγνώρισαν γωνιές του τόπου τους και είχαν την ευκαιρία να ξαναγράψουν την ιστορία, προσθέτοντας τις δικές τους ιδέες και… πινελιές. Στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκε και η πρώτη ποιητική συλλογή της Έμμυς Μπαξοπούλου «λειψό πλευρό», παρουσία πλήθους κόσμου. Πληροφορίες ζωής για τους Συριανούς ήρθαν στο φως μέσα από την ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Newcastle της Αγγλίας Dr. Bιολέττας Χιονίδου, δημιουργού της ηλεκτρονικής πλατφόρμας με τίτλο «Ιστορία της Οικογένειας στην Ελλάδα». Η συγκεκριμένη εκδήλωση έδειξε τα βήματα τα οποία μπορεί να ακολουθήσει κάποιος για να ανακαλύψει την ιστορία της δικής του οικογένειας. Η δράση πραγματοποιήθηκε επίσης και για μαθητές Γυμνασίου.

Αναγνωστικές ομάδες και εκπαιδευτικά προγράμματα

Σταθερή ήταν για μία ακόμη χρονιά η παρουσία και η αξία της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης με συντονιστή τον Παναγιώτη Λίτσα, αλλά και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης. Η ομάδα των ενηλίκων αναγνωστών ανταμώνουν μία φορά το μήνα για να αναλύσουν το βιβλίο που μελέτησαν και να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ οι μικροί φίλοι της δομής δίνουν ραντεβού στην Παιδική Βιβλιοθήκη κάθε δεύτερη Παρασκευή για να ακούσουν ένα καινούριο παραμύθι από τα χείλη της κ. Άννας Ρούσσου.

Η κ. Δράκου υπενθύμισε στο κοινό ότι βασικό αντικείμενο της Βιβλιοθήκης αποτελεί η αποδοχή, η ταξινόμηση και ο δανεισμός βιβλίων. Όπως τόνισε, η άρτια λειτουργία της δομής οφείλεται στην αφοσίωση και τον ζήλο του προσωπικού της, το οποίο αντεπεξέρχονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον μεγάλο φόρτο εργασίας. «Πέρυσι, απασχολούνταν και υπάλληλοι με οχτάμηνη σύμβαση εργασίας, πλέον όμως, οι τρεις κυρίες έχουν μείνει μόνες τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η εντεταλμένη σύμβουλος, ευελπιστώντας πως μετά το τέλος του Φεβρουαρίου θα βρεθούν περισσότερα χέρια και επιστημονικό προσωπικό να βοηθήσουν.

Για μία ακόμη χρονιά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη θα συνεχίσει την αγαστή συνεργασία της με τη σχολική κοινότητα του νησιού μέσα από την υλοποίηση των επιτυχημένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων της, όπως «Το ταξίδι με τον Μάνο Ελευθερίου», δράση αφιερωμένη στον σπουδαίο Συριανό λογοτέχνη, ποιητή και στιχουργό.

Βιβλιοπαρουσιάσεις και δράσεις στα… σκαριά

Επιπλέον, στις 3 Φεβρουαρίου 2020, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων θα διεξαχθεί ημερίδα για εκπαιδευτικούς με θέμα το περιβάλλον.

Ο Μάρτιος θα είναι αφιερωμένος σε συνεργασίες με άτομα αυξημένης ευαισθησίας. Στις 13/03 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σε συνεργασία με τον Σύλλογο ατόμων με προβλήματα όρασης «Αρωγή», ενώ στις 20/03 με πρωτοβουλία του κ. Παναγιώτη Λίτσα θα παρουσιαστεί το παιδικό βιβλίο της δασκάλας Μαρίας Δελατόλα “Ο Αντώνης που έφερε τον ήλιο“. Η συγγραφέας εμπνεύστηκε και έγραψε το συγκεκριμένο βιβλίο, όταν επισκέφτηκε έναν μικρό μαθητή της στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύονταν παιδιά με καρκίνο. Το παιδί είχε απογοητευτεί τόσο πολύ, που δεν ήθελε ούτε να μιλάει, ούτε να βλέπει το φως του ήλιου. Η κ. Δελατόλα κάθισε και έφτιαξαν μαζί μία ιστορία, κάτι που στο τέλος έπεισε το παιδί να χαμογελάσει και να δει τη ζωή διαφορετικά. Σήμερα, ο Αντώνης είναι 16-17 ετών κι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του. Η ιστορία τυπώθηκε κα κυκλοφορεί με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων με νεοπλασματικές παθήσεις «Πίστη».  

Στις 2 Απριλίου, η Βιβλιοθήκη θα εορτάσει την Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σε συνεργασία με τον ηθοποιό Γιώργο Μιχαλάκη. Στις 10/04 θα παρουσιαστεί η ποιητική συλλογή της Μαργαρίτας Αλεξανδράκη και στις 8 Μαΐου το καινούριο βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου

Μεγάλης σημασίας θα είναι για το νησί της Σύρου η παρουσίαση του συλλογικού έργου "Νυχτερινά Σκαλαθύρματα: Το συριανό ημερολόγιο (1856-1860) του Μακεδόνα εκπαιδευτικού Χρ. Ευαγγελίδη" των Αντωνίου Λ. Σμυρναίου, Μιχαήλας Καραμπίνη - Ιατρού και Σμάτης Γεμενετζή – Μαλαθούνη. Ο Χρήστος Ευαγγελίδης (1815-1881), ιδρυτής και διευθυντής του περίφημου «Ελληνικού Λυκείου» της Ερμούπολης, ήταν δάσκαλος του Εμμανουήλ Ροΐδη και του Δημητρίου Βικέλα, καθώς και πολλών άλλων Ελλήνων, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ελληνική κοινωνία του 19ου αιώνα στον εμπορικό και πνευματικό τομέα.

Τέλος, τον Νοέμβριο του 2020 θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Βίκυς Δράκου «Βικτωρία - Μαρτυρίες και αναμνήσεις από την Πόλη... σαν μυθιστόρημα», που σχετίζεται με την Κωνσταντινούπολη και τις χαμένες πατρίδες. Η εκδήλωση θα έχει τον τίτλο «πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο».

Παράλληλα, η Δημοτική Βιβλιοθήκη συμμετέχει στο στήσιμο του εργαστηρίου ανοιχτών τεχνολογιών (Open Lab), που θα λειτουργήσει στον χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης σε συνεργασία με την ΕΕΛΛΑΚ, την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, το Πανεπιστήμιο Αιγαίο, το Εργατικό Κέντρο και το Επιμελητήριο Κυκλάδων. Στα σχέδια της δομής περιλαμβάνεται επίσης η υλοποίηση του νέου προγράμματος «The Family Reading», που θα έχει ως στόχο την καλλιέργεια της αγάπης για το βιβλίο από τα πρώτα βήματα της ζωής με τη συμβολή της οικογένειας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κ. Αντώνης Συρίγος, που στο παρελθόν είχε διατελέσει πρόεδρος της Βιβλιοθήκης όταν η δομή ήταν νομικό πρόσωπο, ο πρόεδρος της Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μάρκος Ρούσσος, ο οποίος κατέστησε γνωστές τις συζητήσεις για μελλοντική συνεργασία μεταξύ της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης και των ΚΑΠΗ Σύρου.