Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου καλωσόρισε και επίσημα τη νέα χρονιά δράσεων που θα κρατήσουν και πάλι αμείωτο το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών

Φετινός τιμώμενος συνθέτης ο Γιώργος Χατζηνάσιος

Πλώρη για την προετοιμασία των δύο βασικών διοργανώσεών του που αποτελούν σταθεροί φωτεινοί σηματοδότες στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων έχει βάλει ήδη ο Μουσικός Όμιλος Σύρου.

Το Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ που προσελκύει κάθε χρόνο δεκάδες χορωδούς από κάθε γωνιά της χώρας και το καθιερωμένο χορωδιακό αφιέρωμα σε σύγχρονους Έλληνες συνθέτες που έχουν αφήσει εποχή με το έργο τους φιλοδοξούν να χαρίσουν και φέτος μοναδικές μουσικές στιγμές σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Τα επόμενα βήματα του Ομίλου ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Ερμής, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών και Επικοινωνιών Κυκλάδων Μάρκου Δαδάου, της προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ειρήνης Δράκου και της προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνας Λιγοψυχάκη.

«Μαύρη σελίδα» η απώλεια του Γιώργου Κανάκη

Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Μ.Ο.Σ, Γιάννης Αργυρίου αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του 2019 με κυριότερες δράσεις το 8ο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ όπου συμμετείχαν συνολικά 14 χορωδίες-12 εκτός Σύρου και το Χορωδιακό Αφιέρωμα στον Γιώργο Κατσαρό, ο οποίος μάγεψε το κοινό με το σαξόφωνό του. Επιπλέον, ο Σύλλογος συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο του Ομίλου Inner Wheel «Women for Europe 9”, στην αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας –στο πλαίσιο της οποίας τραγούδησε στο λιμάνι της Ερμούπολης, πάνω σε πλωτό- στο 37ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας με τη συνδρομή της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου και στην πνευματική εκδήλωση για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου.

Μελανό σημείο αποτέλεσε την περασμένη χρονιά η απώλεια του επί χρόνια χορωδού και φίλου Γιώργου Κανάκη, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Αργυρίου, υπήρξε παράδειγμα συνέπειας σε ό,τι κι αν έκανε τόσο στην ανδρική χορωδία του Αγίου Νικόλαου, όσο και στον Μουσικό Όμιλο. 

Ο προγραμματισμός για το 2020

Εξίσου πλούσιο είναι και το πρόγραμμα δράσεων που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος. Περισσότερες από 10 σύνολα αναμένεται να λάβουν μέρος στο 9ο Χορωδιακό Φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στις 30 και 31 Μαΐου 2020 με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στις 13 Ιουνίου, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου θα συμμετέχει στο χορωδιακό φεστιβάλ της Ναυπάκτου που διοργανώνεται κάθε χρόνο και είναι αφιερωμένο στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης Γιώργος Χατζηνάσιος θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο του Μ.Ο.Σ. στις 4 και 5 Αυγούστου, ενώ ο Όμιλος έχει δεχτεί πρόταση από τον Χάρη Βεκρή για να συμμετέχει στη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», αποδίδοντας κομμάτια της ορθόδοξης πολυφωνίας, αλλά και ξένα.

Τέλος, ο κ. Αργυρίου ευχαρίστησε από καρδιάς τόσο τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη βοήθειά τους, όσο και τους χορωδούς του Ομίλου που με ζήλο, συνέπεια και αγάπη προετοιμάζονται και συμμετέχουν ενεργά σε κάθε δράση του Ομίλου.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η μικτή χορωδία του Μ.Ο.Σ παρουσίασε τρία από τα τραγούδια που θα ερμηνεύσει και στο επερχόμενο χορωδιακό αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο.