Επιστροφή του Μάρκου Ρούσσου στο «τιμόνι» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας

«Ο “Ποσειδών” είναι το τρίτο παιδί μου»

Τα ηνία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» ανέλαβε και πάλι ο επί 17 συναπτά έτη πρόεδρός του, Μάρκος Ρούσσος, δυόμισι χρόνια μετά την απόφασή του να «κλείσει» αυτό το όμορφο κεφάλαιο της ζωής του για να προσφέρει περισσότερα στον τόπο του, μέσω της ενεργότερης ενασχόλησής του με τα κοινά.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως, τον Ιανουάριο του 2018, το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του «Ποσειδώνα» ανακήρυξε τον κ. Ρούσσο επίτιμο πρόεδρό του, ως αναγνώριση της πολυετούς προσφοράς του.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος των ΚΑΠΗ και μέλος αρκετών συλλογικών οργάνων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εξηγεί ότι η επιστροφή του στο «τιμόνι» του «Ποσειδώνα» αποτέλεσε λύση ανάγκης, λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, η οποία πιθανόν να ανέκοπτε την επιτυχημένη πορεία του.

«Τρεις ημέρες πριν από την εκλογική διαδικασία, ενημερώθηκα από τον απερχόμενο πρόεδρο Δημήτρη Νταλαχάνη ότι μόνο μία κυρία είχε θέσει υποψηφιότητα. Όταν το έμαθα, άρχισα να ζητάω τη βοήθεια φίλων και γνωστών για να καταφέρουμε να κρατήσουμε το σύλλογο ζωντανό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ρούσσος.

«Μια ενδεχόμενη καθοδική πορεία του Συλλόγου θα με στεναχωρούσε»

Ωστόσο διευκρινίζει πως, οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνθηκε έθεσαν ως προϋπόθεση για την ανάμειξή τους, να αναλάβει ο ίδιος καθήκοντα προέδρου. «Έχω τόσα ανοιχτά μέτωπα στον Δήμο, που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ξαναβρεθώ στο Σύλλογο. Ήταν κάτι που δεν το επιδίωκα, ούτε καν το είχα σκεφτεί. Αν όμως δεν είχα ενεργήσει, ο «Ποσειδώνας» σήμερα δεν θα υπήρχε. Ήταν απαραίτητα επτά μέλη για το Διοικητικό Συμβούλιο και τέσσερα άτομα για την Εξελεγκτική Επιτροπή. Πώς θα βρισκόταν όλος αυτός ο κόσμος; Αφού κανείς δεν ήθελε. Στο δικό μου κάλεσμα ανταποκρίθηκαν, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα είμαι πρόεδρος εγώ».

Ως εκ τούτου, ο κ. Ρούσσος υπογραμμίζει ότι οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση περισσότερο για συναισθηματικούς λόγους, καθώς ο «Ποσειδώνας» αποτελεί για τον ίδιο ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του. «Σκέφτηκα πως αν δεν ενδιαφερθώ, ο Σύλλογος της Ποσειδωνίας θα είχε μια πορεία η οποία θα με στεναχωρούσε πάρα πολύ. Έχω δύο παιδιά και θεωρώ πως ο «Ποσειδώνας» είναι το τρίτο μου παιδί, γιατί τον μεγάλωσα με πολύ κόπο και πολλές θυσίες. Ο Σύλλογος αυτός έφτασε στην κορυφή και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα πάψει να υπάρχει έτσι ξαφνικά. Δεν θα ήταν τόσο εύκολο για μένα».

«Οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας»

Όπως αναφέρει, ο ίδιος παρακολουθούσε τη δράση του συλλόγου τα τρία προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει κάποια ανάμειξη. «Είχε μια πολύ καλή πορεία, αλλά αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι η απομάκρυνση των ανθρώπων και ειδικά των νέων από το κομμάτι του πολιτισμού. Καλό είναι να ασχολείσαι με άλλα πράγματα, όμως είναι και υποχρέωση όλων μας να ασχοληθούμε με τα του οίκου μας, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι μόνο το σπίτι μας, αλλά ο τόπος μας γενικότερα».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο του «Ποσειδώνα» συμπληρώνουν οι: Λουκία Βασιλείου (αντιπρόεδρος), Άννα Πρίντεζη (γραμματέας), Μάρκος Ρούσσος τ. Ιωάννη (ταμίας) και Σοφία Λούβαρη (έφορος εκδηλώσεων).

«Είναι όλοι νέοι και αυτό είναι παρήγορο. Κάποιοι είχαν συμμετάσχει ελάχιστα ως μέλη της Εξελεγκτικής επιτροπής. Εγώ τους παρότρυνα και τους ζήτησα να είναι όλοι κοντά στο συμβούλιο, τόσο οι εκλεγμένοι όσο και οι αναπληρωματικοί για να μπορούν να συνεργαστούν, να εκτελούν αρμοδιότητες, να αναμειχθούν και να εμπλακούν με το σύστημα, να μάθουν τη λειτουργία του συλλόγου, ώστε να μπορούν αργότερα να αναλάβουν. Εγώ δεν θα είμαι  εσαεί. Δεν πρέπει να είμαι εσαεί».

«Δεν καταδέχομαι το χωριό μας να μην έχει έναν Πολιτιστικό Σύλλογο»

Ο κ. Ρούσσος επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως η επάνοδός του στον Σύλλογο ήταν αίτημα πολλών ανθρώπων, που δεχόταν και κατά το παρελθόν. «Κάποιοι μάλιστα με ρωτούσαν με παράπονο «γιατί παράτησες τον σύλλογο;». Νομίζω ότι η προσφορά μου ήταν ακόμη μεγαλύτερη στα δημοτικά πράγματα. Εκτός αυτού, είχα πει και δημόσια πως όποτε με χρειαστεί ο Σύλλογος, θα είμαι εκεί. Βέβαια, κανείς δεν μου ζήτησε βοήθεια κι εγώ δεν προσπάθησα να αναμειχθώ και να κάνω προτάσεις, θεωρώντας ότι αυτά που ξέρουν και κάνουν είναι αρκετά. Και ήταν υπεραρκετά. Δεν υπήρχε κανένας λόγος να εμπλακώ. Αλλά εκείνο που με έκανε να ταρακουνηθώ πραγματικά, ήταν η πλήρης αδιαφορία για το διοικητικό συμβούλιο και ειδικότερα για την ανάληψη ευθυνών και υποχρεώσεων».

Για το λόγο αυτό επαναλαμβάνει πως επέστρεψε από ενδιαφέρον για το σύλλογο, τονίζοντας πως δεν καταδέχεται το χωριό να μην εκπροσωπείται από έναν πολιτιστικό Σύλλογο και μάλιστα τέτοιου βεληνεκούς, όπως ο «Ποσειδώνας».

«Αμέσως μετά τις αρχαιρεσίες, κάλεσα τα μέλη για να συγκροτηθούμε σε σώμα και τους παρακάλεσα να ενεργοποιηθούν για τον σχεδιασμό νέων δράσεων. Οι παλαιότερες συνταγές είναι δοκιμασμένες, πετυχημένες αλλά δεν μπορείς να κάνεις συνέχεια τα ίδια πράγματα, εκτός από κάποιες μεγάλες δράσεις, όπως το τράβηγμα της πεζότρατας, τα Κούλουμα και το Σπίτι του Άη-Βασίλη, παραδοσιακές εκδηλώσεις τις οποίες θα κρατήσουμε οπωσδήποτε. Επιπλέον, βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με άλλους φορείς, οι οποίοι είχαν προσεγγίσει κατά καιρούς το σύλλογο για κάποια ενδεχόμενη συνεργασία», καταλήγει ο κ. Ρούσσος.