To “syroskidz” επιστρέφει φέτος μόνο για την Υπαίθρια Παιδική Έκθεση Ζωγραφικής

Οι μικροί καλλιτέχνες εμπνέονται από το Αιγαίο

  • Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2020 - 06:10

Στην παραλία της Βάρης θα εκτεθούν για έκτη συνεχόμενη χρονιά δημιουργίες μικρών καλλιτεχνών της Σύρου που χρωματίζουν με τη φαντασία, τα όνειρα και τη δημιουργικότητά τους το Παιδικό Φεστιβάλ των Κυκλάδων.

Το «syroskidz», ο επιτυχημένος θεσμός που κάθε καλοκαίρι μεγαλώνει και ενώνει τους φίλους του μέσα από ποικίλες δραστηριότητες συνεργάζεται ξανά με το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου και για πρώτη φορά η Υπαίθρια Έκθεση θα είναι και Διαδικτυακή.

Στο πλαίσιο αυτό, δίνεται στα παιδιά του νησιού να ζωγραφίσουν με θέμα «Αιγαίο, η θάλασσα των Ελλήνων». Τα έργα τους, που θα παρουσιαστούν από Παρασκευή 31 Ιουλίου έως την Κυριακή 23 Αυγούστου 2020», θα σταλούν από το Παιδικό Φεστιβάλ στην Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος και θα λάβουν μέρος στην «Aegean Kids Biennalle 2020».

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα, διεθνούς εμβέλειας, διοργανώνεται με την πολύτιμη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έχει ως βασικό στόχο την δημιουργία έργων τέχνης από παιδιά και νέους, αντλώντας έμπνευση από την απαράμιλλη ομορφιά, την πλούσια ιστορία, τα μαγευτικά χρώματα και το λαμπερό φως του Αιγαίου.

Μέσα από τις εμπνευσμένες δημιουργίες τους, οι μικροί καλλιτέχνες αναδεικνύουν το Αιγαίο πέλαγος ως χώρο έμπνευσης, δημιουργίας και διαπολιτισμικού διαλόγου και το χαρτογραφούν εκ νέου ως έναν αστερισμό προορισμών με εξαιρετικό πολιτιστικό ενδιαφέρον για μικρούς και μεγάλους. Το πρόγραμμά της AEGEAN KIDS BIENNALE 2020 περιλαμβάνει καλλιτεχνικές δράσεις, οι οποίες ταξιδεύουν στις παραμυθένιες τοποθεσίες του Αιγαίου δημιουργώντας διαδρομές και ρότες με πυξίδα τον πολιτισμό και την παιδική τέχνη.

«Αιγαίο, η θάλασσα των Ελλήνων»

«Τα μυθικά πρόσωπα του Αιγαίου πελάγους απεικονίζονται από τους μικρούς καλλιτέχνες, μέσω της γλώσσας των χρωμάτων, στον καμβά. Ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του πολιτισμού του Αιγαίου είναι η τέχνη του, όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Η λιτότητα και η εφευρετικότητα αντικατοπτρίζονται σε κάθε γωνιά του. Από τις πανάρχαιες εποχές,  το Αιγαίο φορτίζεται πνευματικά και αποτυπώνεται στη λογοτεχνία, την ποίηση και την τέχνη. Στην περίοδο της μέγιστης ακμής του, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η πραγματική του κοιτίδα, όμως, ο τόπος όπου γεννήθηκε και ανδρώθηκε, ήταν το Αιγαίο Πέλαγος. Αυτή η κλειστή θάλασσα, ήταν ανέκαθεν δρόμος γόνιμων επαφών μεταξύ ανατολής και δύσης και πυρήνας σύνθετων πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι ότι έχει αποτελέσει για αιώνες το λίκνο μεγάλων πολιτισμών και σταυροδρόμι των λαών της Δύσης και της Ανατολής, του Βορρά και του Νότου. Τα παιδιά και οι νέοι αγκαλιάζουν το ελληνικό αρχιπέλαγος ως πεδίο έμπνευσης και δημιουργίας, για να καλλιτεχνήσουν μια πολυπρισματική, σαγηνευτική αφήγηση όπου το Αιγαίο πρωταγωνιστεί ως προορισμός, ως τόπος διαμονής, ως ιδέα και αίσθηση».

Οι μικροί καλλιτέχνες που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην 6Η Υπαίθρια Παιδική Έκθεση Ζωγραφικής καλούνται να δημιουργήσουν το έργο τους σε χαρτί Α4, με υλικά της προτίμησής τους, να το αναρτήσουν στη σελίδα του Δικτύου Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου) στο facebook, αλλά και να το στείλουν προαιρετικά στη διεύθυνση: Όρμος Βάρης, Βάρη, Σύρος ΤΚ 84100, υπόψιν κ. Χρηστιάννας Πάπιτση. Το όνομα, η ηλικία και η περιοχή θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε γραμμένα στην μπροστινή πλευρά κάτω δεξιά.

Σημειώνεται πως, δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας Covid-19, οι δράσεις του syroskidz 4 στις παραλίες των Κυκλάδων (Σύρος, Σίκινος, Άνδρος) δεν θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2020, καθώς προτεραιότητά μας είναι η υγεία όλων μας. Ωστόσο, θα πραγματοποιηθεί κανονικά η Υπαίθρια Παιδική Έκθεση Ζωγραφικής 6 στη Σύρο. Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως την Κυριακή 31 Μαΐου 2020.