Αναγκαστική αποχή του Μουσικού Ομίλου Σύρου από το πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός 2020» - Ματαίωση των καλοκαιρινών χορωδιακών εκδηλώσεων

«Ο Πολιτισμός θα μας λείψει»

Συνέντευξη του προέδρου του Μ.Ο.Σ., Γιάννη Αργυρίου

Αισθητή θα είναι η απουσία του Μουσικού Ομίλου Σύρου από τις φετινές καλοκαιρινές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, λόγω των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται στον τομέα του πολιτισμού μετά την εμφάνιση και «επέλαση» του κορωνοϊού.

Τα μέτρα που αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή για την προστασία της δημόσιας υγείας βάζουν φρένο στη διεξαγωγή διοργανώσεων με αθρόα συμμετοχή συντελεστών και κοινού, πολύ περισσότερο δε, σε εκείνες που φιλοξενούνται σε κλειστούς χώρους όπου η τήρηση των υπουργικών αποφάσεων θα είναι ακόμη πιο αυστηρή.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο το 9ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης, όσο και το προσεχές Χορωδιακό Αφιέρωμα στον Γιώργο Χατζηνάσιο, διοργανώσεις – θεσμοί που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα στη σκηνή του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων, μένουν εκτός του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020».

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, το οποίο θα αποκλίνει σημαντικά από τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό του και κατά συνέπεια, από το πολυποίκιλο περιεχόμενο των προηγούμενων ετών, συνεχίζει να μετρά απώλειες, δεδομένου ότι οι ματαιώσεις καθιερωμένων εκδηλώσεων και φεστιβάλ διαδέχονται η μία την άλλη.

Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου ιδρύθηκε το 1982 από μια συντροφιά ατόμων με μεγάλη αγάπη για τον πολιτισμό και την καλή μουσική και μέχρι τις μέρες μας, συμβάλλει με τις δράσεις της τα μέγιστα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του τόπου μας.

Το ρεπερτόριο της Μικτής Χορωδίας του Ομίλου αποτελείται από έργα του μελοδραματικού θεάτρου, καθώς και σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών και συνεχώς εξελίσσεται.

Η Χορωδία έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες σε τοπικό επίπεδο (Πνευματικό Κέντρο, Θέατρο «Απόλλων», νησιά των Κυκλάδων), είτε μόνη της, είτε συνοδεύοντας καταξιωμένους και αξιόλογους καλλιτέχνες. Επίσης, συμμετέχει με μεγάλη επιτυχία σε μουσικές εκδηλώσεις και Χορωδιακά Φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Σημαντικοί θεσμοί στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού

Το 2008, θέλοντας να αναδείξει την Χορωδιακή μουσική και να μεταλαμπαδεύσει την Χορωδιακή παιδεία, ο Όμιλος ξεκίνησε, υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Κυκλάδων, τη διοργάνωση ενός Φεστιβάλ με τίτλο “Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης”. Το 2013, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου πλέον, έχοντας καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού και με τη φήμη του να έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας, το Φεστιβάλ μετονομάστηκε σε “Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης», φιλοξενώντας χορωδιακά σύνολα και από την Κύπρο.

Από το 2014, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων «Σύρος - Πολιτισμός» διοργανώνει Χορωδιακά Αφιερώματα σε καταξιωμένους Μουσικοσυνθέτες, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Γιάννης Σπανός, ο Αττίκ και ο Γιώργος Κατσαρός.

Η πολυπληθής ομάδα του Μουσικού Ομίλου Σύρου, που αγγίζει τα 50 άτομα, οι εν ζωή συνθέτες του Χορωδιακού Αφιερώματος, οι μουσικοί και οι φίλοι ερμηνευτές που συμμετέχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις, συναντιούνται κάθε καλοκαίρι στον λαμπρό χώρο του Θεάτρου Απόλλων και αποδίδουν από κοινού αγαπημένα έργα του ελληνικού ρεπερτορίου.

Οι ιδιαίτερες και δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, οδήγησαν τα μέλη του Μ.Ο.Σ. στην ακύρωση των φετινών προγραμματισμένων διοργανώσεων με την ευχή να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στις αγαπημένες πολιτιστικές δράσεις τους που τόσο τους έχουν λείψει.

Αδύνατες οι πρόβες και οι προετοιμασίες διοργανώσεων

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννη Αργυρίου, η τελευταία πρόβα της χορωδίας πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της καραντίνας. Δεδομένου ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα δεν επιτρέπουν τη συνάθροιση άνω των 10 ατόμων, το σύνολο που αποτελείται από 45 με 50 χορωδούς, δεν μπορεί να συνεχίσει τις πρόβες του μέχρι την πραγματική επιστροφή στην κανονικότητα.  

Η αναστάτωση που προκλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας διέκοψε, στα μέσα Μαρτίου, τις προετοιμασίες του Χορωδιακού Φεστιβάλ που επρόκειτο να διεξαχθεί από 29 έως 31 Μαΐου 2020. «Οι συζητήσεις μας με τα ενδιαφερόμενα σύνολα είχαν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό. Στη φετινή διοργάνωση θα συμμετείχαν περίπου 12 χορωδίες από όλη την Ελλάδα (Εύβοια, Αθήνα, Γιαννιτσά, Βέροια, Καβάλα κ.α.) και 2 από το τη Σύρο, δηλαδή 400-500 άτομα θα επισκέπτονταν το νησί μας το προσεχές τριήμερο. Αυτό θα απέφερε σημαντικό όφελος τόσο στην οικονομία, όσο και στον πολιτισμό του τόπου μας», αναφέρει ο κ. Αργυρίου στην «Κοινή Γνώμη».

Ωστόσο, ο φόβος σε συνδυασμό με την απαγόρευση κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας ανέτρεψαν τα σχέδια όλων των ομάδων, οι οποίες αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να βάλουν άνω τελεία στη δράση τους. «Υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε τον προγραμματισμό μας, έτσι όπως ξέρουμε και επιλέγουμε, ούτε οι υπόλοιπες χορωδίες μπορούν να οργανώσουν το ταξίδι τους», προσθέτει ο πρόεδρος του Μ.Ο.Σ.

Παρόμοια είναι και η τύχη του Χορωδιακού αφιερώματος στον Γιώργο Χατζηνάσιο, το οποίο σε συνεννόηση με τον τιμώμενο συνθέτη αναβάλλεται. Ωστόσο, οι δύο πλευρές εξετάζουν το ενδεχόμενο πραγματοποίησής του σε άλλη χρονική περίοδο, εκτός του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός». Όπως εξηγεί ο κ. Αργυρίου, «καταλήξαμε στη συγκεκριμένη απόφαση, σκεπτόμενοι ότι και να επιτραπούν οι συναυλίες σε κλειστούς χώρους με τους μισούς θεατές, δεν θα είχαμε τα προσδοκώμενα έσοδα».

«Δεν ξέρουμε αν θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά»

Άγνωστη παραμένει προς το παρόν η ελάφρυνση ή μη των μέτρων κατά τη φθινοπωρινή περίοδο, που θα καθορίσει το μέλλον των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου έχει δεχθεί πρόταση από το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου για συμμετοχή στη χριστουγεννιάτικη εκδήλωσή του με ελληνικά και ξένα κομμάτια της ορθόδοξης πολυφωνίας. Επιπλέον, στη φετινή πνευματική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολιούχου της Σύρου Αγίου Νικολάου, θα εορταστούν σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, τα 100 χρόνια της ιστορικής χορωδίας του ναού, που πρωτοεμφανίστηκε το 1920. «Ακόμα δεν γνωρίζουμε τι θα ισχύσει το φθινόπωρο και αν ξαναγυρίσει ο ιός. Βλέποντας και κάνοντας», δηλώνει ο κ. Αργυρίου, χωρίς ωστόσο να χάνει την αισιοδοξία του.

«Αυτό το καλοκαίρι θα ξεκουραστούμε, θα κάνουμε υπομονή μέχρι να ξεπεραστεί όλο αυτό και θα μαζέψουμε δυνάμεις. Θεωρώ ότι η αποχή του Ομίλου από τις πολιτιστικές δράσεις δεν θα μας κλονίσει. Τα μέλη μας θα τον επιθυμήσουν και θα επιστρέψουν δριμύτεροι και ορεξάτοι», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ο μοναδικός προβληματισμός του Μ.Ο.Σ αφορά στην οικονομική κατάστασή του. «Εδώ και δύο χρόνια δεν έχουμε λάβει κάποια επιχορήγηση από τον Δήμο. Τώρα μετά την ακύρωση των διοργανώσεων δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία για τη συγκέντρωση εσόδων, ούτε μπορούμε να ζητήσουμε την καταβολή εκκρεμών συνδρομών, λόγω της κατάστασης. Δεν γνωρίζουμε αν θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, δεδομένου ότι νοικιάζουμε και γραφεία, αλλά το ελπίζουμε».