Τα Μουσεία της Σύρου ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους σε κατοίκους και επισκέπτες

Η φλόγα του Πολιτισμού ανάβει ξανά

  • Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2020 - 06:17

Σημαντικές «ανάσες πολιτισμού» θα συνεχίσουν να προσφέρουν από τις 15 Ιουνίου οι μουσειακοί χώροι σε όλη τη χώρα, διατηρώντας την επαφή τους με όσους «διψούν» να ανακαλύψουν δια ζώσης την ιστορία, τις παραδόσεις, την κουλτούρα και την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά κάθε τόπου.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά αποστάσεις δύο μέτρων μεταξύ των επισκεπτών. Στο εσωτερικό θα επιτρέπονται κλιματιστικά μόνο ανοικτού κυκλώματος και θα εισέρχεται συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά ώρα. Όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, θα γίνεται σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος, με ειδικούς κανόνες. 

Στις απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωση των χώρων του έχει προβεί και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού έχει ήδη αποστείλει προς την Οικονομική Υπηρεσία αιτήματα για την προμήθεια των πλεξιγκλάς, τα οποία θα τοποθετηθούν στα μουσεία. Σε λίγες ημέρες, κάτοικοι και φίλοι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να επισκεφτούν το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, τις Εκθέσεις Μάρκου Βαμβακάρη και Παραδοσιακών Επαγγελμάτων στην Άνω Σύρο και το Ενυδρείο Κινίου.

Λειτουργία του Θεάτρου Απόλλων μόνο ως επισκέψιμου χώρου

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των χώρων που θα βρίσκονται ξανά στη διάθεση του κοινού είναι και το ιστορικό Θέατρο Απόλλων, έμβλημα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης. Υπενθυμίζεται ότι στον τρίτο όροφο του κτιρίου υπάρχει το μουσείο του θεάτρου ή αλλιώς ο χώρος αναμνήσεων που ιδρύθηκε το 2002. Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα συριανών και άλλων καλλιτεχνών που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του μνημειακού αυτού θεάτρου, ενός θεάτρου που αποτελεί ιδανική εναλλακτική για την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση στη Σύρο. Για το λόγο αυτό το Θέατρο Απόλλων θα λειτουργεί προσωρινά ως επισκέψιμος χώρος, εν αναμονή των διευκρινίσεων από το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στα θέατρα. Φέτος, συμπληρώνονται 2

Το μεγάλο κεφάλαιο της βιομηχανίας

Το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης, που κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» διατηρούσε διαδικτυακά την επαφή με τους φίλους του,  ιδρύθηκε το 2000 από το Κέντρο Τεχνικού Πολιτισμού και στεγάζεται σε 4 βιομηχανικά κτίρια του 19ου αιώνα, το Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη, το Σκαγιοποιείο Αναιρούση, το Υφαντουργείο Βελισσαρόπουλου και το Χρωματουργείο Κατσιμάντη  απέναντι από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου. Το μουσείο φιλοξενεί μια συλλογή εργαλείων, εξοπλισμού και μηχανημάτων της χρυσής βιομηχανικής εποχής από εργαστήρια λουκουμοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, βυρσοδεψίας, τυπογραφίας, μηχανουργίας, υαλουργίας, καθώς και ένα ψηφιακό αρχείο εικόνας και ήχου με μαρτυρίες εργατών, χάρτες και σχέδια, μια τρισδιάστατη απεικόνιση βιομηχανικών κτιρίων και ευρήματα από το ναυάγιο του ατμόπλοιου Πατρίς. Ανάμεσα στα εκθέματα είναι και το θρυλικό Enfield 8000, το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και θα εκτεθεί για δεύτερη φορά στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι.

Φούντωση και παράδοση στην Άνω Σύρο

Η έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη αποτυπώνει την καλλιτεχνική υπόσταση του νησιού μέσα από τις εξαιρετικές συλλογές του ομώνυμου συνθέτη. Μια φωνή απόλυτα συνυφασμένη με το ρεμπέτικο τραγούδι κατάφερε να ταξιδέψει τον ελληνικό λαό στις ομορφιές της Σύρου με την αγαπημένη πλέον σε όλους Φραγκοσυριανή, δείχνοντας έτσι την αγάπη του για τον δικό του τόπο. Ανταποδίδοντας την αγάπη τους στον αξεπέραστο αυτόν τραγουδοποιό, οι Συριανοί ίδρυσαν το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη σε ένα ανακαινισμένο, αλλά παλιό σπίτι στην καρδιά της Άνω Σύρου για να ταξιδέψουν για ακόμη μια φορά τους επισκέπτες, μέσα από τα μάτια και τη ζωή του πολυαγαπημένου αυτού ρεμπέτη, μέσα από δικές του φωτογραφίες, τα προσωπικά του αντικείμενα, τα χειρόγραφα κείμενα και τους στίχους, αλλά και μέσα από ένα ημίωρο ντοκιμαντέρ προς τιμήν του που προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας του μουσείου. Τόσο η προτομή στην ομώνυμη Πλατεία, όσο και το Μουσείο αποδίδουν φόρο τιμής στον «Πατριάρχη» του Ρεμπέτικου.

Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων βρίσκεται σε ένα κτίριο επί της οδού Δον Ιωάννου Στεφάνου στην Άνω Σύρο και πρόκειται για μια έκθεση αντικειμένων που χρησιμοποιούσαν οι συριανοί στην καθημερινότητά τους. Από τα ψαλίδια του μπαρμπέρη, τον πάγκο του ψαρά, τα εργαλεία του ξυλουργού, τα αγροτικά σύνεργα των γεωργών, το καπνιστήρι των μελισσοκόμων αλλά και διάφορα αντικείμενα οικιακής χρήσης, όπως λάμπες πετρελαίου, λυχνάρια και ραπτομηχανές μια βόλτα στο μουσείο σίγουρα θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε παλαιότερες εποχές του νησιού. Η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων είναι στη διάθεση του κοινού από αρχές Ιουνίου έως τέλη Σεπτεμβρίου.

Ο μαγευτικός θαλάσσιος κόσμος του Αιγαίου

Το ενυδρείο στο Κίνι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα αξιοθέατα μικρών και μεγάλων, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά το μαγευτικό θαλάσσιο κόσμο του Αιγαίου πελάγους και να μελετήσουν εις βάθος τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα. Το ενυδρείο έχει πάνω από όλα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς καλεί μικρούς και μεγάλους να μάθουν τα πάντα για τη θάλασσα, για τις θαλάσσιες δραστηριότητες των συριανών και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε αυτές, έτσι ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε περιβαλλοντικό επίπεδο και να γνωρίσουν λίγο καλύτερα τον φυσικό πλούτο που τους περιβάλλει. Εκείνοι που θα επιλέξουν να επισκεφθούν το ενυδρείο θα έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα του Μουσείου Παραδοσιακών Σκαφών, των Αλιευτικών Εργαλείων και των Θαλάσσιων Οργανισμών που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο.

Σημειώνεται ότι η Έκθεση Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης θα παραμείνει προσωρινά κλειστά καθώς είναι οι εργασίες συντήρησης του χώρου βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.