Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκθέσεων περιμένει και φέτος τους επισκέπτες της Δημοτικής Πινακοθήκης «Μαρία Ιγγλέση»

Εικαστική «περιπλάνηση» στα στενά της Μυκόνου

Άξιοι εκπρόσωποι της εικαστικής «αφρόκρεμας» από την Ελλάδα και το εξωτερικό υποστηρίζουν και εμπλουτίζουν το φετινό εικαστικό πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση».

Η «αυλαία» των καλοκαιρινών εκθέσεων που φιλοδοξούν να κεντρίσουν και πάλι το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών του κυκλαδίτικου νησιού, αυτή τη φορά, θα ανοίξει έναν μήνα αργότερα, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα καλοκαίρια.

Το αβέβαιο σκηνικό που διαμορφώθηκε μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, οδήγησε τον πολιτισμό σε αναγκαστική στάση αναμονής, «παγώνοντας» για ένα εύλογο διάστημα οποιοδήποτε προγραμματισμό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη χρονική μετάθεση διοργανώσεων, νέων αλλά και καθιερωμένων πολιτιστικών θεσμών που σε κανονικές συνθήκες διεξάγονται νωρίτερα.

Τα νέα δεδομένα δεν πτόησαν την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ανάπτυξης Μυκόνου (ΚΔΕΠΠΑΜ), η οποία κατάφερε να σχεδιάσει, να οργανώνει και να επιμεληθεί άλλο ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τους λάτρεις της εικαστικής τέχνης. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μοναδικά φωτογραφικά, ζωγραφικά και πολλά ακόμη έργα που μαρτυρούν το υψηλό επίπεδο των καλλιτεχνών, οι οποίοι επιλέγουν το νησί της Μυκόνου για να παρουσιάσουν τις εμπνεύσεις και τις δημιουργίες τους. «Σταθμοί» εικαστικής περιπλάνησης θα αποτελέσουν και φέτος οι αίθουσες  «Ματογιάννι», «Καλογερά» και «Συριώτη».

Εικαστικό αφιέρωμα στη Lilly Kristersen

Υπενθυμίζεται ότι, το κτίριο που στεγάζει τη ∆ηµοτική Πινακοθήκη, κτισμένο στο δεύτερο µισό του 19ου αιώνα, δωρήθηκε στο ∆ήµο Μυκόνου από την οικογένεια Ιγγλέση για τη λειτουργία του πρώτου δημόσιου ιατρείου, το οποίο λειτούργησε για το σκοπό αυτό περίπου για µισό αιώνα. Στο ισόγειο στεγάστηκε για κάποια χρόνια η ∆ηµοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου και αργότερα στον ίδιο χώρο ξεκίνησε η λειτουργία τής ∆ηµοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, όπου φιλοξενούνται µμέχρι σήμερα εικαστικές εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Στο φετινό πρόγραμμα εκθέσεων περιλαμβάνεται το εικαστικό αφιέρωμα στη Lilly Kristensen, που θα παρουσιαστεί από 1 έως 10 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα «Ματογιάννι».

“Η Lilly Kristensen ήταν καλλιτέχνις με χαμηλά φώτα και απέραντη ομορφιά στα έργα της. Ταυτίστηκε εξαρχής με το αισθητικό ήθος του νησιού, με την άδολη συμπεριφορά των πρωτόπλαστων κατοίκων του, με τη δεσμευτική απλότητα της καθημερινής τους ζωής, με το ανυπέρβλητο οικιστικό τους ύφος, με το πετρώδες τοπίο, με τις οσμές των νερών του. Και όλα αυτά τα απεικόνισε στα έργα της με σχεδόν θεολογική προσέγγιση και αναντίρρητο καλλιτεχνικό σθένος. Χωρικές με χρωματιστές μαντήλες στο κεφάλι, ή μαύρες για τις αιώνες χήρες, ψαράδες γυμνοπόδαρους με ανεβασμένα μπατζάκια, ξεθωριασμένα κασκέτα και λευκά ζωνάρια, συμμορίες αδέσποτων γατιών ή γαϊδουράκια με κοφίνια. Κι ακόμη, τις λευκές κατοικίες με τις παχουλές πεζούλες, πόρτες κλειστές βαθυκόκκινες ή γαλάζιες, θορυβώδη γεράνια, ήπια σοκάκια από ικαριώτικη πέτρα, ναούς βυθισμένους στο ζεστό φως ανήμπορους, βάρκες στο γιαλό ή τραβηγμένες έξω, στην άμμο, όλα γεμάτα ήλιο θαλασσινό και φυσική σοφία. Η Lilly Kristersen υπήρξε μια αληθινή ζωγράφος χωρίς καθόλου υπεροψία και φωνασκίες.

Ακολούθησε η περίοδος με τα περίφημα κολλάζ της. Θαυμάσιες συνθέσεις αποκλειστικά από τοπικά υφαντά υλικά, που με την υπέροχη ποικιλοχρωμία τους, σχημάτιζαν μία πραγματικά ευημερούσα παλέτα. Έτσι, πορεύτηκε η Lilly Kristersen, μέχρι που έφυγε από το νησί και μέχρι που έφυγε εντελώς, πριν από 20 χρόνια”. (Μανώλης Πεταλάς).

Το φετινό εικαστικό πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου ξεκινά στις 3 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως και το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.

 

Ματογιάννι

Τον Ιούλιο θα φιλοξενηθούν η έκθεση «Αδράνεια» με σχέδια, ακουαρέλες και λάδια του Arnaud Bourgain (3-20) και στη συνέχεια, η ομαδική έκθεση ζωγραφικής, φωτογραφίας, γλυπτικής «Sun sculptures» (21-31).

Στο πρόγραμμα του Αυγούστου περιλαμβάνονται οι εκθέσεις: «Ο Βασιλιάς μου» του Ηρακλή Φοβάκη (1-10), της Αντωνίας Πρεβενά και της Αναστασίας Αβιώτη «Τα αυγά στη μόδα» (11-20), και της φωτογράφου Leanne Vorrias “Μύκονος – Ανάμεσα στους ανέμους, χορεύουμε” (21-31).

Τον Σεπτέμβριο, αμέσως μετά το εικαστικό αφιέρωμα στη Lilly Kristensen θα ακολουθήσει το οπτικοακουστικό πρότζεκτ «Νοσταλγία» της Γιασμίν Ορόσκο (11-20) και ο μήνας ολοκληρώνεται με τα ακρυλικά και ψηφιδωτά των «Καλλιτεχνών της Μυκόνου» Monika Derpapas, Richard North και Bodgan Kopec.

Τέλος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει από 1 έως 10 Οκτωβρίου την ομαδική εικαστική έκθεση με θέμα: «Η Μύκονος είναι γυναίκα». Συμμετέχουν οι: Τζωρτζίνα Αρμακόλα, Εύα Γρυπάρη, Άννα Ελευθερίου, Ελένη Μανάλη, Ειρήνη Μονογιού, Μαρίνα Πετρή, Βούλα Σκαγιά, Αλεξάνδρα Σταυροπούλου, Ιωάννα Χειμωνά. Επιμέλεια έκθεσης: Μαρίνα Πετρή.

 

Καλογερά

Ποδαρικό στις εκθέσεις του Ιουλίου, που θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα Καλογερά, κάνει στις 3 Ιουλίου, η έκθεση “Heady paradox” της Irene Riatsch. Ακολουθεί η «Διαμόρφωση» της Αγγέλως Χατζησωτηρίου Riatsch με φωτογραφία λάδι ξανατυπωμένη σε πλεξιγκλάς (12-20). Τη σκυτάλη θα λάβει η Alexandra Spyratos με την έκθεση «Η φύση λάμπει» (ακρυλικά, φύλλα μετάλλου, παστέλ κραγιόν σε καμβά).

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου θα παρουσιαστεί η ομαδική εικαστική έκθεση «Λευκό ξωκλήσι» με την επιμέλεια της Ίριδος Κρητικού. Έπονται οι «Κυκλάδες» του Νικόλα Κλουβάτου (11-20) και οι «Δικαιολογίες» του Στάθη Γιαπουτζίδη Καρρά.

Πρώτος θα φιλοξενηθεί τον Σεπτέμβριο, ο φωτογράφος Σταύρος Καστρινάκης. Σειρά έχουν οι εκθέσεις: “Α Voyage Within” των Βαγγέλη Κύρη - Ανατόλι Γκεοργκίεφ (11-20) και «Φωτίζοντας το Αιγαίο» του Βασιλείου Ρουμελιώτη (21-30).Το εικαστικό πρόγραμμα της Αίθουσας Καλογερά θα ολοκληρωθεί με την έκθεση κολλάζ της Πηνελόπης Γατσά «Χρώμα μπλε» (1-10 Οκτωβρίου).

 

Συριώτη

Το κτίριο Συριώτη, στη συμβολή των οδών Μελετοπούλου και Μητροπόλεως, περιήλθε στα περιουσιακά στοιχεία του ∆ήμου Μυκόνου το 2003 με συμβολαιογραφική πράξη της Geraldine Μargaret Kenway, συντρόφου και κληρονόμου του Στέφανου Συριώτη.

Το ισόγειο του κτιρίου έχει παραχωρηθεί στην Κοινωφελή Επιχείρηση του ∆ήμου Μυκόνου Κ∆ΕΠΠΑΜ μετά από απόφαση ∆ημοτικού Συμβουλίου (2016), για να χρησιμοποιηθεί ως βιβλιοπωλείο-εκθεσιακός χώρος κ.λπ. Από το καλοκαίρι του 2016, η Επιχείρηση χρησιμοποιεί την «Αίθουσα Σ. Συριώτη» ως παράρτημα της ∆ημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, φιλοξενώντας αξιόλογους καλλιτέχνες.

Τη θέση τους στην Αίθουσα Συριώτη θα λάβουν στις 3 Ιουλίου οι κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά της Κέλλυς Δοβέλου. Από 21 έως 31 Ιουλίου θα παρουσιαστεί η έκθεση χειροποίητων ελληνικών κοσμημάτων της Ευγενίας Μπόνη, εμπνευσμένων από τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό.

Τον Αύγουστο θα παρουσιαστούν οι εκθέσεις «Η ζούγκλα του μυαλού» (Ευγενία Γρυπάρη), χειροποίητα ξύλινα καραβάκια (Yuliyan Changalov) και η ομαδική έκθεση καλλιτεχνών SOFELIA «Ο Μίτος της Τέχνης».

Τέλος, τον Σεπτέμβριο, το κοινό θα απολαύσει τους τρισδιάστατους πίνακες με μικτά υλικά της Γιώτας Καρούνου (1-10), την έκθεση «Η θάλασσά μας» της Aida Carbone (11-20) και έργα του γνωστού -στο νησί της Σύρου- ζωγράφου Γιάννη Δανέλη.