Έναρξη του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020»

Υπέροχες μελωδίες από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών

Με μία ξεχωριστή μουσική βραδιά στην ατμοσφαιρική Έπαυλη Τσιροπινά άνοιξε το βράδυ του περασμένου Σαββάτου η «αυλαία» των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών “95 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης”, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών παρουσίασε πέντε από τους 36 δημοφιλείς Χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, το γεμάτο ένταση Κοντσέρτο για βιολί σε λα ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, με σολίστ τον ραγδαία ανερχόμενο Γιώργο Μπάνο, ενώ το πρόγραμμα έκλεισε με την παγκόσμιας ακτινοβολίας Σουίτα Μπαλέτου “Ζορμπάς”. Στο πόντιουμ, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ, Στέφανος Τσιαλής.

Στον χαιρετισμό της, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Πολιτισμού ενημέρωσε το κοινό ότι το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του νησιού θα προσαρμόζεται σταδιακά στα νέα δεδομένα, καθώς έχει διαμορφωθεί με πρωταρχικό κριτήριο την δυνατότητα τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας διατηρώντας παράλληλα την υψηλή ποιότητα και αισθητική που διαχρονικά το χαρακτηρίζει. Σημειώνοντας ότι ο πολιτισμός αποτελεί ανάγκη για να φωτίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο και να νιώσουμε ζωντανοί και δημιουργικοί, προσκάλεσε τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Σύρου να στηρίξουν τον πολιτισμό, μένοντας φυσικά ασφαλείς.

Πολιτισμός με ποιότητα, αισθητική και ασφάλεια

Την έναρξη του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020» κήρυξε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, τονίζοντας ότι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει διαχρονικά συνδέσει το όνομά της με τις τέχνες και τα γράμματα όσο κανένα άλλο νησί στο Αιγαίο, συνεχίζοντας μάλιστα να τιμά την ιστορία του αλλά και να παράγει πολιτισμό κόντρα στους δύσκολους καιρούς.

Αναφερόμενος στη φετινή χρονιά, ο κ. Λειβαδάρας κατέστησε σαφές ότι η πρωτοφανής κατάσταση που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επέφερε ραγδαίες αλλαγές στα μέχρι τώρα δεδομένα. «Οι νέες συνθήκες ανασφάλειας και αβεβαιότητας δεν μπορούσαν να επιτρέψουν τον όποιο προγραμματισμό μελλοντικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης, πως παρόλα αυτά, ο Δήμος αφουγκράστηκε τόσο την ανάγκη των καλλιτεχνών για έκφραση και δημιουργία όσο και των συμπολιτών για ψυχαγωγία και προχώρησε στο σχεδιασμό κάποιων εκδηλώσεων, οι οποίες εγκαινιάστηκαν με την εμφάνιση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. «Είμαστε κι αυτό το καλοκαίρι πανέτοιμοι να υποδεχτούμε το κοινό μας και να προσφέρουμε υπέροχες καλλιτεχνικές εμπειρίες με ποιότητα και αισθητική και κυρίως με ασφάλεια, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων υπουργείων και μεριμνώντας για τη προστασία δημοσίας υγείας».

Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πως η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή για τη Σύρο για έναν ακόμη λόγο, καθώς εορτάζει την επέτειο των 20 χρόνων επαναλειτουργίας του ανακαινισμένου στην αρχική του μορφή ιστορικού θεάτρου Απόλλων και μοναδικού λυρικού θεάτρου του Αιγαίου.

Καταλήγοντας, ο κ. Λειβαδάρας απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς την αναπληρώτρια Διευθύντρια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Αλίκη Φιδετζή και τον Συριανής καταγωγής καλλιτεχνικό διευθυντή της, Στέφανο Τσιαλή για τη θερμή ανταπόκρισή τους, ευχόμενος αυτή να είναι η αρχή μιας μεγάλης και αγαστούς συνεργασίας. Επιπλέον, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Βουλευτή Κυκλάδων, Φίλιππο Φόρτωμα, για την αιγίδα και την αμέριστη συμπαράστασή του για την υλοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης στη Σύρο.

Στη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην Έπαυλη Τσιροπινά, όπου τηρήθηκαν με ευλάβεια τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις, χρήση μάσκας, αντισηπτικού κλπ) παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών και Συγκοινωνιών Κυκλάδων Μάρκος Δαδάος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικών φορέων και συλλόγων, του δικαστικού σώματος και των σωμάτων ασφαλείας.