Οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2020» για τους μήνες Σεπτέμβριο - Οκτώβριο

Φθινοπωρινές ανάσες πολιτισμού

  • Δευτέρα, 24 Αυγούστου, 2020 - 06:19

Φωτεινή πινελιά στα πυκνά γκρίζα σύννεφα που έχουν σκεπάσει την καθημερινότητά μας και συντηρούν το αίσθημα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το παρόν και το μέλλον, θα συνεχίσει να αποτελεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων  ο τομέας του πολιτισμού.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης φιλοδοξεί να προσφέρει και τους επόμενους δύο μήνες σημαντικές καλλιτεχνικές ανάσες σε κατοίκους και επισκέπτες του νησιού μέσα από μία σειρά εκδηλώσεων που σχεδιάστηκαν και θα πραγματοποιηθούν, ακολουθώντας πιστά τα ειδικά υγειονομικά μέτρα, όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.

Η εισήγηση της Επιτροπής Πολιτισμού για τις εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020, με την ελπίδα η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, το προσεχές χρονικό διάστημα, να επιτρέψει τη διεξαγωγή τους, καθώς η υγεία όλων αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα. 

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, η «ανατολή» του φθινοπώρου θα σημάνει και την επιστροφή αγαπημένων διοργανώσεων στη Σύρο, κάποιες εκ των οποίων απολαμβάναμε πάντα στην καρδιά του καλοκαιριού, ωστόσο οι τρέχουσες εξελίξεις υπέβαλαν τους υπευθύνους σε στάση αναμονής και επανασχεδιασμό των φετινών δράσεών τους.

8ο SIFF

Έναν περίπου μήνα μετά την προβολή των πρώτων ταινιών που γυρίστηκαν με το κινητοσκόπιο του Έντισον, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου, επιστρέφει στο νησί, στις 3 Σεπτεμβρίου 2020 για τον βασικό κορμό της όγδοης διοργάνωσής του που εξερευνά τη θεματική «Off Season / Εκτός εποχής». Μία θεματική που λειτουργεί τόσο ως τοποθέτηση απέναντι στην παρούσα κατάσταση όσο και ως μέθοδος εργασίας σε αυτή την ιδιαίτερη εκδοχή του Φεστιβάλ, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021. Λόγω των ειδικών συνθηκών που προκάλεσε ο COVID-19, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που θα εκτείνεται σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, με μία πολύπλευρη κεντρική δράση ανά ημέρα. Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον Θερινό Κινηματογράφο Παλλάς, ενώ θα ακολουθήσουν Οπτικοακουστικές περφόρμανς στο Ναυπηγείο Ταρσανάς (4/9) δύο βραδιές drive-in στη Ντελαγκράτσια (5 & 6/9).

7o Eye’s Walk Digital Festival

Μέσα από την προ-φεστιβαλική παραγωγή «HermAphrodite», συμμετέχοντες και φίλοι του 7ου Eye’s Walk Digital Festival θα συναντηθούν με τα φύλα και τις ταυτότητες, που επηρεάζουν καθοριστικά και διαμορφώνουν τις εμπειρίες, την ισχύ και την προσωπική και κοινωνική ζωή όλων μας: Γυναίκες, Άνδρες σε όλο το φάσμα της θηλυκότητας και της αρρενωπότητας.

Από την Παρασκευή 11/9 έως την Κυριακή 13/9, έξι καλλιτέχνες, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, σχεδιάζουν και αφηγούνται τις σκέψεις τους σχετικά με τα φύλα.  Διάβασε τις Αφίσες/ Moodboards που θα συναντήσεις στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης.

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί μία οργανωμένη βόλτα/ξενάγηση από το συγγραφέα Θωμά Δρίκο στην ιστορία των φύλων και της σεξουαλικότητας της παλιάς Ερμούπολης. Ξεκινάμε από την Πλατεία Μιαούλη μέχρι τα παλιά Πορνεία. Στις 21:30, το κοινό θα παρακολουθήσει performances από queer και μη  queer καλλιτέχνες σε απρόβλεπτους χώρους της Ερμούπολης. Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: info@eyeswalk.gr

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ερμίνα Αποστολάκη, Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Θωμάς Διάφας, Κατερίνα Γώτη, Florin Buhuceanu, Andrew Duggan, Imiterasu, Αθηνά Κανελλοπούλου.

Η παραγωγή “HermAphrodite”υποστηρίζει και συμμετέχει στο έργο “We Are Here and Everywhere in the Balkans”, μια αναζήτηση της ιστορία και της κουλτούρας τωνΛΟΑΤΚΙ+ κοινοτήτων στα Βαλκάνια. Ένα έργο βραβευμένο από το Cultural Management Academy Project Fund 2019 & το Goethe Institut.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

8o Jazz Syros Festival – Animasyros 13

Το Φεστιβάλ Τζαζ Σύρου επιστρέφει στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» για όγδοη χρονιά με εκδηλώσεις οι οποίες, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα διεξαχθούν από 18 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου 2020.

Με υπαίθριες προβολές, ένα ψηφιακό πρόγραμμα και τρία εκπαιδευτικά εργαστήρια, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros θα δώσει για 13η χρονιά το στίγμα του, διατηρώντας τους ισχυρούς δεσμούς αγάπης με τους μικρούς και μεγάλους φίλους του. Το Animasyros 13 θα διεξαχθεί από 23 έως 27 Σεπτεμβρίου 2020. Ανάμεσα στις δράσεις τους περιλαμβάνεται ένα εργαστήριο ανιμέισον για παιδιά στην Παιδική Βιβλιοθήκη (23 και 24/09). Το εργαστήρι θα υλοποιηθεί με 10 συμμετέχοντες, 2 έμπειρους εκπαιδευτές και με προσωπικό του φεστιβάλ για τη διαφύλαξη όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Θεατρικές παραστάσεις

Σημαντική θέση στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου κατέχει και το θέατρο με μία επαγγελματική παράσταση και τις νέες παραγωγές δύο θεατρικών ομάδων της Σύρου.

Στις 9 Σεπτεμβρίου θα φιλοξενηθεί στον Πολιτιστικό Χώρο «Έπαυλη Τσιροπινά» στην Ποσειδωνία, η θεατρική παράσταση «Ο κήπος» με τον Στέλιο Μάινα και την Κάτια Σπερελάκη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μυλώνα.

Ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» θα παρουσιάσει από 4 έως 7 Σεπτεμβρίου 2020, στο Ανοικτό Θέατρο «Ευανθία Καΐρη», στα Λαζαρέτα, τη θεατρική παράσταση «Σημεία των καιρών», βασισμένη σε κλασικά έργα του Γεωργίου Σουρή αλλά και με σύγχρονες συγγραφικές «εκπλήξεις» που μεταφέρουν το κλίμα της εποχής.

Τέλος, η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρούσσων σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καμινίων θα παρουσιάσει τη σπονδυλωτή θεατρική παράσταση «Και με το νοίκι…» σε κείμενα Αντώνη Μπούμπα και σκηνοθεσία Γιώργου Σιγάλα. Τρεις διαφορετικές ιστορίες με ήρωες ανθρώπους του διπλανού διαμερίσματος αναδεικνύουν μερικές από τις παθογένειες της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας (ρατσισμό, ξενοφοβία, ομοφοβία, φανατισμό, οικονομική εκμετάλλευση, περιθωριοποίηση), έχοντας ως κοινή βάση τη σχέση  ενοικιαστή – σπιτονοικοκύρη. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Χώρο Χρούσσων (12-13 Σεπτεμβρίου) και στο Ανοικτό Θέατρο «Ευανθία Καΐρη», στα Λαζαρέτα (19-20 Σεπτεμβρίου).

Εικαστικές εκθέσεις

Το φιλότεχνο κοινό της Σύρου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων έργα του Ανδρέα Γκούσκου (2-7 Σεπτεμβρίου), του Ευάγγελου Μαραυγάκη (25/9 – 26-10), αλλά και μία ομαδική έκθεση με την επιμέλεια του Κώστα Λεούση (09-19 Σεπτεμβρίου).

Στο εικαστικό πρόγραμμα της Σύρου περιλαμβάνεται επίσης η έκθεση του Νίκου Τριανταφύλλου (27/08-05/09) στην Αίθουσα «Καμάρα» της Άνω Σύρου.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στις 16 Σεπτεμβρίου 2020, το συγκρότημα harkoband θα χαρίσει στο κοινό του νησιού μία μοναδική μουσική παράσταση στο Ανοικτό Θέατρο «Ευανθία Καΐρη». Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο Λαζαρέτων.

Την υπογραφή του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας «Ο Ποσειδών» θα φέρει την 1η Σεπτεμβρίου η μουσική εκδήλωση «Αφετηρία», με την Ελπίδα Γαδ και τη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, στην Έπαυλη Τσιροπινά. Στον ίδιο χώρο, θα παρουσιαστεί στις 12/09 το βιβλίο του Ισίδωρου Πρίντεζη «Ο καθηγητής».