Σε ικανοποιητικά επίπεδα η επισκεψιμότητα στους χώρους πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης κατά τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο

«Η πολιτιστική κληρονομιά μας αντιστάθηκε στην κρίση»

Συνέντευξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αλίκης Λεονταρίτη

Στο ύψος των περιστάσεων στάθηκε επάξια η πολιτιστική κληρονομιά της πρωτεύουσας των Κυκλάδων που παρά τα εμπόδια και τους περιορισμούς, κατάφερε και φέτος να λάμψει και να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον δεκάδων επισκεπτών του νησιού που έσπευσαν να την ανακαλύψουν, να την αισθανθούν και να τα θαυμάσουν.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η επισκεψιμότητα στους πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, κατά τη φετινή θερινή περίοδο καταγράφεται μειωμένη κατά το ήμισυ, συγκριτικά με την προηγούμενα χρονιά, ωστόσο παραμένει υψηλή, δεδομένου ότι στη συνείδηση του κόσμου, η Σύρος αποτελεί το νησί του πολιτισμού, ο οποίος κατέχει εξέχουσα θέση, ακόμη και στο ολιγοήμερο πρόγραμμα των διακοπών του.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη αναφέρεται τόσο στον νικηφόρο αγώνα του Συριανού πολιτισμού έναντι των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνουμε, όσο και στις σημαντικές επετείους, που γιορτάζει φέτος η πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε πολιτιστικό επίπεδο.  

Δεδομένου ότι η λειτουργία των πολιτιστικών χώρων όλης της Ελλάδας ξεκίνησε φέτος στα μέσα Ιουνίου, λόγω των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών, πώς κινήθηκαν τα επίπεδα επισκεψιμότητας στους αντίστοιχους χώρους του Δήμου μας; Τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας ανέκοψαν σε κάποιο βαθμό την επιθυμία των εκατοντάδων – ετησίως- επισκεπτών να περιηγηθούν στα εν λόγω κτήρια;

«Παράξενη χρονιά η φετινή λόγω της πανδημίας του covid-19. Ασφαλώς και επηρεάστηκε η επισκεψιμότητα στους πολιτιστικούς χώρους του νησιού μας. Όμως, η πολιτιστική μας κληρονομιά "αντιστάθηκε" σαν "αντίδοτο" σ´ αυτήν την κρίση, διατηρώντας τον αριθμό των επισκεπτών σε αξιοπρεπή επίπεδα»

Ενδεικτικά στο Θέατρο Απόλλων και το Βιομηχανικό Ερμούπολης όπως αποδεικνύεται από τα έσοδα κατά την περίοδο 15/6 μετά το άνοιγμα των μουσείων έως και 25/9/2020, η επισκεψιμότητα μειώθηκε κατά 50% από την προηγούμενη χρονιά, αλλά στην έκθεση του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο η επισκεψιμότητα κινήθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με μικρή απόκλιση από το 2019».

 

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων εορτάζουμε, αυτή τη χρονιά, δύο σημαντικές επετείους και μάλιστα με κοινό πρόσημο: τα 20 χρόνια από την επαναλειτουργία του ανακαινισμένου Θεάτρου Απόλλων, αλλά και τα 20 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης. Ποια η θέση που κατέχουν οι δύο αυτοί χώροι στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού;

«Το Ιστορικό Θέατρο Απόλλων αποτελεί έμβλημα της πολιτιστικής ανάπτυξης της Ερμούπολης και γιορτάζει φέτος 20 χρόνια από την επαναλειτουργία του. Αποτελεί σημείο συνάντησης του ένδοξου παρελθόντος με την ανανεωμένη ελπίδα για υψηλή τέχνη και αποκαλυπτική διδασκαλία στη σύγχρονη εποχή.

Η δημιουργία του ΒΜ πριν από 20 χρόνια είναι η αναγνώριση από την Πολιτεία και την επιστημονική κοινότητα της χώρας μας της σημασίας της ιστορικής και βιομηχανικής παράδοσης της Σύρου, με όλες τις παραμέτρους της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης του 19ου και 20ου αιώνα.

Τόσο το Θέατρο Απόλλων, όσο και το ΒΜ της Ερμούπολης διαγράφουν μέσα στο χρόνο μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή πορεία ως σημαντικοί επισκέψιμοι χώροι του νησιού μας, αλλά και ως χώροι που καθορίζουν την πολιτιστική μας ταυτότητα».

Με γνώμονα τη διάσωση και ανάδειξη των ιστορικών και εμβληματικών δημοτικών κτιρίων της Σύρου, ο Δήμος προχώρησε στη συντήρηση και αποκατάσταση των εξωτερικών κουφωμάτων του Βιομηχανικού Μουσείου, καθώς και στην έκδοση επετειακού Λευκώματος σε δύο γλώσσες. Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που θέλετε τόσο να διατηρήσετε στη μνήμη των Συριανών, αλλά και να γνωρίσετε στους αναρίθμητους φίλους του νησιού;

«Η συντήρηση και η διατήρηση των ιστορικών μας κτιρίων είναι απαραίτητη, όχι μόνο για λόγους αισθητικής του νησιού μας, αλλά και ως ένδειξη πολιτισμού, σεβασμού προς το παρελθόν και τους προγόνους μας. Τα ιστορικά μας κτήρια, όπως και τα ταφικά μνημεία  αποτελούν μέρος της ιστορίας μας, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, μοναδικό δείγμα τρόπου ζωής αιώνων και ασφαλώς υποχρέωση μας προς τις μελλοντικές γενιές.

Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας για την πολύτιμη και ουσιαστική αρωγή τους.

Η  έκδοση του επετειακού λευκώματος καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας για τα 20 χρόνια λειτουργίας του ΒΜ αποτελεί δείγμα έκφρασης εορτασμού, διότι, λόγω των φετινών ιδιαίτερων συνθηκών, δεν μας δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης των εκδηλώσεων που σχεδιάζαμε. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει μια ολοκληρωμένη μαρτυρία αναφορικά με τα εκθέματα και θα φανεί χρήσιμο σε κάθε αναγνώστη που ενδιαφέρεται για βιομηχανική ιστορία της Ερμούπολης».

 

Το αφιέρωμα στο Βιομηχανικό Μουσείο ξεκίνησε κατά την περίοδο της καραντίνας μέσω των διαδικτυακών ξεναγήσεων. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί δράση η οποία μπορεί να επεκταθεί και να συνεχιστεί στο πέρασμα του χρόνου ανεξάρτητα από ενδεχόμενα περιοριστικά μέτρα ή την απρόσκοπτη δυνατότητα φυσικής παρουσίας;

«Ο συγκεκριμένος κύκλος διαδικτυακών ξεναγήσεων ολοκληρώθηκε, κατευθύνοντας τον επισκέπτη σε συγκεκριμένη διαδρομή στις θεματικές αίθουσες, όπως όταν επισκεφθεί  κάποιος  το μουσείο και αντικρύζει τα εκθέματα.

Συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τη σελίδα του ΒΜ στο fb με αναρτήσεις μεμονωμένων εκθεμάτων, όμως υπάρχει στη σκέψη μας η δημιουργία και μιας σειράς ηχητικών ξεναγήσεων μέσα από ολιγόλεπτα βίντεο, εφόσον η τεχνολογία μας το επιτρέπει, με στόχο να προσφέρουμε έτσι τη δυνατότητα της μάθησης και της ψυχαγωγίας δίχως της φυσική παρουσία στο μουσείο, η οποία βέβαια προσφέρει άλλη ευχαρίστηση».

 

Η υφιστάμενη κατάσταση δεν επιτρέπει για την ώρα την πραγματοποίηση μαθητικών επισκέψεων. Ωστόσο ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια του Τμήματος Πολιτισμού για το Μουσείο;

«Σχετικά με τις επισκέψεις  και τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΒΜ, στην έκθεση  αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης καθώς και στο παιδικό εικαστικό εργαστήρι βρισκόμαστε σε εγρήγορση, αναμονή και απόλυτη συνεργασία με την εντεταλμένη σύμβουλο και πρόεδρο της δημοτικής επιτροπής παιδείας κυρία Ειρήνη Δράκου, ώστε να παρακολουθούμε και να ενημερωνόμαστε και οι δύο πλευρές σχετικά με τις επικαιροποιημένες εγκυκλίους που αναφέρονται σε δομές δήμων και τον μελλοντικό τρόπο λειτουργίας με την εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων θέτοντας πάντοτε  σε προτεραιότητα την ασφάλεια των παιδιών και εκπαιδευτικών».