Δυνατότητες εύκολης πλοήγησης και πληθώρα υπηρεσιών θα παρέχονται σε κοινό και ενδιαφερόμενους διοργανωτές μέσω του ανανεωμένου site

Ριζική αναβάθμιση της ιστοσελίδας του Θεάτρου Απόλλων

Στην τελική ευθεία θα εισέλθει εντός των προσεχών ημερών το έργο ανακατασκευής της ιστοσελίδας του Θεάτρου Απόλλων που από το περασμένο καλοκαίρι βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

Η αναβάθμιση του site ανακοινώθηκε, κατά τα τέλη Ιουλίου, από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της μειοψηφίας κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, η κ. Αλίκη Λεονταρίτη κατέστησε σαφές πως, για λόγους ασφαλείας κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη συντήρησης του εν λόγω ιστότοπου, κάτι που –σύμφωνα με δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη» δεν είχε πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα έτη.

Προς αποφυγή κακόβουλων ενεργειών και επιθυμώντας να αξιοποιήσει δημιουργικά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν θα πραγματοποιούνταν πρόβες και παραστάσεις στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, λόγω των προβλεπόμενων μέτρων προστασίας από την πανδημία, το Γραφείο Πολιτισμού προέβη στον επανασχεδιασμό της ηλεκτρονικής του σελίδας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αισθητική, την ασφάλεια και πρωτίστως στη λειτουργικότητά της.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του Τμήματος συγκέντρωσαν και ταξινόμησαν όλο το απαραίτητο υλικό, προκειμένου να το παραδώσουν άμεσα στην εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή και τον εμπλουτισμό του site. Παράλληλα με τη δική του μέριμνα, ακολουθήθηκε μία σειρά διαδικασιών από άλλες υπηρεσίες του Δήμου, η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη πριν από την υλοποίηση του έργου.

Εντός των επόμενων ημερών η ανάθεση της κατασκευής

«Ασφαλώς και υπάρχει κάποια καθυστέρηση, ωστόσο οι διαδικασίες αυτές έπρεπε να προηγηθούν. Από ό,τι έχω πληροφορηθεί, καθώς βρίσκομαι εκτός Σύρου, εντός των επόμενων ημερών θα γίνει η ανάθεση. Τότε, εμείς θα καταθέσουμε το υλικό και τις προτάσεις μας ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Λεονταρίτη.

Σημειώνει δε, ότι το Γραφείο Πολιτισμού έχει διαμορφώσει μία σαφή εικόνα για το στυλ και τη διαρρύθμιση που επιθυμεί για την ανανεωμένη ιστοσελίδα. «Πρώτα από όλα, θέλουμε να ανταποκρίνεται στα νέα πρότυπα ασφάλειας και αισθητικής, να προσφέρει στο χρήστη τη δυνατότητα εύκολης πλοήγησης και διαχείρισης, καθώς και να είναι λειτουργική τόσο σε τάμπλετ όσο και σε κινητά τηλέφωνα».

Το site θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καινούριο φωτογραφικό υλικό, υψηλής ανάλυσης και κείμενα σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Στο πλαίσιο της αισθητικής αναβάθμισής του, θα γίνουν βελτιώσεις στα χρώματα και τις εικόνες, ενώ θα προστεθούν εικονίδια που θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών στα κοινωνικά δίκτυα του Θεάτρου.

Σημαντική θέση θα κατέχει το αρχειακό υλικό του θεάτρου με το οποίο θα ασχοληθεί ένας από τους υπαλλήλους του Δήμου με οχτάμηνη σύμβαση. Το κοινό θα έχει επίσης τη δυνατότητα να αναζητήσει κάποια εκδήλωση με βάση την ημερομηνία ή λέξεις κλειδιά, όπως επίσης να μεταφερθεί και στη σελίδα της συνεργαζόμενης με τον «Απόλλωνα» εταιρείας για την αγορά ηλεκτρονικού εισιτηρίου (TicketServices.gr).

Εύχρηστο εργαλείο για όλους

Στόχος του Γραφείου Πολιτισμού είναι η δημιουργία ενός εύχρηστου εργαλείου, αρκετά κατατοπιστικού και διαφωτιστικού τόσο για το κοινό, όσο και για ενδιαφερόμενους διοργανωτές. Όπως εξηγεί η αρμόδια Αντιδήμαρχος «σκεφτόμαστε μια ειδική ενότητα με ανακοινώσεις μέσω των οποίων το κοινό θα ενημερώνεται για πιθανές ακυρώσεις, αλλαγές στο ωράριο του θεάτρου αλλά και για τον τρόπο εγγραφής στο newsletter του. Επιπλέον εκτός από την ιστορία του θεάτρου και λοιπές πληροφορίες, θα αναρτηθούν ο κανονικός λειτουργίας και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη λειτουργία του Θεάτρου. Θα καταγραφεί ο διαθέσιμος τεχνικός εξοπλισμός, ώστε συνδυαστικά με το πλάνο των θέσεων και τις διαστάσεις της σκηνής, κάθε δυνάμει διοργανωτής να γνωρίζει τα δεδομένα πριν αιτηθεί τη φιλοξενία κάποιας παραγωγής του».

 Οι ενδιαφερόμενοι μάλιστα, αφού λάβουν γνώση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του θεάτρου, θα μπορούν να συμπληρώνουν επιτόπου την ανάλογη φόρμα και να τη στέλνουν στο Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου – Σύρου Ερμούπολης. Τέλος, στην ενότητα «Επικοινωνία» ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βρει έναν χάρτη του google μαζί με τη διεύθυνση και τα τηλέφωνα του θεάτρου.

«Αυτός είναι ο κορμός που έχουμε στο μυαλό μας και πιστεύουμε ότι συνάδει με τα σημερινά δεδομένα και πρότυπα. Ασχοληθήκαμε αρκετό καιρό με τον σχεδιασμό και ξέρουμε τι θέλουμε. Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες από τις άλλες υπηρεσίες για να γίνει η ανάθεση και να βοηθήσουμε στη γρήγορη υλοποίηση του έργου. Πιθανότατα η εταιρεία να μας καταθέσει και δικές της προτάσεις που θα ενισχύσουν την εικόνα και την παροχή υπηρεσιών», προσθέτει η κ. Λεονταρίτη, εκτιμώντας ότι αμέσως μετά την έναρξη της κατασκευής, η σελίδα υπολογίζεται να είναι έτοιμη σε μια-δυο εβδομάδες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετάδοση παραστάσεων μέσω live streaming

Επιπρόσθετα, η Αντιδήμαρχος καθιστά γνωστό πως μία από τις σκέψεις του Γραφείου Πολιτισμού είναι η αξιοποίηση του διαδικτυακού αυτού εργαλείου για δράσεις που θα διατηρούν ζωντανή την επαφή του φιλότεχνου κοινού με την Συριανή δημιουργία, στην περίπτωση συνέχισης των υγειονομικών μέτρων που δεν θα επιτρέπουν ακόμα τη λειτουργία των πολιτιστικών χώρων. Ως εκ τούτου, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο live streaming παραστάσεων τοπικών θιάσων από τη σκηνή του «Απόλλωνα» στα πρότυπα μεγάλων Θεάτρων της Αθήνας που το εφαρμόζουν οργανωμένα κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του εγκλεισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του σκοπού είναι η διάθεση του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού.

«Δεδομένων των συνθηκών αλλά και των οικονομικών μας δυνατοτήτων, προχωράμε βήμα-βήμα, βλέποντας ωστόσο και πιο μακριά. Υπάρχει ένας σχεδιασμός και προσπαθούμε να πετύχουμε τον στόχο μας. Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η αναβάθμιση του τεχνικού εξοπλισμού. Αυτό θα μας επιτρέψει να διοργανώσουμε ακόμη και προβολές παραστάσεων παρόλο που η ζωντανή επαφή θεατών-ηθοποιών δεν αντικαθίσταται. Σε καμία όμως περίπτωση, δεν πρόκειται να αφήσουμε κλειστό το Θέατρο και ανενεργούς τους θιάσους που έχουν προσφέρει τόσα πολλά στο νησί μας και τον πολιτισμό μας», υπογραμμίζει η Αντιδήμαρχος.

Καταλήγοντας, η κ. Λεονταρίτη επισημαίνει ότι το προσεχές διάστημα θα προκηρυχθεί και ο διαγωνισμός για την εγκατάσταση των νέων κλιματιστικών μονάδων που αποτελούν απαραίτητο όρο για να μπορέσει το Θέατρο να λειτουργήσει ξανά με ασφάλεια. «Είτε συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είτε επιστρέψουμε στην κανονικότητά μας, εμείς θα πράξουμε αυτό που πρέπει και θα είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο».