Μεγάλος ο αριθμός των αιτήσεων και των καλλιτεχνικών προτάσεων για το ψηφιακό έργο «Project Lazaretta»

Η κοινωνία των Eye's Walkers μεγαλώνει

Μαρτυρίες, έρευνες και πλούσιο αρχειακό υλικό σχετικά με τα δύο από τα σημαντικότερα Λαζαρέτα της Μεσογείου, το Λαζαρέτο της Σύρου και το Λαζαρέτο της Κέρκυρας θα συνθέσουν την ψηφιακή πλατφόρμα πολιτισμού που ετοιμάζεται από το «Eye’s Walk Digital Festival» σε συνεργασία με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία  CulturePolis και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο πλαίσιο της παραγωγής “Project Lazaretta: Ιστορίες Εγκλεισμού από τον Παλιό και το Νέο Κόσμο”, πραγματοποιήθηκε μία μεγάλη καμπάνια στα social media, μέσα από την οποία ζητήθηκαν ηχητικά ντοκουμέντα από τους ανθρώπους του σήμερα, που βιώνουν την πανδημία, να απαντήσουν στην ερώτηση : «Τι βλέπεις ;Τι ακούς; Τι αισθάνεσαι;».

Ο αριθμός των αιτήσεων και των καλλιτεχνικών προτάσεων που υποβλήθηκαν στο “Eye’s Walk Digital Festival” τους τελευταίους δύο μήνες ήταν ιδιαίτερα μεγάλος και θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ιχνών, δηλαδή ενός ενιαίου ηχητικού γύρω από την Πανδημία.  

«Είμαστε παραπάνω από ευγνώμονες για την ένθερμη συμμετοχή. Προβληματιστήκαμε, εντυπωσιαστήκαμε, συγκινηθήκαμε με πολλά από αυτά και καταλήξαμε σε εκείνα που μας σημάδεψαν και έχουν κάτι έστω και μικρό να προσθέσουν στην αλληλένδετη σχέση των Λαζαρέτων με τη σύγχρονη πανδημική πραγματικότητα», σημειώνει η curator του Φεστιβάλ, Φιλία Μηλιδάκη.

Ειδικότερα, το ψηφιακό έργο του «Eye’s Walk» θα αποτελείται από ψηφιακές δημιουργίες Video και Sound Art διεθνών καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τα Λαζαρέτα και τη σημερινή Πανδημία, καθώς και από μαρτυρίες ανθρώπων από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, σχετικά με τα συναισθήματά τους για τον Εγκλεισμό και την Πανδημία.

«Δεν θυμόμαστε τα μέτρια πράγματα στη ζωή. Αντιθέτως, θυμόμαστε εκείνες τις καταστάσεις στις οποία έχουμε αφεθεί, είτε στη χαρά είτε στη λύπη. Διότι αυτά είναι που μας σημαδεύουν», υπογραμμίζει η κ. Μηλιδάκη.

Το «Eye’s Walk» είναι ένα Digital festival που δεν χάνει από το βλέμμα του τον κόσμο μας. Όλοι αφήνουμε κάτι να υπάρχει από την ψυχή μας στο χώρο του εγκλεισμού μας. Στόχος του Project Lazaretta είναι να κρατήσει ζωντανά τα ίχνη μας. Τα ίχνη εκείνα που καθιστούν μοναδική την εμπειρία του καθενός μας, που έρχονται από τους αιώνες της ύπαρξής μας αλλά και που οδηγούν την ελπίδα της καλής ζωής που επιθυμούμε για τον εαυτό μας και για την ανθρωπότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 8ος κύκλος του επιτυχημένου φεστιβάλ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων θα διεξαχθεί από 29 έως 31 Ιουλίου στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2021».