Συμμετοχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε δύο δράσεις, εμβληματικού χαρακτήρα, της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση

Στην πρώτη γραμμή της ιστορικής επετείου

Ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα στους αγώνες των ηρώων του 1821, αλλά και στον κεντρικής σημασίας ρόλο που διαδραμάτισε η Σύρος στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης θα προβληθεί μελλοντικά στην πρόσοψη του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων.

To Video Mapping αποτελεί μία από τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» για τον εορτασμό και την ανάδειξη της Επετείου των 200 χρόνων από τον μεγάλο ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού.

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» συστάθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού και λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικό νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, Ειδικού Κοινωφελούς Σκοπού. Τα έσοδά της βασίζονται στο Χορηγικό και το Νομισματικό της Πρόγραμμα. Μέσα από αυτά θα υλοποιηθούν οι επετειακές δράσεις και εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, όπως το Video Mapping.

Τα όργανα διοίκησης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» είναι η Πρόεδρος, Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ο Εκτελεστικός Γενικός Συντονιστής, ο Μάρτων Σίμιτσεκ και το Εκτελεστικό Συμβούλιο με την συμμετοχή της Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα της Βουλής, των Γενικών Γραμματέων Εξωστρέφειας (ΥΠ.ΕΞ.), Σύγχρονου Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ.Α.) και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών (Υπ. Ψηφ. Διακυβέρνησης), καθώς και δύο μελών που έχουν οριστεί από την Πρόεδρο.

Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821

Για την υλοποίηση του σκοπού της, η Επιτροπή κάλεσε την ελληνική κοινωνία αλλά και τους απανταχού Έλληνες να υποβάλουν προτάσεις δράσεων και εκδηλώσεων, προκειμένου να συμμετάσχουν όλες και όλοι στη διαμόρφωση του προγράμματος της επετείου. Τοπική Αυτοδιοίκηση, φορείς, σύλλογοι, ιδρύματα και ενεργοί πολίτες κατέθεσαν συνολικά 1827 προτάσεις για δράσεις που εκτείνονται σε όλη τη διάρκεια της επετειακής χρονιάς. Μεταξύ αυτών 386 προτάσεις από Δήμους και Περιφέρειες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και 319 προτάσεις από την Ομογένεια και τις επίσημες Ελληνικές Αρχές του Εξωτερικού σε 46 χώρες, σε όλες τις ηπείρους.

Οι προτάσεις αυτές αφορούν εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την Ελληνική Επανάσταση ως κορυφαίο ιστορικό γεγονός της εποχής της με διεθνή διάσταση, την πορεία των 200 χρόνων του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους και τις μεγάλες προσωπικότητες που σημάδεψαν αυτή τη διαδρομή. Η πλειονότητα, όμως, των δράσεων θα ανοίγουν ένα παράθυρο στο μέλλον, θα αφήνουν μια παρακαταθήκη για το αύριο. Θα είναι δράσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο που θα στοχεύουν να κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών και να δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις επόμενες γενιές.

Υπενθυμίζεται ότι ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, λαμβάνοντας θετικά σχόλια από την κ. Αγγελοπούλου και τους συνεργάτες της, είναι: η δημιουργία Πανεπιστημιούπολης με την αξιοποίηση τμήματος του Στρατοπέδου «Λοχαγού Ζαφείρη Αποστόλου», η αποκατάσταση των Ταφικών Μνημείων του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως, η ενίσχυση του Βιομηχανικού Μουσείου και επέκτασή του με τη δημιουργία Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας, καθώς και η δημιουργία Γεωλογικού Μουσείου και γεωδιαδρομών στη Σύρο.

Στην ιστοσελίδα της Επιτροπής (www.greece2021.gr)  λειτουργεί το Ημερολόγιο Δράσεων και Εκδηλώσεων όπου αναγράφονται οι Δράσεις που τελούν υπό την Αιγίδα ή έχουν το Σήμα της Επιτροπής, αλλά και όπου ο καθένας μπορεί να καταχωρήσει στον παγκόσμιο χάρτη τη δράση που υλοποιεί με την προσθήκη περιγραφής. Λόγω των συνθηκών, οι δράσεις και οι εκδηλώσεις ανακοινώνονται σε πρόγραμμα 15νθημέρου.

Ταυτόχρονη προβολή σε 18 πόλεις

Στο Video Mapping θα λάβουν μέρος 18 Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης. Γενικές πληροφορίες για τη δράση δόθηκαν από τον εκτελεστικό γενικό συντονιστή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Μάρτων Σίμιτσεκ μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης εκπροσωπήθηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στους συμμετέχοντες Δήμους. Κάθε προβολή θα περιλαμβάνει ένα μέρος, διάρκειας 13 λεπτών, κοινό για όλες τις πόλεις το οποίο είναι αφιερωμένο στην Επανάσταση και ένα δίλεπτο που θα αφορά την ταυτότητα της κάθε πόλης πάντα σε σχέση με την Επανάσταση. Υπεύθυνος για το λογισμικό της προβολής είναι ο Καθηγητής Κωνσταντίνος-Αλκέτας Ουγγρίνης, Διευθυντής Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το ιστορικό υλικό για τη δημιουργία του βίντεο συλλέγεται από την κ. Μαριάνθη Λιάπη. Για την προβολή της δράσης στα Πανελλαδικά και στα Τοπικά Μέσα, οι υπεύθυνοι κάθε Δήμου θα έρθουν σε επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ, Αντώνη Καφαράκη.

Εκτός από την προβολή επάνω στο επιλεγμένο κτίριο θα υπάρχει και ένα show με φώτα στον περιβάλλοντα χώρο, το οποίο θα συνδέεται με την προβολή στο κτίριο.

Ο κάθε Δήμος θα πρέπει να διασφαλίσει τις αναγκαίες άδειες για την προβολή πάνω στο κτίριο καθώς και να φροντίσει για την εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού: σκαλωσιές, φωτιστικά σώματα, κονσόλες κλπ. Επιπλέον, θα πρέπει να μεριμνήσει για την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης η οποία απαιτεί τριφασικό ρεύμα με 32 Α ανά φάση. Ο περιβάλλον φωτισμός θα είναι όσο πιο χαμηλός γίνεται κατά τη διάρκεια της προβολής. Επιπλέον, οι δήμοι καλούνται να εστιάσουν στη σχολαστική τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Εάν μέχρι τότε έχει επιτραπεί η παρουσία πολιτών στους χώρους γύρω από την προβολή, θα πρέπει να υπάρξει σήμανση ώστε να τηρηθούν οι προβλέψεις που θα υπάρχουν για τις αποστάσεις μεταξύ των θεατών, ή για τον συνολικό αριθμό των συγκεντρωμένων.

Με συνεργασία του Δήμου και της τοπικής αστυνομικής αρχής, θα πρέπει να διασφαλιστεί η επαρκής εποπτεία του χώρου της προβολής, τόσο για την αποφυγή του συνωστισμού όσο και για την διασφάλιση της ηρεμίας.

Σημειώνεται πως λόγω παράτασης των περιοριστικών μέτρων, δεν έχει οριστεί ακόμα η ημερομηνία πραγματοποίησης της δράσης.

Στο πλαίσιο των δράσεων της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» περιλαμβάνονται επίσης οι «Γιορτές των Πόλεων», ανοιχτές γιορτές που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα στις 51 πρωτεύουσες των νομών, στις 20 και 21 Ιουνίου. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει καταθέσει ήδη τις προτάσεις του στην ειδική ομάδα της Επιτροπής και αναμένεται να αποφασιστεί εάν θα υλοποιηθούν όλες ή κάποιες εξ’ αυτών.