Το Διαδικτυακό Συριανό «Γεώργιος Σουρής» μας θύμισε τις πιο δυνατές στιγμές του και μας «όπλισε» με έμπνευση για τις μελλοντικές δια ζώσης διοργανώσεις του

Μία λαμπρή ιστορία που δεν έχει σταματήσει να γράφεται

Συνέντευξη με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Σύρου – Ερμούπολης, Αλίκη Λεονταρίτη

Συγκίνηση και νοσταλγία για τις μοναδικές στιγμές χαράς, ανεμελιάς και ξεφαντώματος που έχουμε ζήσει στη μακρόχρονη πορεία της πιο πολύχρωμης και κεφάτης γιορτής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων προκάλεσε σε μικρούς και μεγάλους φίλους της το πρόγραμμα του Διαδικτυακού Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» 2021.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο αγαπημένος πολιτιστικός θεσμός της Σύρου επέστρεψε φέτος μέσα από τις οθόνες μας για να ενώσει όλα τα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ των αναμνήσεών του και να διατηρήσει αμείωτο το καρναβαλικό ενδιαφέρον μαζί με την ελπίδα ότι την επόμενη χρονιά, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν και πάλι την ευκαιρία να ξεφαντώσουν μαζί στο φυσικό περιβάλλον αυτής της λαμπρής εκδήλωσης.

Στον φετινό κύκλο του Καρναβαλιού που αγκαλιάστηκε θερμά από τους χρήστες του διαδικτύου, αλλά και στις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στον πολιτισμό για να συνεχίσει να δίνει το στίγμα του, ακόμη και σε δύσκολες χρονικές περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο, αναφέρεται σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη» η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Σύρου – Ερμούπολης, Αλίκη Λεονταρίτη.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πανδημία στάθηκε εμπόδιο στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου μας, η επιτυχία των οποίων οφείλεται σημαντικά στην ένθερμη συμμετοχή του κόσμου. Είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του κοινού στις διαδικτυακές δράσεις του Συριανού Καρναβαλιού;

«Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ειδικότερα το Τμήμα Πολιτισμού έχει αποδείξει ότι σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, ανταποκρίθηκε και προσαρμόστηκε με σημαντική ταχύτητα. Έτσι, το καλοκαίρι κάναμε προσεκτικά και με ασφάλεια αρκετές ποιοτικές δια ζώσης εκδηλώσεις και κάποιες διαδικτυακές. Σπάσαμε, σαν να λέμε, τον πάγο με το κοινό μας ότι αυτή την περίοδο πρέπει να προστατεύσουμε την υγεία μας, να επικοινωνούμε πιο πολύ μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Πέτυχε πολύ τα Χριστούγεννα που όλα έγιναν διαδικτυακά και μάλιστα το βίντεο με το στολισμένο Δημαρχείο, τη στολισμένη Ερμούπολη και όλο το νησί μας, έγινε viral, το πιο δημοφιλές βίντεο στολισμένης πόλης της Ελλάδας στο διαδίκτυο. Μεγάλη ανταπόκριση είχαν και τα παιδικά εργαστήρια, όπως και άλλες ψηφιακές δράσεις, τα στατιστικά στοιχεία των οποίων και δημοσιοποιήσαμε. Πατώντας, λοιπόν, σε αυτή την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε και από πλευράς δήμου και από πλευράς κοινού, σε αυτή την αμφίδρομη ψηφιακή σχέση, σκεφτήκαμε έγκαιρα ότι δεν θα ήταν ωραίο να μην έχουμε αντίστοιχες ψηφιακές δράσεις για το Συριανό Καρναβάλι. Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη αλλά και οι δικές μας δημιουργικές ομάδες που απασχολήσαμε ήταν σημαντικές, που κάναμε ένα ολότελα online Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής» 2021, δίχως να χάσουμε την έκδοση του τόσο σημαντικού θεσμού για το νησί μας. Το κοινό αγκάλιασε και πάλι δυνατά τις δράσεις μας, δίνοντας μία υπόσχεση –δεν το ευχόμαστε βεβαίως- εφόσον συνεχιστούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας να δίνουμε τακτικά ψηφιακά ραντεβού με κάθε αφορμή και κάθε ευκαιρία όπως και τώρα που ήδη είμαστε έτοιμοι για τον ψηφιακό επετειακό εορτασμό της 25ης Μαρτίου».

Πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου και ταυτόχρονα, η δυναμική ενός θεσμού που στηρίζεται στη φυσική παρουσία και τη ζωντανή διάδραση των συμμετεχόντων;

«Πολύ σημαντική επισήμανση και πολύ καλή ερώτηση. Το Καρναβάλι εκ της φύσεώς τους είναι ένα διά ζώσης γεγονός. Αυτό το διά ζώσης χαρακτηριστικό που έχουν τα Καρναβάλια παγκοσμίως και στη Σύρο ασφαλώς, δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την ψηφιακή οδό, ωστόσο, επειδή η υγεία είναι κάτι που πρέπει να προέχει της διασκέδασης, για όσο διάστημα διαρκέσει αυτός ο περιορισμός, εμείς ως Γραφείο Πολιτισμού θα είμαστε εδώ για να διατηρούμε και να ενισχύουμε τον καρναβαλικό ενθουσιασμό μέσω της ψηφιακής οδού, η οποία παραμένει».

Μέσω του διαδικτυακού προγράμματος στραφήκατε στην ιστορική αναδρομή του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής». Αυτό αποτέλεσε ευκαιρία για να το γνωρίσουν περισσότεροι από τα σπάργανά του και να μυηθούν στη μαγεία του;

«Ισχύει ότι η πόλη μας και το νησί μας κουβαλάει στις πλάτες του μία μεγάλη ιστορία. Μεγάλη ιστορία κουβαλάει και στο θέμα του Καρναβαλιού και ήταν ευχής έργο που υπήρχε η δυνατότητα βιντεοσκοπημένου υλικού. Μέσα από μία επαγγελματική παραγωγή, η ιστορική αναδρομή στο Συριανό Καρναβάλι με τίτλο «Ματιές στο χθες», μέσω των κοινωνικών μέσω δικτύωσης και των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών Syros TV1 και Volcano χάρισε την ευχαρίστηση και την ευκαιρία στο κοινό να τρέξει λίγο πίσω, να κοιτάξει τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή πώς ξεκίνησε ένα μικρό καρναβάλι και σιγά-σιγά όλοι οι Συριανοί το κάναμε ένα από τα σημαντικότερα καρναβαλικά γεγονότα της χώρας μας. Οπότε ναι, η ιστορική αναδρομή ήταν μια ανάγκη που θέλουμε να πιστεύουμε ότι έγινε η ευκαιρία για να γυρίσουμε πίσω, να οπλιστούμε με έμπνευση και του χρόνου που ελπίζουμε ότι όλα θα επανέλθουν σε μία πιο φυσική διά ζώσης εκδοχή ή μία κανονικότητα, θα επιστρέψουμε δριμύτεροι και ασφαλώς να εξελίξουμε το Καρναβάλι».

 Η περίοδος στασιμότητας που διανύουμε σας έδωσε χώρο να σκεφτείτε νέες ιδέες και προτάσεις για την εξέλιξη της διοργάνωσης τα επόμενα χρόνια;

«Έχουμε πολλά πράγματα στο νου μας, αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε να ξεπεράσουμε έναν σκόπελο όχι μόνο εμείς στον τομέα του Πολιτισμού, όλος ο Δήμος, όλη η χώρα, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς και βεβαίως, οι πόλεις. Ασφαλώς κι έχουμε αρκετά πράγματα για το μέλλον και κάποια μάλιστα έχουν σωρευτεί. Όταν έρθει η στιγμή, θα αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας, τα οποία πιστεύουμε ότι θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον όλων όσων εντός ή εκτός Σύρου έχουν αγαπήσει τόσο πολύ το Συριανό Καρναβάλι «Γεώργιος Σουρής».

Η δυνατότητα αξιοποίησης της τεχνολογίας και μετά το τέλος της πανδημίας περιλαμβάνεται στα μελλοντικά σχέδιά σας;

«Ασφαλώς. Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Μπήκε λίγο καταιγιστικά. Μας έκανε ψηφιακά εγγράμματους μέσα σε λίγες εβδομάδες, τολμώ να πω, ή σε μήνες. Ήρθε όμως για να μείνει και έχει πάρα πολλά θετικά. Η ψηφιακή δημιουργία μπορεί να δημιουργήσει πράγματα που δεν μπορεί να δημιουργήσει ο φυσικός κόσμος. Αντίστοιχα, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον φυσικό κόσμο. Άρα, ο στόχος μας είναι εφόσον τα πράγματα ομαλοποιηθούν, η ψηφιακή τεχνολογία να διευρύνει την εμπειρία του πολιτισμού και του τουρισμού και όλων των δράσεων στο νησί μας, να διευρύνει και να υποστηρίζει ένα φυσικά μαγικό νησί και μία φυσικά μαγική νησιωτική εμπειρία, όπως είναι αυτή της Σύρου».