“Project Lazaretta”: Μια συνάντηση των ιστοριών και αφηγήσεων φόβου και ελπίδας από τα Λαζαρέτα Σύρου & Κέρκυρας μέχρι τη σημερινή Πανδημία Covid-19

Δημιουργία ενός νέου χωρο-χρόνου

Το ιστορικό παρελθόν συνομιλεί με τη σημερινή πανδημία και οι άνθρωποι του 19ου αιώνα συναντούν τους πολίτες του συγκλονιστικά απρόβλεπτου κόσμου μας μέσα από ένα διεθνές, ψηφιακό πολιτιστικό έργο με σημείο αναφοράς τα Λαζαρέτα της Σύρου και της Κέρκυρας.

To «Project Lazaretta» αποτελεί παραγωγή της δραστήριας και πολυπράγμονος ομάδας του Eye’s Walk Digital Festival και υλοποιείται με την υποστήριξη της CulturePolis και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Από το 2020, κατά απρόσμενο τρόπο, ζούμε τον εγκλεισμό σε παγκόσμιο επίπεδο. Συνθήκες πρωτόγνωρες που αναμφισβήτητα μαγνητίζουν την καλλιτεχνική δράση και φέρνουν στην επιφάνεια το συλλογικό ασυνείδητο. Τι σημαίνει εγκλεισμός στο σήμερα; Τι σημαίνει “καθαρμός”; Ποιες είναι οι ιεροτελεστίες του, ποια είναι τα «αντίο» του; Tι ζει η κοινότητα, τι «σκοτώνει» για να ζήσει; Tι σημαίνει «ευάλωτος»; Eίναι μερικά από τα μεγάλα ερωτήματα με τα οποία θα απασχοληθεί η πολιτιστική και δημιουργική κοινότητα στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Το «Project Lazaretta» είναι ένα πολυεπίπεδο έργο που αφορά στην παραγωγή και παρουσίαση Ελληνικού και διεθνούς ψηφιακού πολιτισμού με αναφορά στα δύο Λαζαρέτα της Σύρου και της Κέρκυρας και με έμπνευση από τη σύγχρονη ιστορική στιγμή της πανδημίας. Απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση ως προς την πολιτιστική κληρονομιά μας και ο μετασχηματισμός του παρελθόντος σε ένα παρόν με σύγχρονο νόημα.

Τα Λαζαρέτα της Σύρου, τα Λαζαρέτα της Κέρκυρας όπως και όλα τα Λαζαρέτα της λεκάνης της Μεσογείου, ήταν τα σημεία καθαρμού των μετακινούμενων κατοίκων και επισκεπτών από τον 16ο μέχρι και τον 19ο αι. Οι μεταδιδόμενες, μολυσματικές ασθένειες της εποχής, εύκολα μετατρέπονταν σε πανδημίες και η απομόνωση για σαράντα ημέρες καραντίνας ήταν απαραίτητη σε αυτά τα νησάκια τα οποία βρίσκονταν συνήθως απέναντι από τα μεγάλα λιμάνια.

Τα κτίρια αυτά είναι ερειπωμένα μνημεία πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που δυστυχώς δεν έχουν αναδειχθεί καταλλήλως αλλά και ούτε έχουν συνδεθεί ουσιαστικά με τις πόλεις τουριστικού ενδιαφέροντος με τις οποίες συνορεύουν.

Το «Project Lazaretta» με εμπνεύστρια και καλλιτεχνική επιμελήτρια τη Φιλία Μηλιδάκη,  έχει σκοπό να αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά, τη σημασία και το ρόλο του ψηφιακού πολιτισμού, να δώσει ευκαιρία στους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν εν καιρώ εγκλεισμού, να ενεργοποιήσει τις τοπικές κοινωνίες δίνοντάς τους ενεργό ρόλο, να σχεδιάσει νέες πολιτιστικές διαδρομές με τη χρήση νέων τεχνολογιών και να θέσει τις βάσεις για διεθνείς συνέργειες.

Υπενθυμίζεται πως, το Λαζαρέτο της Σύρου αποτέλεσε το 2019 το κέντρο της καλλιτεχνικής παραγωγής του Eye’s Walk Digital Festival “EROS”, μιας παραγωγής που το τοποθέτησε ξανά στο κέντρο του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας. Εξαιρετικό υλικό αντλήθηκε μέσα από τη στενή συνεργασία του καινοτόμου φεστιβάλ με την ομάδα ιστορικών των “Συριανών Γραμμάτων”.

Η ψυχή του Project Lazaretta είμαστε όλοι μας

Όλοι αφήνουμε κάτι να υπάρχει από την ψυχή μας στο χώρο του εγκλεισμού μας.

Γιατί μια συνθήκη είναι ο εγκλεισμός και άλλη μια είναι ο άνθρωπος με όλα τα ψυχολογικά, σωματικά, κοινωνικά και συναισθηματικά χαρακτηριστικά του, που τον βιώνει.

Μέσα από τη συνάντηση των ιστοριών και αφηγήσεων φόβου και ελπίδας από τα Λαζαρέτα Σύρου & Kέρκυρας μέχρι την Πανδημία Covid-19, καλλιτέχνες και πολίτες του σήμερα φιλοδοξούν να αφήσουν τα ίχνη τους ορατά.

Αυτά τα ίχνη που κάνουν την εμπειρία του καθ’ ενός μας μοναδική, που έρχονται από τους αιώνες της ύπαρξής μας αλλά και που οδηγούν την ελπίδα της καλής ζωής που επιθυμούμε για τον εαυτό μας και για την ανθρωπότητα.

Η τωρινή πορεία μας μέσα στην Πανδημία δεν είναι κάτι καινούργιο.

Ενώνεται με αυτή χιλιάδων ανθρώπων που πέρασαν από τα Λαζαρέτα του κόσμου  σε διάφορες χρονικές στιγμές τους: ως Λοιμοκαθαρτήρια, ως Φυλακές, ως Τόποι εκτελέσεων, ως Άσυλα. Ποια είναι τα δικά σου πνευματικά ίχνη, το δικό σου DNA που κληροδοτείς στον αγώνα του κόσμου μας απέναντι στον πόνο, το φόβο και το θάνατο, και που  οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναγνωρίσουν και θα περιγράψουν, μιλώντας για τη σημερινή Παγκόσμια Πανδημία;

Συνοδοιπόροι σε αυτό το κάλεσμα είναι όσοι πέρασαν, στεγάστηκαν, καθάρθηκαν, φυλακίστηκαν, πέθαναν στα Λαζαρέτα του κόσμου και κυρίως σε αυτά της Σύρου και της Κέρκυρας.

Πλατφόρμα Ψηφιακού Πολιτισμού

Στην ψηφιακή γκαλερί, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του project, 50 καλλιτέχνες και πολίτες από 13 χώρες και τρεις ηπείρους κάνουν ένα ταξίδι στις ιστορίες φόβου, θανάτου αλλά και ζωής των δύο Λαζαρέτων και παράγουν λόγο και τέχνη: video art, sound art, ντοκιμαντέρ, ηχητικά, που αποτελούν μόνιμη συλλογή της πλατφόρμας.

Από ηχητικές μαρτυρίες καλλιτεχνών και πολιτών αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα με σκέψεις, λέξεις, προτάσεις, ήχους των ανθρώπων [ενήλικων, νέων και παιδιών] που ζουν μέσα στον σημερινό εγκλεισμό, δημιουργήθηκε ένα Soundscape-Storytelling, ένα πρωτότυπο ηχητικό collage, από τα ψυχικά και συναισθηματικά ίχνη των ανθρώπων που βίωσαν την Πανδημία.

“Το «Project Lazaretta» είναι ένα που μου δίνει τεράστια  χαρά, έμπνευση και δύναμη να συνεχίσω μαζί με την υπέροχη ομάδα μου του Eye's Walk Festival”, δηλώνει η επιμελήτρια Φιλία Μηλιδάκη.

Οι συμμετοχές για καλλιτεχνικά έργα καθώς και μαρτυρίες στο “Project Lazaretta” παραμένουν ανοικτές.