Το «Stray Art Festival» επιστρέφει στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» για τη δημιουργία έργων στους τοίχους των Λυκείων με έμπνευση από τα ζώα και το περιβάλλον

Πράσινη Επανάσταση

Στο συγκρότημα των Λυκείων, στην περιοχή του Μάννα, θα χτυπήσει φέτος η «καρδιά» του Stray Art Festival, που επιστρέφει στο πρόγραμμα «Σύρος – Πολιτισμός» για να μυήσει ακόμη περισσότερο το κοινό της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στην κουλτούρα της τέχνης του δρόμου και παράλληλα να αναδείξει στοιχεία της νησιωτικής μας παράδοσης.

Η ομάδα «Σπινθήρας» σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία “Ούριος Άνεμος”, διοργανώνουν ένα ακόμη τριήμερο περιπλανώμενο Φεστιβάλ, αφιερωμένο στις τέχνες του δρόμου, με κύριο άξονα τις τοιχογραφίες, πλαισιωμένο από δρώμενα πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Το 5ο Stray Art Festival, το οποίο προγραμματίζεται τον προσεχή Σεπτέμβριο, πρόκειται να κοσμήσει με τοιχογραφίες τους εξωτερικούς τοίχους στα Λύκεια Σύρου στο Μάννα. Σημειώνεται ότι το επιτυχημένο φεστιβάλ που κάθε χρόνο έχει και διαφορετικό τόπο δράσης, είχε περάσει το 2019 από το συγκρότημα των Γυμνασίων στον Ξηρόκαμπο, αφήνοντας ως «κληρονομιά» εξαιρετικά καλλιτεχνικά έργα που απέσπασαν ιδιαιτέρως κολακευτικά σχόλια και αγαπήθηκαν από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Για την ασφαλέστερη διεξαγωγή του φεστιβάλ σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, το πλάνο της οργανωτικής ομάδας είναι το φεστιβάλ να λάβει χώρα αποκλειστικά και μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πάντοτε με την χρήση του κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού (γάντια, μάσκες, ασφαλή απόσταση). Ως γνωστόν, το Stray Art Festival εκτός από τις τοιχογραφίες περιλαμβάνει μουσικές και άλλες εκδηλώσεις παραστάσιμου υλικού (συναυλίες, parties, θέατρο, performances κ.ά.). Η δημιουργία των τοιχογραφιών κρίνεται ασφαλής καθ’ ότι συμμορφώνεται με τους κανονισμούς, εφόσον οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν ούτως ή άλλως μάσκες και γάντια και, επιπλέον, το κοινό δεν συνωστίζεται για να παρακολουθήσει την δημιουργία των έργων τους.

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες εκδηλώσεις, στο απευκταίο σενάριο όπου ο ιός Covid-19 συνεχίζει να υπάρχει, η οργανωτική ομάδα εξετάζει το ενδεχόμενο παρουσίασης μικρής κλίμακας ζωντανών μουσικών και θεατρικών παραστάσεων από καλλιτέχνες μόνιμους κάτοικους Σύρου, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη μεταφοράς και στέγασης καλλιτεχνών από την υπόλοιπη Ελλάδα στην Σύρο και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης τραπεζοκαθισμάτων στους ανοικτούς χώρους, ούτως ώστε να υπάρχει σαφής οριοθέτηση στο χώρο όπου θα παρουσιαστούν οι εκδηλώσεις και έτσι να διατηρηθεί ασφαλής απόσταση μεταξύ των επισκεπτών του φεστιβάλ.

Στην ευκταία περίπτωση άρσης των μέτρων, ή στην περίπτωση που επιτραπεί η διεξαγωγή παραστατικών εκδηλώσεων με τον τρόπο που συνέβαινε στις πρότερες συνθήκες, η ομάδα Σπινθήρας θα λειτουργήσει ανάλογα και θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στο κοινό ένα ολοκληρωμένο Stray Art Festival, με αντίστοιχη ποιότητα και ποσότητα καλλιτεχνών και δρώμενων όπως αυτή που έχει προσφέρει στο κοινό του τα προηγούμενα χρόνια.

Αναδρομή στο παρελθόν

Το 2017, το Stray Art Festival σε συνεργασία με 15 τοιχογράφους, 40 μουσικούς και performers από όλη την Ελλάδα, δημιούργησε την πρώτη γιορτή Τέχνης του δρόμου, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο. Αναδιαμόρφωσε τον τοίχο του Νεωρίου με πληθώρα τοιχογραφιών, ο οποίος κοσμεί πια την είσοδο του λιμανιού της Ερμούπολης

Το 2018, συνεργασία με 20 τοιχογράφους, 50 μουσικούς και performers από όλη την Ελλάδα, δημιούργησε τη δευτερη γιορτή Τέχνης του στη Σύρο. Αναδιαμόρφωσε αυτην την φορά το Αθλητικό Κέντρο “Δημήτριος Βικέλας”. Έδωσε χρώμα και ζωντάνια σε ένα παραμελημένο κτίριο και προσέφερε στους επισκέπτες ένα τριήμερο γεμάτο μουσική, χρώματα, εκδηλώσεις και performances. Επίσης, από τις 14 έως τις 27 Ιουνίου του 2018, στα πλαίσιο του 2ου Stray Art Festival, με συμμετοχή της Urban Act διοργανώθηκε στην αίθουσα Βάτη του Δημαρχείου της Σύρου η πρώτη έκθεση τέχνης του δρόμου στην Ερμούπολη από τους δημοφιλείς καλλιτέχνες - τοιχογράφους KEZ, Pupet και Same84.

Το 2019, μαζί με 20 τοιχογράφους, 60 μουσικούς και performers από όλη την Ελλάδα, διοργάνωσε την τρίτη γιορτή Τέχνης του δρόμου στη Σύρο. Αναδιαμόρφωσε αυτην την φορά τα Γυμνάσια Σύρου. Έδωσε χρώμα και ζωντάνια στα κτίρια και προσέφερε στους επισκέπτες ένα τριήμερο γεμάτο μουσική, χρώματα, εκδηλώσεις και performances. Επιπλέον έλαβαν χώρα τρία workshops με θέματα τη δημιουργία αφισών, στένσιλ και την επανάχρηση πλαστικού για τη δημιουργία installation.

Το 2020, η γιορτή της Τέχνης του δρόμου έλαβε τη μορφή μιας έκθεσης, λόγω των υγειονομικών περιορισμών του Covid-19, παρουσιάζοντας στου κατοίκους έργα καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα. Τα έργα αυτά φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δίνοντας την ευκαιρία στους δημιουργούς να εκφραστούν. Επιπλέον, εκτέθηκαν έργα που συνέδεσαν την κουλτούρα του δρόμου με τη ρεμπέτικη μουσική από τον καλλιτέχνη και συνδιοργανωτή του φεστιβάλ Πάρι Ξυνταριανό Τσιροπινά. Μαζί με 10 μουσικούς, φέραμε το Stray Art Festival στα σοκάκια της Άνω Σύρου, παρά τις αντίξοες συνθήκες.

Χρώμα, διασκέδαση και ευαισθητοποίηση

Το «Stray Art Festival» προσαρμόζει την κουλτούρα του δρόμου στα δεδομένα του νησιού και αναδεικνύει εκείνα τα στοιχεία της παράδοσης, τα οποία ωθούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να βγουν στις γειτονιές, να ανταμώσουν και να διασκεδάσουν όλοι μαζί.

Προσφέρει στους επισκέπτες, την ευκαιρία γνωριμίας και αλληλεπίδρασης με την κουλτούρα του δρόμου και την γνωριμία με καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Επιπλέον, προβάλλει τη Σύρο μέσω άρθρων, αφιερωμάτων και συνεντεύξεων τόσο στον ηλεκτρονικό όσο και στον έντυπο τύπο. Ακόμη, μέσω των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης συνεχίζεται μη προβολή της Σύρου και του ίδιου του Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Έτσι, το Stray Art Festival έρχεται για πέμπτη χρονιά στη Σύρο και έχει σκοπό να συνδυάσει

τις διαφορετικές μορφές έκφρασης του δημόσιου χώρου στο αστικό περιβάλλον. Με κύριο άξονα τις τοιχογραφίες, πλαισιωμένο από δρώμενα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, το φεστιβάλ ευελπιστεί να ενισχύσει την γνώμη ότι η Τέχνη του Δρόμου ταιριάζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε με την ελληνική κουλτούρα και την καθημερινότητα ενός νησιού. Το φετινό θέμα του φεστιβάλ είναι «Πράσινη Επανάσταση» και οι καλλιτέχνες θα εμπνευστούν τα έργα τους από τα ζώα και το περιβάλλον. Αξίζει να σημειωθεί πως όπως κάθε χρόνο, αρκετά από τα έργα που θα δημιουργηθούν θα έχουν «άρωμα» Σύρου.

Σκοπός της ομάδας «Σπινθήρας» και του «Ούριου Ανέμου» είναι η διοργάνωση ενός φεστιβάλ μακριά από το αστικό κέντρο της Ερμούπολης, που θα αξιοποιεί κι άλλες γειτονιές του νησιού. Επιθυμία τους είναι να ενισχύσουν την άποψη ότι υπάρχουν και άλλες γωνιές της Σύρου που μπορούν να οικειοποιηθούν και να ενσωματώσουν την κουλτούρα του Δρόμου, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποστασιοποίηση από τις ξενόφερτες επιρροές που έχουμε συνειρμικά συνηθίσει. Όραμά τους είναι να δημιουργήσουν ευκαιρίες ανάπτυξης θεσμών πολιτισμού και εναλλακτικού τουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Η αυξανόμενη παρουσία και αναγνωρισιμότητα έργων τέχνης του δρόμου στις πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και η ανάδειξη καλλιτεχνών με ολοένα και πιο σύνθετους και ευρηματικούς κώδικες, συνθέτουν ένα πολύπλευρο και ενδιαφέρον πεδίο, το οποίο θέλουν να εντάξουμ στη καθημερινότητα της Σύρου και το οποίο παραμένει ακόμη ελκυστικό σε θιασώτες και επαγγελματίες της τέχνης, της ψυχαγωγίας και του τουρισμού.

Το Φεστιβάλ αποτελεί μία θετική πινελιά στην εικόνα του νησιού και ένα καλαίσθητο θέαμα και στους επισκέπτες του, το οποίο συνδυάζει τη Τέχνη του Δρόμου με το ελληνικό στοιχείο, το μοντέρνο με το παραδοσιακό, το παλιό με το καινούριο. Στα δικά μας δεδομένα υπάρχει έντονα η νοοτροπία αλλά και η ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση στο δρόμο, η οποία ωθεί στην αναδιαμόρφωση και ανάπτυξη του τόπου μας.

Σημειώνεται πως το αίτημα για την άδεια χρήσης των εξωτερικών τοίχων των σχολικών μονάδων του Λυκειακού συγκροτήματος, στο πλαίσιο του Stray Art Festival 2021, τον Σεπτέμβριο του 2021, εγκρίθηκε από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έγγραφη συναίνεση των Διευθυντών των Σχολικών Μονάδων που θα οριστούν ως αρμόδιοι να υποδείξουν τους εξωτερικούς τοίχους που θεωρούν κατάλληλους για τη δημιουργία των έργων.