Η έντονη και περιπετειώδης ζωή του μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη έγινε animation και παρουσιάζεται στο Animasyros 2021

«Αττίκ – Ενενήντα Δεύτερα για τον Κλέωνα Τριανταφύλλου»

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros και ο ραδιοφωνικός σταθμός Μελωδία 99,2 επιστρέφουν φέτος με τη δεύτερη ταινία της σειράς «Ενενήντα Δεύτερα».

Η ζωή πολυαγαπημένων Ελλήνων τραγουδοποιών και τραγουδιστών που έχουν αφήσει εποχή στην ιστορία του Ελληνικού Τραγουδιού, πλαισιωμένη από ένα εμβληματικό τραγούδι τους, γίνεται ταινία ανιμέισον από ανερχόμενους σκηνοθέτες.

Ένας ξεχωριστός φόρος τιμής σε μεγάλους Έλληνες καλλιτέχνες και μια απόδειξη για το πώς το Ελληνικό Τραγούδι, ως διαχρονικός βασικός πυλώνας του πολιτισμού μας, μπορεί να επικοινωνεί με σύγχρονες μορφές τέχνης.

Η πρώτη ταινία της σειράς με «πρωταγωνίστρια» τη Βίκυ Μοσχολιού και μουσικό χαλί το τραγούδι «Άνθρωποι Μονάχοι» σε μουσική Γιάννη Σπανού και στίχους Γιάννη Καλαμίτση, παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, στο πλαίσιο του Animasyros 13.

Αυτή τη φορά τα φώτα πέφτουν στην αφήγηση της έντονης και περιπετειώδους ζωής του Αττίκ, κατά κόσμο Κλέωνα Τριανταφύλλου, ενός εκ των σημαντικότερων εκφραστών του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η Βρετανίδα δημιουργός Georgia Burnell, ξεπέρασε με μεγάλη ευκολία το γεγονός ότι δε μιλά ελληνικά και προσέγγισε με ιδιαίτερη ευαισθησία τον Αττίκ και το περίφημο τραγούδι του «Ζητάτε να σας πω» που στην ταινία ακούγεται σε νέα διασκευή με τη φωνή της Χριστίνας Γκόλια, επιβεβαιώνοντας έτσι την οικουμενικότητα του μεγάλου αυτού τραγουδοποιού.

Η συγκινητική ιστορία του «Ζητάτε να σας πω»

Ο ευαίσθητος, συναισθηματικός, ταλαντούχος – τόσο συνθετικά όσο και στιχουργικά- καλλιτέχνης, δημιούργησε υπέροχα τραγούδια για τους έρωτές του.

Για τη Μαρίκα Φιλιππίδου, τη δεύτερη σύζυγό του, ο Αττίκ συνέθεσε το βαλσάκι "Είδα Μάτια", κομμάτι που έγινε η αφορμή για να γραφτεί άλλο ένα τραγούδι, ακόμη πιο έντονο και ερωτικό. Παρότι οι δυο τους είχαν χωρίσει, ο Αττίκ εξακολουθούσε να την αγαπά βαθιά. Ένα βράδυ, η Μαρίκα με τον δεύτερο σύζυγό της επισκέφτηκα τη Μάντρα – τον καλλιτεχνικό όμιλο με τραγουδιστές και άλλους αυτοσχέδιους παρουσιαστές και μίμους που δημιούργησε ο Αττίκ- και κάθισαν στις πρώτες θέσεις. Οι υπόλοιποι θεατές που την αναγνώρισαν, άρχισαν τα πειράγματα προς τον Αττίκ, φωνάζοντας μάλιστα ρυθμικά το «Είδα Μάτια», το τραγούδι που της είχε αφιερώσει. Φανερά στεναχωρημένος, σηκώθηκε από το πιάνο του και έφυγε προς τα καμαρίνια, με αποτέλεσμα να επικρατήσει αμηχανία στο κοινό. Δέκα λεπτά αργότερα, ο μεγάλος καλλιτέχνης επέστρεψε στη σκηνή, έχοντας συνθέσει μουσικά και στιχουργικά το τραγούδι "Ζητάτε να σας πω", το οποίο και παρουσίασε.

Η animator Georgia Burnell γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου. Σπούδασε εικονογράφηση και κινούμενα σχέδια στο Πανεπιστήμιο για τις Δημιουργικές Τέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αγάπησε την τεχνική ανιμέισον rotoscoping, εκτιμώντας την ικανότητα του μέσου να αντικατοπτρίζει τόσο το πραγματικό όσο και το φαντασιακό. Η ταινία “Αττίκ- Ενενήντα Δεύτερα για τον Κλέωνα Τριανταφύλλου” είναι η πρώτη της κατ’ ανάθεση ταινία και δημιουργήθηκε με τη χρήση της τεχνικής rotoscoping και φωτογραφιών από τη ζωή του Αττίκ σε συνδυασμό με ελεύθερα πλάνα αρχείου.

To βίντεο θα προβληθεί για πρώτη φορά τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, στις 20.30 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά κατά την επίσημη παρουσίαση του προγράμματος του Animasyros 2021 και στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί στην τελετή έναρξης της φετινής διοργάνωσης στη Σύρο, πριν από την πρεμιέρα στην Ερμούπολη.