Το καινοτόμο φεστιβάλ της Σύρου επανέφερε την άσβεστη φλόγα της ζωής των Λαζαρέτων μέσα από ένα συμμετοχικό, κοινωνικό online project

Δέκα Eye’s Walkers μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους

Η θεραπεία δεν συμβαίνει σε ευθεία γραμμή. Χρειάζεται προσπάθεια, χρόνο αλλά και προσωπικό και συλλογικό αγώνα.

Έτσι, στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Reviving Lazaretta», ο Ιρλανδός καλλιτέχνης Andrew Duggan  μεταμορφώθηκε για μία ακόμη φορά σε Eye’s Walker και κάλεσε το κοινό της Σύρου να περπατήσει μαζί του στα ερείπια των Λαζαρέτων Σύρου με σκοπό να τα «θεραπεύσουν» και να τα αναβιώσουν παρέα… με γάλα και μέλι.

Ό,τι ακριβώς αναζητούσαν οι άνθρωποι στα Λαζαρέτα στο παρελθόν και ό,τι επίσης ακριβώς επιζητά και η ομάδα του καινοτόμου Eye’s Walk Digital Festival για τον συγκεκριμένο χώρο σήμερα, αναδείχθηκε μέσα από μία συγκινητική παράσταση με τη συμμετοχή των: Θοδωρή Τρυφίλλη, Χαράς Γιαννακοπούλου, Ελένης Γκρίλλα και Λίνας Ζηνά.

Τείχη και πέτρες που πονούν για ζωή. Δώματα και διάδρομοι που φιλοξένησαν κορμιά τραυματισμένα και εξόριστα. Οι αλησμόνητες εποχές της απομόνωσης και της σκοτεινιάς των Λαζαρέτων αναβίωσαν μέσα στο πανδημικό παρόν. Στο πλαίσιο της όγδοης διοργάνωσής του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το αγαπημένο Eye’s Walk Digital Festival  προσπάθησε να αλλάξει το πρόσημό τους και να γιορτάσει με τους φίλους του τη γοητεία των Λαζαρέτων, επαναφέροντας την άσβεστη φλόγα της ζωής τους.

Σύνδεση με καλλιτεχνικά έργα του «Project Lazaretta»

Μέσα από το συμμετοχικό, κοινωνικό online project “Reviving Lazaretta?”, 10 πρόσωπα έγιναν «Eye’s Walkers» στα Λαζαρέτα και μοιράστηκαν την εμπειρία της ξενάγησης, αλλά και τις ελπίδες τους γι' αυτά.

Η Marketer και Communication Strategist, Πέγκυ Γρηγορίου, περπατώντας στην περιοχή, αντίκρισε τον πέτρινο όγκο που δεσπόζει στον ορίζοντα, την άγονη φύση (σαν την ψυχή μου την ώρα αυτή) που τον περιβάλλει, γεμάτη αγωνία για τις μέρες της απομόνωσης και αφουγκράστηκε μακρινές κραυγές ανθρώπων, σχεδόν νιώθω τη θλίψη τους. «Ο φόβος που με κατακλύζει σκιάζει την ελπίδα μου για έναν νέο τόπο αναγέννησης», σημείωσε. Η ίδια ξεχώρισε το έργο της Natasha Cantwell «Leave Your Body» στο οποίο αποτυπώνεται εξαιρετικά τη μοναξιά της απομόνωσης και την κατάσταση στην οποία μπορεί να μας οδηγήσει. Ο ήρωας ζει προστατευμένος, αμόλυντος σε ένα κουκούλι, αλλά η πραγματικότητα είναι γύρω του, χωρίς να μπορεί (ή να θέλει) να την αγγίξει. Παρ’ όλα αυτά, η αισιοδοξία είναι εκεί μέσα στο σκοτάδι των τεσσάρων τοίχων το φως καταφέρνει να χωθεί παντού, ενώ η απελευθέρωση στο τέλος του clip προτείνεται ως η μόνη λύση.

Έρχόμενος από τη Σμύρνη, από όπου αντλεί την πατρική καταγωγή του, ο Σύμβουλος Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, Stelios Fontrier είδε εικόνες της Σύρου που τον κάλεσαν σε εξερεύνηση και του προσέφεραν ευκαιρίες ανάπτυξης. Άκουσε τους ήχους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη στεριά που δίνουν κουράγιο να υπομένει την καραντίνα μέχρι την απελευθέρωσή του. Αισθάνθηκε τον ανθρώπινο πόνο και την απελπισία των νοσούντων αλλά και την ελπίδα για θεραπεία και ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Ο ίδιος ξεχώρισε χωρίς δεύτερη σκέψη από τις Sound Stories, το έργο του Flip Lopes Ivanicska "Primeiras Ilhas (‘First Islands’)" από τη Βραζιλία.

Ο Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Digital Marketing, Ιωάννης Φακορέλλης περπάτησε στα Λαζαρέτα και τα συνέδεσε με το έργο “Κατάλοιπο” της Κατερίνα Αναστασίου. Το έργο οπτικοποιεί με ένα έντεχνο τρόπο, μερικά από τα συναισθήματα που γεννιούνται στον πάσχοντα από μια επικίνδυνη και μεταδιδόμενη λοιμώδη ασθένεια, όπως το βάρος, την απόγνωση, την μοναξιά, το αδιέξοδο, την κατάθλιψη.

Τα δέκα αυτά πρόσωπα και τα 22 καλλιτεχνικά έργα της ψηφιακής γκαλερί του Project Lazaretta παρουσιάστηκαν καθημερινά από 8 έως 14 Σεπτεμβρίου 2021, ανοίγοντας τον δρόμο σε δράσεις και πρωτοβουλίες  που θα μετατρέψουν τα ερείπια της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς σε βιωμένους και αγαπημένους ξανά τόπους.

Το Eye’s Walk Digital Festival πραγματοποιήθηκε για όγδοη χρονιά με την υποστήριξη του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, του, Culture Ireland και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.