«Πράσινο φως» για τις πρώτες πολιτιστικές εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Χριστούγεννα Μαζί και… δια ζώσης στη Σύρο

Με γοργούς ρυθμούς σχεδιάζεται το φετινό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που θα δώσει και πάλι την ευκαιρία στους κατοίκους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων να γιορτάσουν μαζί την πιο λαμπερή περίοδο του έτους και να απολαύσουν, πλέον, διά ζώσης, μοναδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους, συναυλίες, ένα εργαστήρι κινουμένων σχεδίων για παιδιά, αλλά και μία έκθεση φωτογραφίας με άρωμα Τήνου αποτελούν το πρώτο μέρος του εορταστικού προγράμματος, που έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόεδρος κ. Αλίκη Λεονταρίτη ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής πως οι επόμενες εκδηλώσεις που θα οριστικοποιηθούν και θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Χριστούγεννα Μαζί 2021», θα τεθούν προς έγκριση το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Ρεμπώτικα» των αδελφών Καλογεράκη

Η «αυλαία» των φετινών εκδηλώσεων θα ανοίξει με μια συναυλία-γιορτή για τη δημιουργική συνύπαρξη του ρεμπέτικου κόσμου του Ρεμπώ με τονποιητικό κόσμο του ρεμπέτικου από τους Μιχάλη & Παντελή Καλογεράκη. Το «πάντρεμα» των δύο αυτών κόσμων ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 όταν τα δύο αδέρφια άρχισαν τη μελέτη της αλληλογραφίας του Ρεμπώ με τον Βερλαίν, όπου μέσα από τις επιστολές αυτές ξεδιπλωνόταν η πορεία της ερωτικής τους σχέσης. Η καλλιτεχνική τους ανησυχία για τη μελοποίηση αυτών των επιστολών τους οδήγησε σε μία τολμηρή ιδέα: το πάντρεμά τους με ρεμπέτικα τραγούδια, δημοφιλή αλλά και λιγότερα γνωστά στο ευρύ κοινό. Μία συνομιλία, μια περιγραφή αλλά ταυτόχρονα και ένας σχολιασμός της θυελλώδους αυτής σχέσης μέσα από την ερωτική θεματολογία των κλασικών ρεμπέτικων. Ο Παντελής και ο Μιχάλης Καλογεράκης απαγγέλουν και ερμηνεύουν άλλοτε ρεμπέτικα τραγούδια, κι άλλοτε τις επιστολές των δυο ποιητών. Η συμμετοχή της Λένας Κιτσοπούλου στην παράσταση μας προδιαθέτει για ένα ταξίδι στο κόσμο του ρεμπέτικου τραγουδιού όπως η ίδια γνωρίζει κάθε φορά που ερμηνεύει. Η παράσταση διοργανώνεται από τη «Μικρή Άρκτο» και θα πραγματοποιηθεί στις 3 & 4 Δεκεμβρίου, στο Θέατρο «Απόλλων».

Κινηματογραφικά τραγούδια από την Ορχήστρα των Κυκλάδων

Τη συναυλία με θέμα «Τραγουδώντας τη μεγάλη οθόνη» που πραγματοποίησε με επιτυχία τον περασμένο Αύγουστο, στην Έπαυλη Τσιροπινά, θα επαναλάβει με μικρές διαφοροποιήσεις η αγαπημένη Ορχήστρα των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού. Στις 11 & 12 Δεκεμβρίου, το ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης θα πλημμυρίσει με μουσική και τραγούδια από ελληνικές και ξένες ταινίες που αγαπήσαμε σε συνθέσεις των Nino Rota, Ennio Morricone, Henry Mancini, Goran Bregović,  Victor  Young,  Μάνου  Χατζιδάκι,  Ελένης Καραΐνδρου,  Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, Νίκου Πορτοκάλογλου, Μίνωα Μάτσα, Νίκου Κυπουργού και άλλων.

Στην αίθουσα «Εμμ. Ροΐδη» του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης θα φιλοξενηθεί από 11 έως 19 Δεκεμβρίου η έκθεση φωτογραφίας «12 ναυτικά μίλια» (η απόσταση μεταξύ λιμένος Σύρου και Τήνου) του Δημήτριου Κραμποβίτη. Οι επισκέπτες θα θαυμάσουν συνολικά 28 φωτογραφίες με θέμα τόσο τους περιστεριώνες, όσο και γενικότερα το ιδιαίτερο τοπίο του Βώλακα Τήνου.

Η θεατρική κωμωδία «Μέχρι να ΜΗΝ μας χωρίσει ο θάνατος» αποτελεί το φετινό χριστουγεννιάτικο δώρο της εταιρείας καλλιτεχνικών θεαμάτων «Γιατί Έτσι» για το κοινό της Σύρου. Περίληψη έργου: Στην εποχή των ανακατατάξεων και των περικοπών, μια   κρίση  στον Παράδεισο ταράζει τα νερά και οδηγεί στη μείωση των δέκα εντολών σε...εννέα. Έτσι, ένα ''πρώην'' νεαρό ζευγάρι που δηλητηρίασε ο ένας τον άλλον παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1959, επιστρέφει ξανά στη ζωή κι έχει μια δεύτερη ευκαιρία να ανατρέψει τα γεγονότα μέσα από τη νέα πραγματικότητα του 2021. Τελικά...θα τους χωρίσει ο θάνατος; Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 19 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Απόλλων.

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου «Ο Θίασος» δραστηριοποιείται τα τελευταία 17 χρόνια στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τη φετινή χρονιά, θα παρουσιάσει στο θεατράκι «Ευανθία Καΐρη» τρεις παραστάσεις θεατρικού αναλογίου για παιδιά άνω των εννέα ετών του έργου του Τσαρλς Ντίκενς «Ντέιβιντ Κόπερφιλντ», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και με ερμηνευτή τον Βασίλη Βελούδο. Οι παραστάσεις θα πραγματοποιηθούν από 16 έως 18 Δεκεμβρίου 2021. Στον ίδιο ακριβώς χώρο, η θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέτων θα παρουσιάσει τις «Χριστουγεννιάτικες Αναμνήσεις» της.  

«Ψηφιακό γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη»

Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή της προηγούμενης χρονιάς, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros» θα συμμετέχει και φέτος στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με ένα νέο διαδικτυακό εορταστικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 8-12 ετών. Με θεµατική αναφορά στις γιορτές των Χριστουγέννων & της Πρωτοχρονιάς, οι συµµετέχοντες θα κληθούν µε τη χρήση της τέχνης του animation να δηµιουργήσουν το δικό τους ψηφιακό γράµµα προς τον αγαπηµένο άγιο των παιδιών που δεν είναι άλλος από τον Άγιο Βασίλη. Το εργαστήρι «Animated Santa» θα διεξαχθεί την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 (14:00-17:00) μέσω της πλατφόρμας zoom και θα αναμεταδοθεί ζωντανά στη σελίδα του Animasyros στο facebook.  

Παναγιώτης Μάργαρης και Λένα Χατζηγρηγορίου

Στις 20 Δεκεμβρίου, ο δεξιοτέχνης κιθαρίστας Παναγιώτης Μάργαρης επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Απόλλων με τη νέα του μουσική παράσταση, μια καλλιτεχνική μυσταγωγία γεμάτη νότες και ηχοχρώματα, με τη μοναδική μαγεία της κλασικής κιθάρας. Το “Πρελούδιο στον έρωτα” σηματοδοτεί ένα όμορφο και διαχρονικό ταξίδι προς την ψυχή, το πάθος, την αγάπη, την εσωτερική τρικυμία, την γαλήνη και την συναισθηματική ολοκλήρωση. Σε αυτό το νέο του μουσικό εγχείρημα, ο βραβευμένος κλασικός κιθαρίστας και συνθέτης θα παρουσιάσει κομμάτια από την πλούσια δισκογραφία του. Πιο συγκεκριμένα, διασκευές του σε υπέροχες μουσικές των Ennio Morricone, Nino Rota, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Sting, Beatles, Rolling Stones καθώς και δικές του συνθέσεις. Στο πλευρό του, η Λένα Χατζηγρηγορίου.

Τις παιδικές παραστάσεις «Η Έλσα στο μαγεμένο δάσος» και «Ο παπουτσωμένος γάτος» θα παρουσιάσει στις 22 και 23 Δεκεμβρίου 2021, στο θέατρο Απόλλων η ομάδα «Improvibe», σε παραγωγή της Action Εστί. Οι ηθοποιοί ανεβαίνουν στη σκηνή, ζητούν κάποια απλή πρόταση από το κοινό, και με εργαλεία τον αυθορμητισμό και τη φαντασία γεννούν και εμπνέονται ολόκληρο το έργο μπροστά στα μάτια των θεατών.

Αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη

Μία μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση και στα 10 χρόνια από τον θάνατο του κορυφαίου θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη θα παρουσιάσουν στις 29 και 30 Δεκεμβρίου 2021 ο Θεατρικός Όμιλος Σύρου «Ο Σουρής» και ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Δεσύπρη. Το αφιέρωμα που έλαβε διθυραμβικές κριτικές στη 32η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, στη Νάξο, περιλαμβάνει 15 γνωστά τραγούδια σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη αλλά και αποσπάσματα από θεατρικά έργα του σπουδαίου δημιουργού.

«Το ταξίδι του ζαβολιάρη καλικάντζαρου στον κόσμο»

Το περιπετειώδες ταξίδι ενός ζαβολιάρη καλικάντζαρου στον κόσμο θα απολαύσουν τα παιδιά της Σύρου, στις 4 και 5 Ιανουαρίου, στο θέατρο Απόλλων. Στο έργο του συγγραφέα, θεατροπαιδαγωγού, καλλιτεχνικού διευθυντή και ιδρυτή της εκπαιδευτικής θεατρικής ομάδας «Εν Οδώ», Αντώνη Γάκη, ο χρόνος κυλά γρήγορα και οι εποχές και οι μουσικές εναλλάσσονται συνεχώς. Σκοπός και προορισμός του ταξιδιού; H γνώση και η αγάπη σε ένα Χριστουγεννιάτικο κλίμα. Οι παραστάσεις του Δρ. Αντώνη Γάκη βασίζονται σε εκπαιδευτικές θεατρικές τεχνικές επινοημένες ώστε το θέαμα να ταυτίζεται με τον αυθορμητισμό, το αυξημένο ένστικτο των παιδιών και να ανταποκρίνονται επάξια στο κατεξοχήν πιο απαιτητικό κοινό που δεν είναι άλλο από τους μικρούς μας φίλους.

Συριανοί μουσικοί εν δράσει για την «Αρωγή»

Το Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων «ΑΡΩΓΗ» έχει εντάξει στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του μια συναυλία στο Θέατρο Απόλλων. Τα άτομα που απαρτίζουν το μουσικό σχήμα είναι οι Συριανοί: Γιώργος Μπάιλας, Νίκος Βαρθαλίτης, Πέτρος Παλαιολόγος, Ρένα Βέργου, Γιώργος Περρής, Μάκης Πρίντεζης, Σιδερής Δαλέζιος, Ιωάννα Παλαμάρη, Νίκος Απέργης, Σιδερής Δαρζέντας και η μικρή Φραγκίσκα Ρούσσου.  Το ρεπερτόριό τους είναι ροκ, έντεχνο και ρεμπέτικο. Τα έσοδα από τη συναυλία θα διατεθούν στην «Αρωγή»για ενίσχυση των σκοπών και των δράσεων του Σωματείου.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις θα τεθούν για τελική έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης.