Δεύτερο μέρος των χριστουγεννιάτικων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Θεατρικές παραστάσεις για όλη την οικογένεια

Ενδιαφέρουσες θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους συμπληρώνουν το παζλ των φετινών εορταστικών εκδηλώσεων στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Το πρώτο μέρος του χριστουγεννιάτικου προγράμματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διάρκειας περίπου δύο μηνών ανακοινώθηκε μέσω της Επιτροπής Πολιτισμού, στα μέσα Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι,  το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, μεταξύ άλλων, τη μουσική παράσταση «Ρεμπώτικα» των Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, τον δεξιοτέχνη της κιθάρας Παναγιώτη Μάργαρη, την Ορχήστρα των Κυκλάδων με τραγούδια και συνθέσεις από τον κινηματογράφο, καθώς και ένα μεγάλο μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον σπουδαίο θεατρικό συγγραφέα και στιχουργό Ιάκωβο Καμπανέλλη από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου «Ο Σουρής» και το Μουσικό Όμιλο Σύρου.

Στις ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις προστίθενται τέσσερις ακόμη παραστάσεις, αλλά και δύο μαγνητοσκοπημένες όπερες, στο πλαίσιο του βραβευμένου προγράμματος «The Met: Live in HD». Οι εκδηλώσεις αυτές έλαβαν χθες το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Πολιτισμού.

Επιστροφή των «Τικ Τακ Ντο» με μια χριστουγεννιάτικη αποστολή

Πριν από δύο καλοκαίρια, η μουσικοθεατρική ομάδα «Τικ Τακ Ντο» είχε συστηθεί στο παιδικό κοινό της Σύρου με την πρώτη ομώνυμη παραγωγή της. Φέτος, επιστρέφει στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και ειδικότερο στο Θέατρο Απόλλων με την πρωτότυπη παράσταση «Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία λίγο… διαφορετική!».

Ο Άγιος Βασίλης μόλις έχει μοιράσει τα δώρα στα παιδιά του κόσμου, όμως ένα γράμμα που είχε παραπέσει, έρχεται να τον ταράξει..! Τι δουλειά έχει ο Άγιος Βασίλης στο τσούγκρισμα των αυγών του Πάσχα; Τι εννοείς ότι έκανε επίσημη δήλωση ότι δεν θα ξαναμοιράσει δώρα; Τρείς Μυστικοί Πράκτορες με τον κωδικό όνομα «Μ.Ορ.Ε.Λει.» προσπαθούν να σώσουν τα Χριστούγεννα. Οι ίδιοι συμβουλεύουν αρχηγούς κρατών, σταρ, αθλητές, ηθοποιούς και θηριοδαμαστές. Ό,τι κι αν τους έχει συμβεί, μία εβδομάδα είναι αρκετή, ώστε να επανέλθουν στην φόρμα τους την αρχική. Κατανικούν τα πάντα. Το στρες, την κατάθλιψη, τη δυσπεψία, την ξηροδερμία, ακόμα και την πληκτική ανία. Καταπολεμούν πιτυρίδα, εκδικούνται την καρύδα και μπορούν να παίζουν εφτά μέρες συνεχόμενα μαρίμπα. Διδάσκουν ύπνωση, γιόγκα, τάι τσι, την αρχέγονη κραυγή, τη διαιτητική κουζίνα, τη σωστή αναπνοή, καθώς και πυραμίδα θαλασσινή. Θα καταφέρουν οι «Μ.Ορ.Ε.Λει.» να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους;

Η μουσικοθεατρική ομάδα Τικ Τακ Ντο δημιουργήθηκε τον Ιούνιο του 2017 στην Αθήνα. Απαρτίζεται από καλλιτέχνες πολλών πεδίων: ηθοποιούς, συγγραφείς, designers, μουσικούς, καθώς και από θεατροπαιδαγωγούς και μουσικοπαιδαγωγούς, η σύμπραξη των οποίων στοχεύει πρωτίστως στη δημιουργία πρωτότυπων θεατρικών έργων. Ερευνά το ρόλο του θεάτρου στη σημερινή κοινωνία. Μέσα από τις παραστάσεις της, προσκαλεί το θεατή να αναθεωρήσει την ιδέα που έχει για το θέατρο απλά και μόνο ως ένα μέσο διασκέδασης, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση αυτό που εμείς, οι άνθρωποι, θεωρούμε ως δεδομένο. Στόχος της είναι να δημιουργεί παραστάσεις οι οποίες απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες, σε παιδιά αλλά και σε ενήλικες, αφού πάγια θέση της ομάδας μας είναι ό,τι ο κάθε θεατής είναι άξιος ίσης αντιμετώπισης και σεβασμού ανεξάρτητα από την ηλικία του, μία παράμετρος που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας των παραστάσεων.

Η χριστουγεννιάτικη ιστορία των «Τικ Τακ Ντο» θα παρουσιαστεί στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, στις 28 και 29 Νοεμβρίου 2021.

Μία παιδική παράσταση σε επιμέλεια της ηθοποιού Ρούλας Πανούσου διοργανώνεται στις 27 και 28 Δεκεμβρίου 2021 στο θεατράκι Ευανθία Καΐρη στα Λαζαρέτα από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα ανακοινωθούν προσεχώς.

«Τα Χριστούγεννα του Όλιβερ Τουίστ»

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτισμού, ανακοινώθηκαν επίσης και δύο παραστάσεις της Long Vehicle Productions, η οποία πέρυσι συνεργάστηκε με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, προσφέροντας στους πολίτες την πρόσβαση στο διαδικτυακό χριστουγεννιάτικο χωριό τους.

Ειδικότερα, η Παιδική Σκηνή του Φώτη Σπύρου θα παρουσιάσει φέτος από 7 έως 9 Ιανουαρίου «Τα Χριστούγεννα του Όλιβερ Τουίστ» του Καρόλου Ντίκενς, σε διασκευή του Νίκου Καζαντζάκη. Η συναρπαστικότερη ιστορία της κλασικής λογοτεχνίας με πρωταγωνιστή τον μικρό Όλιβερ Τουίστ, τον ήρωα των παιδικών μας χρόνων, μας συγκινεί με το θάρρος και την δύναμη να ξεπερνάει τις παγίδες και τις δυσκολίες που συναντάει.  Ο αγαπημένος ήρωας των παιδιών, είναι παράδειγμα προς μίμηση, για τον τρόπο με τον οποίο διεκδικεί μια καλύτερη ζωή, την ζωή που του αξίζει!  Με οδηγό το φως και την αισιοδοξία, ο Όλιβερ Τουίστ θα κάνει ομορφότερα και αυτά τα Χριστούγεννα.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Νίκου Χρηστίδη, με Χριστουγεννιάτικη διάθεση γιορτής, χαράς και παιχνιδιού «ξανακοιτάζει» με αισιόδοξη ματιά και ευαισθησία την ιστορία του μικρού Όλιβερ Τουίστ και αναδεικνύει τα σημαντικά και τόσο επίκαιρα μηνύματα του Κάρολου Ντίκενς. Ταλαντούχοι ηθοποιοί και μια ομάδα έμπειρων συντελεστών, σε συνδυασμό με τα υπέροχα σκηνικά, τις μαγευτικές μουσικές, το magic show και τα κοστούμια εποχής συνθέτουν ένα εξαιρετικό θεατρικό αποτέλεσμα.

«Η Γιαγιά»

Παράλληλα, η Long Vehicle Productions θα παρουσιάσει στη Σύρο και τη σπαρταριστή αλληγορική κωμωδία του Ντίνου Σπυρόπουλου «Η γιαγιά» με τους Φώτη Σπύρου και Χρήστο Κορδέλα.

«Η κυρία Ευγενία Χατζηιωάννου (χήρα υποστράτηγου) μένει πλέον μόνη της και δεν έχει κανένα παράπονο! Μέχρι την ημέρα που η τράπεζα απειλεί να  της κόψει την σύνταξη! Οι ημέρες των εορτών είναι για τη Γιαγιά οι σημαντικότερες, αφού αυτές τις ημέρες θα αποφασιστεί από την τράπεζα η συνέχιση ή η διακοπή της καταβολής της σύνταξης της. Αναπάντεχα όμως και εντελώς ξαφνικά, ένας αλλοδαπός ληστής, εισβάλει στο σπιτικό της με άγριες διαθέσεις και την απειλεί. Όλα τα όρια ανατρέπονται, αφού και για τους δύο η σύνταξη είναι πλέον το ζητούμενο. Στη μάχη μέχρις εσχάτων που ακολουθεί, η γιαγιά αποδεικνύεται όχι και τόσο ανήμπορη και ο νεαρός ληστής εντελώς πρωτάρης».

«Η Γιαγιά» είναι μια ελληνική κωμωδία για όλες τις ηλικίες. Το γέλιο εναλλάσσεται συνεχώς με το δράμα και το θρίλερ, καθώς και οι δυο ήρωες, χρησιμοποιούν όλα τους τα μέσα, προκειμένου να επικρατήσει ο ένας του άλλου. Ενώ, όλο το έργο χαρακτηρίζεται από ανατροπές, στο τέλος συμβαίνει αυτό που δεν θα υποθέσετε ποτέ.