Η “Καβίλια” μας υποδέχεται στο ανανεωμένο κηπάριο Μεταμόρφωσης

Η αναμόρφωση του κηπάριου Μεταμόρφωσης, είναι ουσιαστικά η υλοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+/ Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης/ Σχέδια Αλληλεγγύης, το οποίο χρηματοδοτεί άτυπες ομάδες νέων, οι οποίες σε συνεργασία με κάποια οργάνωση, υλοποιούν ένα σχέδιο αλληλεγγύης. Απευθύνεται στην τοπική κοινότητα κι αντίθετα από τις περισσότερες δράσεις του erasmus, δεν έχει διακρατικότητα αλλά εστιάζει σε τοπικές δράσεις.

Ο Αλέκος Κυριανάκης, μέλος της Kavilia cooperativa, της ΚΟΙΝΣΕΠ που εμπνεύστηκε και ολοκλήρωσε αυτή τη δράση, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” : “Η ομάδα που εργάστηκε για το κηπάριο της Μεταμόρφωσης αποτελείται από πέντε φοιτητές/φοιτήτριες του τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι οποίοι μαζί με τη δική μας υποστήριξη συντέλεσαν ώστε να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο συμμετοχικού σχεδιασμού. Ήταν μια προσπάθεια να δραστηριοποιηθούμε σε έναν δημόσιο χώρο και να κατασκευάσουμε μαζί κάποια πράγματα για κοινή χρήση. Κάναμε πολλές συναντήσεις όλο το προηγούμενο διάστημα και σιγά σιγά προχώρησε το έργο και ολοκληρώθηκαν οι κατασκευές.

Ο χώρος  μάς παραχωρήθηκε από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης ο οποίος μάς διευκόλυνε κατά τη διάρκεια της εργασίας και σε άλλα πρακτικά θέματα”.

Με κατασκευές χαμηλού κόστους από ξύλο και μεταχειρισμένα ελαστικά, η Καβίλια προσπαθεί και ονειρεύεται  να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός χώρου συνάντησης, ξεκούρασης, παιχνιδιού και δημιουργίας σε ένα πολύ όμορφο σημείο της Ερμούπολης. Εκτός από τη σταθερή συνεργασία με την ομάδα των φοιτητών, ομάδες μαθητών από σχολεία της Ερμούπολης σχεδίασαν και κατασκεύασαν αντικείμενα για χρήση στο κηπάριο στο σχολείο.

Την Πέμπτη 23 Ιουνίου, η Καβίλια καλεί τον κόσμο του νησιού για να γιορτάσουν μαζί την ολοκλήρωση του σχεδίου δράσης τους. Πλέον,στο κηπάριο, θα βρούμε ολοκληρωμένες τις κατασκευές, οι οποίες είναι κάποια καθίσματα και τρία παιχνίδια. Ένα πινγκ πονγκ εξωτερικού χώρου, ένα παιχνίδι μπάσκετ κι ένα κάθισμα – παιχνίδι ισορροπίας που έχει μια ιδιαίτερη αξία γιατί το σχεδίασαν τα παιδιά του δημοτικού.

Στα εγκαίνια της Πέμπτης επίσης, ο  Άθως Δανέλλης θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά της Σύρου να παρακολουθήσουν μια αυθεντική παράσταση Καραγκιόζη.

Η Κavilia αποτελείται από  5 ιδρυτικά μέλη που έχουν κλείσει μόλις 2 χρόνια παρουσίας, εν μέσω πανδημίας, η οποία τους δυσκόλεψε ώστε να είναι ακόμα πιο δημιουργικοί. Έχουν μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων, με ιδιαίτερη προτίμηση  στη βιώσιμη ανάπτυξη, το αλληλέγγυο εμπόριο, τις οικολογικές κατασκευές, την πράσινη δόμηση κ.α.

“Αρχικά, ξεκινήσαμε με εκπαιδευτική σχολική χειροτεχνία. Σκοπός μας δεν είναι να μπούμε εμείς μέσα στο σχολείο αλλά να βγάλουμε τα παιδιά έξω. Να γίνει δηλαδή αυτή η διασύνδεση της κοινότητας με το σχολείο όπου οι μαθητές θα συνεργαστούν με τη γειτονιά και όλοι μαζί θα ομορφύνουμε την κοινότητά μας με διάφορες κατασκευές”, μάς είπε ο κ. Κυριανάκης και συμπλήρωσε πως “κοινός τόπος ήταν, και παραμένει, η αγάπη για συλλογική και κοινωνική ζύμωση”.

Πρόγραμμα:

Πέμπτη 23 Ιουνίου

  • 19.30: γνωριμία/ διάδραση με το χώρο
  • 20.45: ο αγαπημένος μας καραγκιοζοπαίχτης Άθως Δανέλλης με τον Αθηναϊκό Θίασο Σκιών του παρουσιάζει την κωμωδία “Τα σαράντα μπαλώματα του Καραγκιόζη