Το “Συριανοπατώ” δίνει το ρυθμό

Το 4ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών “Συριανοπατώ” κλείνει φέτος τα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου. Με τη συμμετοχή 20 χορευτικών συλλόγων από όλη την Ελλάδα αλλά και από τη Λευκωσία της Κύπρου, με περισσότερους από 400 χορευτές και 600 επισκέπτες, η μεγάλη χορευτική γιορτή επιστρέφει έπειτα από δύο χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, στον εσωτερικό χώρο του “Μέγαρον καφέ -μπαρ” έγινε η παρουσίαση του προγράμματος του φεστιβάλ και το επίσημο καλωσόρισμα όλων των ομάδων που θα συμμετέχουν. Η πρόεδρος του λαογραφικού - χορευτικού ομίλου «η σοφία της παράδοσης»,  κα. Σοφία Λούβαρη, στην ομιλία της, εξέφρασε τη μεγάλη χαρά και τιμή που νιώθουν όλοι οι διοργανωτές για την απόφαση να τεθεί η φετινή διοργάνωση υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού αλλά και της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο κ.. Δωρόθεο Β’ για αυτήν την απόφαση, όπως επίσης το τμήμα Πολιτισμού του Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη γενικότερη στήριξή τους. Κλείνοντας τις ευχαριστίες, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλους τους χορηγούς και υποστηρικτές, χωρίς την πολύτιμη συνδρομή των οποίων θα ήταν αδύνατη, όπως είπε, η πραγματοποίηση της φετινής διοργάνωσης.

Ένα τριήμερο γεμάτο χορό

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή και με αυτήν την αφορμή, ο σύλλογος Μικρασιατών Σύρου θα παρουσιάσει μουσικές, χορούς και τραγούδια από τη Μικρασία, με τη συμμετοχή της ορχήστρας, της χορωδίας και της χορευτικής του ομάδας.

Το φεστιβάλ θα είναι τριήμερο και θα διεξαχθεί στην πλατεία Μιαούλη. Χθες, παρουσιάστηκαν οι νεανικές χορευτικές ομάδες ενώ, σήμερα και αύριο, θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους οι χορευτικές ομάδες ενηλίκων. Τα χορευτικά συγκροτήματα θα συνοδεύσουν όλες τις ημέρες η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής “ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ” οι οποίοι αποτελούνται από τους μουσικούς Βασίλη Μεσσαριτάκη, Φάνη Φωτόπουλο, Ευδοκία Μωραϊτη, Νίκο Κοντό και Δημήτρη Μπαρμπαγιάννη.

Το φεστιβάλ θα διανθίσουν και αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις

Χθες, στις 19.30 έγινε η καθιερωμένη παρέλαση των χορευτικών ομάδων στην παραλία της Ερμούπολης.

Σήμερα, Παρασκευή, στις 11 το πρωί, το φεστιβάλ έχει διοργανώσει ένα κυνήγι θησαυρού, το οποίο σχεδιάσει η κα. Ελένη Βουτσίνου, με σκοπό να γνωρίσουν καλύτερα οι συμμετέχοντες το νησί μας. Σήμερα επίσης, στις 12.00, στο δημοτικό κηπάριο Μεταμόρφωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις και εδέσματα της Σύρου.

Το Σάββατο το πρωί, στο 4ο δημοτικό σχολείο Ερμούπολης θα πραγματοποιηθούν δύο σεμινάρια παραδοσιακών χορών με εισηγητές τους χοροδιδασκάλους κ. Γεράσιμο Λογοθέτη από το Στέκι Πολιτισμού Λευκάδας “Αγερμός” και τον κ. Μιχάλης Κουτσούλη από τον Λαογραφικό όμιλο Ιδαλίου Λευκωσίας.

Τα πρωινά του Σαββάτου και της Κυριακής, οι επισκέπτες και συμμετέχοντες του φεστιβάλ θα περιηγηθούν στα αξιοθέατα της Ερμούπολης , όπου θα τους ξεναγήσει ο πρόεδρος του θεατρικού ομίλου “Ο Σουρής” κ. Γιάννης Δεσύπρης.

Παραδοσιακές μουσικές βραδιές

Εκτός από το καθιερωμένο γλέντι λήξης του φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το βράδυ, με ζωντανή μουσική από τους «ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ», σήμερα Παρασκευή, στα πλαίσια της επετείου των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και σε μία ρεμπέτικη - σμυρναίικη βραδιά, την οποία διοργανώνει ο Καλλιτεχνικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλησσά «Ο Άγιος Στέφανος». Και οι δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του παραδοσιακού Ταρσανά.

Η κα Λούβαρη, αφού ολοκλήρωσε την ομιλία της, κάλεσε έναν – έναν τους εκπροσώπους των χορευτικών ομάδων να απευθύνουν έναν σύντομο χαιρετισμό. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη χαρά τους που βρίσκονται στη Σύρο και που θα λάβουν μέρος στο “Συριανοπατώ” και ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη φιλοξενία.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το φεστιβάλ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αγκαλιάζει την αξιέπαινη προσπάθεια της εθελοντικής ομάδας «Η Σύρος αγκαλιάζει το Όραμα Ελπίδας» και θα φιλοξενήσει την ενημερωτική δράση της, τόσο στην εκδήλωση στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης, όσο και στην Πλατεία Μιαούλη την Παρασκευή 24-06-2022 και το Σάββατο 25-06-2022 κατά τη διάρκεια του χορευτικού μέρους του φεστιβάλ.

Αναλυτικά οι συμμετέχοντες της φετινής διοργάνωσης:

Ένωση Ποντίων & Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες»

Εξωραϊστικός - Πολιτιστικός Σύλλογος Μιλτιάδης - Κάτω Σούλι Μαραθώνα

Λαογραφικός Όμιλος Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου

Λαογραφικός Όμιλος Δήμου Ιδαλίου Λευκωσίας

Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας

Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων

Παραδοσιακός Λαογραφικός Σύλλογος Δήμου Φυλής «Χοροδρώμενο»

Πολιτιστικός Σύλλογος Αργυρούπολης «Η Χοροέκφραση»

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων

Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Τεμένους Παρανεστίου «Ο Προφήτης Ηλίας»

Στέκι Πολιτισμού Λευκάδας «Αγερμός»

Σύλλογος Βερδικουσιωτών Ν. Λάρισας

Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 6ου Δημοτικού Σχολείου Κερατσινίου

Χορευτική Ομάδα Ερμιόνης

Χορευτικός Όμιλος Σάμου - ΧΟΡ.Ο.Σ.

Χορευτικός Σύλλογος Ερυθρών «Το Κριεκούκι»

Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου

Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος»